Kaupunginhallitus, kokous 29.1.2024

§ 28 Nuorisovaltuuston toimintasäännön hyväksyminen

LAIDno-2023-1054

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tero Vinterbäck, nuorisopäällikkö, tero.vinterback@laitila.fi
Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Nuorisovaltuuston jäsenet ovat kokouksessaan 24.10.2023/ § 24 esittäneet nuorisovaltuuston toimintasääntöihin muutostarpeita liittyen jäsenten valintatapaan, vaalikelpoisuuteen ja äänioikeuteen. Nuorisovaltuuston vaaleja toivotaan siirrettävän, kunnes edellä mainitut muutokset on käsitelty.

Toimintasäännöissä on lisäksi muita päivitystarpeita mukaan lukien hyvinvointialueuudistukseen liittyvä nuorisovaltuuston edustajan nimeäminen hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon. Tähän liittyvät nuorisovaltuustojen ja muiden nuorten vaikuttajaryhmien toimintasääntöjen muutokset ovat kansallisella tasolla monissa kunnissa ja kaupungeissa parhaillaan käynnissä. Tavoitteena on sääntömuutoskirjaus, joka mahdollistaa sujuvan nimeämisen jatkossa eri toimielimiin siten, että yksilöivää erillistä sääntöä nimeämiseen ei tarvita. 

​​Nuorisovaltuuston toimintasääntöjen muutokset on tarkoitus tuoda käsittelyyn yhtenäisenä kokonaisuutena kaupunginhallitukselle alkuvuoden 2024 aikana. Nuorisovaltuuston jäsenten toimikausissa on tällä hetkellä epäselvyyksiä. Nykyisen nuorisovaltuuston osan jäsenten toimintakausi näyttäisi olevan päättymässä 31.12.2023. Nuorisovaltuusto on esittänyt kokouksessaan 24.10.2023/ § 26, että nykyinen nuorisovaltuusto jatkaa toimintaansa kunnes uusi nuorisovaltuusto on saatu vahvistetuksi. Tähän haetaan tarvittaessa jatkoaikaa kaupunginhallitukselta.

Nuorisovaltuuston jäsenet ovat esittäneet toimintasääntöihin muutoksia ja päivitetty toiminta sääntö olisi tarkoituksenmukaista hyväksyä ennen nuorisovaltuuston vaalien järjestämistä, jotta voidaan huomioida nuorisovaltuuston esittämät muutokset jäsenten valintatapaan, vaalikelpoisuuteen ja äänioikeuteen.

Nuorisovaltuuston vaalien järjestäminen vaatii tiedottamista, nuorten aktivointia ja innostamista, jotta löydetään osallistumiseen ja vaikuttamiseen sitoutuvia nuoria asettumaan vaaleissa ehdolle. Tavoiteltavaa on ehdokasmäärä, joka mahdollistaa aidot vaalit, joiden toteuttamisella pystytään tarjoamaan mahdollisuus vaalikampanjointiin, oman ehdokkaan valitseminen ja äänestyskokemus. Kokonaisuutena nuorisovaalit ovat kansalaiskasvatusta, joiden toteutuksella pystytään tarjoamaan nuorille tietoa ja kokemusta demokraattisesta päätöksenteosta. Tähän nuorisovaltuusto on ottanut jo aiemmin kantaa kokouksessaan 23.11.2022/ § 53.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa tarkoituksenmukaiseksi siirtää nuorisovaltuuston vaalit alkuvuoteen 2024. Edelleen kaupunginhallitus päättää jatkaa nykyisen nuorisovaltuuston toimikautta siihen saakka, kunnes uusi nuorisovaltuusto on asetettu.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijoina läsnä asian käsittelyn ajan olivat nuorisopäällikkö Tero Vinterbäck ja sivistysjohtaja Susanne Laaksonen. 

Valmistelija

  • Tero Vinterbäck, nuorisopäällikkö, tero.vinterback@laitila.fi
  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Nuorisopäällikkö on valmistellut nuorisovaltuuston toimintasäännön päivitystä nuorisovaltuuston kokouksessa 14.12.2023 kartoitettujen päivitystarpeiden pohjalta. Valmistelussa on hyödynnetty lisäksi Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto (NUVA) ry:n ohjeita nuorisovaltuuston toimintasäännön laatimiseksi. Nuorisovaltuusto käsittelee osaltaan toimintasäännön kokouksessaan 25.1.2024. Toimintasääntö toimitetaan kaupunginhallitukselle nuorisovaltuuston kokouksen jälkeen.

Keskeisimmät päivitykset liittyvät jäsenten valintatapaan, vaalikelpoisuuteen ja äänioikeuteen (§ 2.1, 2.3 ja 2.4) sekä edustajan ja varaedustajan valitsemiseen toimielimiin, joihin on myönnetty puhe- ja läsnäolo-oikeus nuorisovaltuuston edustajalle (§ 3.5).

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä nuorisovaltuuston toimintasäännön 1.1.2024 alkaen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.

Tiedoksi

nuorisovaltuusto, nuorisopäällikkö, sivistysjohtaja