Kaupunginhallitus, kokous 29.1.2024

§ 27 Lausunto Turun hallinto-oikeudelle Kolsa-Juvansuon tuulivoimapuiston osayleiskaavasta tehtyyn valitukseen

LAIDno-2021-689

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi
Mika Raula, tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Aloite

Aloitteen osayleiskaavan laatimiseksi teki tuulivoimapuistohankkeesta vastaava Abo Wind Oy (2557620-9), joka jätti kaavan laadintaa koskevan esityksensä Mynämäen kunnalle ja Laitilan kaupungille 12.06.2020.

Kaavahankkeelle asetetut tavoitteet

Abo Wind Oy:n tavoitteena on laadituttaa osayleiskaava, joka mahdollistaa tuulivoimapuiston rakentamisen kaava-alueelle ja osayleiskaavan käyttämisen maankäyttö- ja rakennuslain 77 a §:n perusteella kaava-alueelle sijoittuvien tuulivoimaloiden rakennusluvan myöntämisen perusteena. Yhtiön tavoitteena on tuottaa uusiutuvaa, kotimaista sähköenergiaa mm. kotitalouksien ja teollisuuden tarpeisiin. Alustavan suunnittelun yhteydessä tarkasteltiin 12 voimalan sijoittumista kaava-alueelle, joista 5 Laitilaan ja 7 Mynämäelle. Kaavahankkeen jatkosuunnittelun pohjaksi valittiin valmisteluvaiheen jälkeen 11 voimalaan perustuva vaihtoehto (VE2). Kaava-alueen pohjoisosalle aloitus- ja valmisteluvaiheessa osoitettu voimala nro 8 on jätetty pois kaavaehdotuksesta.

Kaavan laatijana toimivan konsultin tavoitteena on laatia osayleiskaava, joka mahdollistaa tuulivoimapuiston teknisten järjestelmien toteuttamisen ja yhteensovittamisen kaava-alueelle ja sen lähiympäristöön sijoittuvien erityisarvojen kanssa.

Kaavahankkeen keskeiset vaiheet

Laitilan kaupunginhallitus päätti kaavoituksen käynnistämisestä 12.06.2020 (§ 12). Mynämäen kunnanhallitus päätti kaavoituksen käynnistämisestä 07.09.2020 (§ 211). Aloitusvaiheen viranomaisneuvottelu järjestettiin 16.04.2021. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) asetettiin nähtäville 02.08.2021 – 31.08.2021 väliseksi ajaksi Laitilan kaupunginvirastoon, Mynämäen kunnanvirastoon, sekä em. tahojen Internet-sivuille. Osayleiskaavan ja siihen liittyvän YVA-menettelyn yhteinen yleisötilaisuus pidettiin 14.08.2021 Teams-sovellusta käyttäen. Aloitusvaiheessa nähtäville asetettuun kaava-aineistoon liittyen oli mahdollisuus antaa lausuntoja ja jättää mielipiteitä. Aloitusvaiheessa Laitilan kaupungille annettiin 12 lausuntoa ja yksi mielipide, ja Mynämäen kunnalle 11 lausuntoa ja kahdeksan mielipidettä.

Kaavaluonnos ja muu valmisteluvaiheen kaava-aineisto asetettiin julkisesti nähtäville 29.08.2022 – 27.09.2022 väliseksi ajaksi Laitilan kaupunginvirastoon, Mynämäen kunnanvirastoon, sekä em. tahojen Internet-sivuille. YVA-menettelyn ja kaavahankkeen yhteinen yleisötilaisuus pidettiin Mynämäellä 15.09.2022. Valmisteluvaiheessa nähtäville asetettuun kaava-aineistoon liittyen oli mahdollisuus antaa lausuntoja ja jättää mielipiteitä. Valmisteluvaiheessa Laitilan kaupungille annettiin 9 lausuntoa ja neljä mielipidettä, ja Mynämäen kunnalle 10 lausuntoa ja kahdeksan mielipidettä. Kaavahankkeen aikana saadut lausunnot, mielipiteet ja niihin annetut vastineet on kirjattu kaavaselostuksen liitteenä olevaan vastineluetteloon (Liite 37). Vastineluettelosta ja kaavaselostuksesta käy ilmi, miltä osin ja miten saadut palautteet ovat vaikuttaneet suunnitteluun.

Kaavahanketta on valmisteltu samanaikaiseen ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn (YVA) ja sen yhteydessä laadittuihin laajoihin selvityksiin tukeutuen. YVA-ohjelma valmistui helmikuussa 2022 ja YVA-selostus heinäkuussa 2022. Yhteysviranomainen antoi YVA-selostusta koskevan perustellun päätelmän marraskuussa 2022. Perusteltu päätelmä on kaavaselostuksen liitteenä (Liite 36).

Kaava-alue

Kaava-alue sijaitsee Varsinais-Suomessa, Laitilan kaupungin ja Mynämäen kunnan välisellä kuntarajalla. Kaava-alue käsittää Laitilan kaupungin Kolsan ja Mynämäen kunnan Juvansuon alueet. Kaava-alue sijaitsee lähellä Vehmaan kunnan rajaa. Vehmaan keskustaan on kaava-alueelta matkaa noin 8 kilometriä, Mynämäen keskustaan 10 kilometriä ja Laitilan keskustaan 14 kilometriä. Kaava-alueen itäpuolella kulkee Porintie (VT 8). Kaava-alueen pinta-ala tarkentui aloitusvaiheen aikana noin 1200 ha:sta noin 1986 ha:iin. Kaava-alueen rajausta tarkistettiin kaava-alueen koillisosalla yhtä kiinteistöä koskevilta osin valmisteluvaiheen jälkeen. Kaava-alueen rajaus perustuu tuulivoimahankkeen yhteydessä laadittuihin melumallinnuksiin ja se on määritelty yhteistyössä tarvittavien viranomaisten kanssa.

Kaava-alue on nykyisellään pääsääntöisesti maa- ja metsätalouskäytössä. Alueelle sijoittuu eri vaiheista talousmetsää, sekä pienialaisia peltotilkkuja. Kaava-alueen itäosalle sijoittuu Munax Oy:n kanala. Kaava-alueella sijaitsevia metsäautoteitä voidaan hyödyntää soveltuvilta osin tuulivoimapuiston rakentamisen ja toiminnan aikaisena huoltotiestönä.

Kaavaehdotuksen keskeinen sisältö

Kaavan keskeinen sisältö liittyy Laitilan kaupungin ja Mynämäen kunnan alueille sijoittuvan, Varsinais-Suomen maakuntakaavassa tuulivoimaloiden alueeksi osoitetun, aiemmin yleiskaavoittamattoman, lähinnä maa- ja metsätalouskäytössä olevan alueen yleiskaavoitukseen maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi, jolle saa sijoittaa tuulivoimaloita. Osayleiskaava laaditaan maakäyttö- ja rakennuslain 77 a §:n tarkoittamana oikeusvaikutteisena yleiskaavana, jota voidaan käyttää kaavan mukaisten tuulivoimaloiden rakennusluvan myöntämisen perusteena tuulivoimaloiden alueella (tv-alue). Yleiskaavassa osoitetuille tuulivoimaloiden alueille voidaan sijoittaa yhteensä enintään 11 tuulivoimalaa ja niiden edellyttämät muut rakennukset ja rakennelmat.

Kaava-alueesta osoitetaan maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M) noin 1927 ha (97,0 % kaava-alueen pinta-alasta). Alue on varattu pääasiassa metsätaloutta varten. Alueelle saa sijoittaa tuulivoimaloita niille erikseen osoitetuille alueille, sekä voimaloiden edellyttämiä huoltoteitä, kokoonpanoalueita ja teknisiä verkostoja. Alueella sallitaan maa- ja metsätalouden harjoittamista palveleva rakentaminen. Maankäyttö- ja rakennuslain 16.3 § nojalla alue määrätään suunnittelutarvealueeksi. Suunnittelutarveharkintavelvoite ei koske tuulivoimarakentamista. Tuulivoimaloiden sijainti on osoitettu ohjeellista merkintää käyttäen. Voimaloiden tarkka sijainti määritetään rakennusluvan yhteydessä.

Kaava-alueelle osoitetaan 11 tuulivoimaloiden aluetta (tv). Tuulivoimalan kaikkien rakenteiden on sijoituttava kokonaan alueen sisäpuolelle. Yksittäisen tuulivoimalan enimmäiskorkeus saa olla enintään 300 metriä maanpinnasta. Tuulivoimalan kokonaiskorkeus merenpinnasta ei saa ylittää ilmailuviranomaisen asettamia korkeusrajoituksia. Jokaiselle tuulivoimalalle on haettava lentoestelausunto ilmaliikennepalvelun tarjoajalta. Mikäli lentoestelausunnossa niin edellytetään, on lisäksi saatava lentoestelupa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta. Tuulivoimaloiden värityksen on oltava yhtenäinen ja vaalea, kuitenkin varustettuna ilmailuviranomaisen lentoestelausunnon/-luvan ehtojen mukaisin merkinnöin. Alueelle voidaan sijoittaa tuulivoimatuotantoa ja energiahuoltoa palvelevia rakennuksia ja rakenteita. Tuulivoimaloiden ohjeelliset sijainnit ja numerointi on osoitettu erillismerkinnöin. Kaava-alueen lounaisosalle on osoitettu energiahuollon alue (EN) tuulivoimavoimapuiston muuntoasemaa varten.

Kaava-alueen itäosalle, Krouvinnummentien länsipuolelle on osoitettu kotieläintalouden suuryksikön alue (ME) Munax Oy:n kanalaa varten, sekä kolme pienialaista, olemassa olevaa maa-ainestenottoaluetta (EO).

Kaava-alueelle sijoittuvat luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeät alueet on osoitettu luo-1- (liito-oravan ydinreviiri), luo-2- (uhanalainen tai silmälläpidettävä luontotyyppi), luo-3- (linnuston kannalta paikallisesti arvokas alue), luo-4- (viitasammakon lisääntymis- ja levähdyspaikka) ja luo-5- (lepakoiden tärkeä ruokailualue tai siirtymäreitti) osa-aluemerkinnöin. 

Kaava-alueelle sijoittuu kolme luonnonsuojelualueena osoitettua aluetta (SL), joista kaksi kaava-alueen lounaisosalle sijoittuvaa aluetta on osoitettu lisäksi Natura 2000-verkostoon kuuluvina tai ehdotettuina alueina (nat). Luonnonsuojelualueiden pinta-ala on yhteensä noin 18 ha (0,9 % kaava-alueen pinta-alasta). Kaava-alueen lounaisosalle sijoittuva Mustalhon metsien alue (AMO020313) on osoitettu vanhojen metsien suojeluohjelman mukaisena alueena (metsä). Kaava-alueen koillisosalle sijoittuva Teeressuorahka-Peururahkan alue on osoitettu maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi, jolla on erityisiä ympäristöarvoja (MY), sekä soidensuojelun täydennysehdotuksen kohteeksi (suo-t).

Kaava-alueen itäosalle sijoittuu tärkeä tai vedenhankintaan soveltuva pohjavesialue (pv).

Kaava-alueelle sijoittuvat muinaismuistolain nojalla rauhoitetut kiinteät muinaisjäännökset on osoitettu osa-aluemerkinnöin (sm-1) tai kohdemerkinnöin (sm-nro). Kaava-alueelle sijoittuvat muut arkeologiset kulttuuriperintökohteet on osoitettu osa-aluemerkinnöin (kp-1) tai kohdemerkinnöin (kp-nro).

Kokouksessa nähtävillä olevat liitteet                               

Liite 1, Yhteysviranomaisen lausunto tuulivoimahankkeesta, 28.09.2021

Liite 2, Karttaliitteet, 2022

Liite 3, Asukaskyselyn tulokset, 2022

Liite 4, Tuulivoimahankkeen meluselvitys, 12.04.2022

Liite 5, Tuulivoimahankkeen välkeselvitys, 12.04.2022

Liite 6, Näkemäalueselvitys, 12.04.2022

Liite 7, Arkeologinen inventointi, 28.09.2021

Liite 8, Kasvillisuusselvitys 2021, 2021

Liite 9, Natura-alueen kasvillisuus- ja luontotyyppiselvitys, 11.01.2022

Liite 10, Natura-arviointi, 03.05.2022

Liite 11, Sähkönsiirtoreitin luontoselvitys, 11.01.2022

Liite 12, Lintujen kevätmuuttoselvitys 2021, 2021

Liite 13, Lintujen syysmuuttoselvitys 2021, 2021

Liite 14, Lintujen törmäysmallinnus 2021, 2021

Liite 15, Pesimälinnustoselvitys 2021, 2021

Liite 16, Pesimälinnustoselvitys, 04.01.2022

Liite 17, Metsojen soidinpaikkaselvitys 2021, 2021

Liite 22, Päiväpetolintujen törmäysmallinnus 2022, 2022

Liite 23, Liito-oravaselvitys 2021, 2021

Liite 24, Kivijärven metsien Natura-alueen koillisosan liito-oravaselvitys 2021, 2021

Liite 25, Nisäkkäiden lumijälkilaskennat 2021, 2021

Liite 26, Susiselvitys, 18.02.2022

Liite 27, Lepakkoselvitys 2021, 2021

Liite 28, Lepakkoselvitys passiividetektoreilla 2021, 2021

Liite 29, Viitasammakkoselvitys, 30.11.2021

Liite 30, Havainnekuvat, 2022

Liite 31, Pesimälinnustokartoitus 2014-2015, 2014-2015

Liite 35, Ympäristövaikutusten arviointiselostus, 06.07.2022

Liite 36, Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä, 28.11.2022

Liite 37, Vastineluettelo, 10.03.2023

 

Liitteet 1-37 on nähtävillä kaupunginhallituksen kokouksessa. Liitteet 18-21, 32-34 ovat tarkoitettu vain viranomaiskäyttöön, eikä niitä julkaista nähtävillä olevan materiaalin yhteydessä. Liitteisiin voi tutustua myös etukäteen kaavoitustoimessa.

Lisätietoja antavat tekninen johtaja Mika Raula, kaupunkisuunnittelija Satu Sarkoranta sekä kaavan laatija Timo Rysä, 040 593 9917, timo.rysa@sweco.fi

 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää:

1) Asettaa Kolsa-Juvansuon tuulivoimapuiston osayleiskaavan 10.3.2023 päivätyn kaavaehdotuksen ja kaavaselostuksen liitteineen nähtäville 31.3.-2.5.2023.

2) Pyytää tarvittavat lausunnot kaavaehdotuksesta.

3) Tiedottaa kaavaehdotuksen nähtäville asettamisesta kaupungin yleisesti soveltamien periaatteiden ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti.

Kaavahankkeen ehdotusvaiheen aineisto ja sitä koskevat kuulutukset asetetaan nähtäville Laitilan kaupungin verkkosivulle. Aineisto on nähtävillä Laitilan pääkirjastossa ja kaupungin teknisessä toimessa. Kolsa-Juvansuon tuulivoimapuiston osayleiskaavasta tiedotetaan Laitilan Sanomissa, kunnan verkkosivuilla ja YVA-yhteysviranomaisen hankesivulla. Kuulutuksissa ja tiedotuksessa on mukana kaavan tiedot.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli kaupunkisuunnittelija Satu Sarkoranta. 

Valmistelija

Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi

Perustelut

Aloite

Aloitteen osayleiskaavan laatimiseksi teki tuulivoimapuistohankkeesta vastaava Abo Wind Oy (2557620-9), joka jätti kaavan laadintaa koskevan esityksensä Mynämäen kunnalle ja Laitilan kaupungille 12.06.2020.

Kaavahankkeelle asetetut tavoitteet

Abo Wind Oy:n tavoitteena on laadituttaa osayleiskaava, joka mahdollistaa tuulivoimapuiston rakentamisen kaava-alueelle ja osayleiskaavan käyttämisen maankäyttö- ja rakennuslain 77 a §:n perus-teella kaava-alueelle sijoittuvien tuulivoimaloiden rakennusluvan myöntämisen perusteena. Yhtiön tavoitteena on tuottaa uusiutuvaa, kotimaista sähköenergiaa mm. kotitalouksien ja teollisuuden tarpeisiin. Alustavan suunnittelun yhteydessä tarkasteltiin 12 voimalan sijoittumista kaava-alueelle, joista 5 Laitilaan ja 7 Mynämäelle. Kaavahankkeen jatkosuunnittelun pohjaksi valittiin valmisteluvaiheen jälkeen 11 voimalaan perustuva vaihtoehto (VE2). Kaava-alueen pohjoisosalle aloitus- ja valmisteluvaiheessa osoitettu voimala nro 8 on jätetty pois kaavaehdotuksesta.

Kaavan laatijana toimivan konsultin tavoitteena on laatia osayleiskaava, joka mahdollistaa tuulivoimapuiston teknisten järjestelmien toteuttamisen ja yhteensovittamisen kaava-alueelle ja sen lähiympäristöön sijoittuvien erityisarvojen kanssa.

Kaavahankkeen keskeiset vaiheet

Laitilan kaupunginhallitus päätti kaavoituksen käynnistämisestä 12.06.2020 (§ 12). Mynämäen kunnanhallitus päätti kaavoituksen käynnistämisestä 07.09.2020 (§ 211). Aloitusvaiheen viranomaisneuvottelu järjestettiin 16.04.2021. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) asetettiin nähtäville 02.08.2021 – 31.08.2021 väliseksi ajaksi Laitilan kaupunginvirastoon, Mynämäen kunnanvirastoon, sekä em. tahojen Internet-sivuille. Osayleiskaavan ja siihen liittyvän YVA-menettelyn yhteinen yleisötilaisuus pidettiin 14.08.2021 Teams-sovellusta käyttäen. Aloitusvaiheessa nähtäville asetettuun kaava-aineistoon liittyen oli mahdollisuus antaa lausuntoja ja jättää mielipiteitä. Aloitusvaiheessa Laitilan kaupungille annettiin 12 lausuntoa ja yksi mielipide, ja Mynämäen kunnalle 11 lausuntoa ja kahdeksan mielipidettä.

Kaavaluonnos ja muu valmisteluvaiheen kaava-aineisto asetettiin julkisesti nähtäville 29.08.2022 – 27.09.2022 väliseksi ajaksi Laitilan kaupunginvirastoon, Mynämäen kunnanvirastoon, sekä em. tahojen Internet-sivuille. YVA-menettelyn ja kaavahankkeen yhteinen yleisötilaisuus pidettiin Mynämäellä 15.09.2022. Valmisteluvaiheessa nähtäville asetettuun kaava-aineistoon liittyen oli mahdollisuus antaa lausuntoja ja jättää mielipiteitä. Valmisteluvaiheessa Laitilan kaupungille annettiin 9 lausuntoa ja neljä mielipidettä, ja Mynämäen kunnalle 10 lausuntoa ja kahdeksan mielipidettä.

Kaavaehdotus ja muu ehdotusvaiheen kaava-aineisto asetettiin julkisesti nähtäville 31.03.2023–02.05.2023 väliseksi ajaksi Laitilan kaupunginvirastoon, Mynämäen kunnanvirastoon, sekä em. tahojen Internet-sivuille. Kaavahankkeen ehdotusvaiheen yleisötilaisuus pidettiin Mynämäellä 12.04.2023. Ehdotusvaiheessa nähtäville asetettuun kaava-aineistoon liittyen oli mahdollisuus antaa lausuntoja ja jättää muistutuksia. Ehdotusvaiheessa Laitilan kaupungille annettiin 12 lausuntoa ja kolme muistutusta, ja Mynämäen kunnalle 10 lausuntoa ja seitsemän muistutusta.

Kaavakarttaan ja muuhun kaava-aineistoon tehtiin ehdotusvaiheen jälkeen teknisiä tarkistuksia viran-omaispalautteen pohjalta. Tarkistukset koskivat mm. luonnonsuojelualueen tai perustettavan luonnonsuojelualueen (SL) rajausta, sekä luonnon monimuotoisuutta edistäviä ja turvaavia kaavamerkintöjä ja -määräyksiä. Ehdotusvaiheen jälkeen tehdyt tekniset tarkistukset on esitetty kohdassa 1.8. Kaavamääräyksiin tehtäviä tarkistuksia tarkasteltiin ELY-keskuksen kanssa järjestetyssä työneuvottelussa 11.09.2023 erityisesti luontoarvojen suojelun ja säilymisen näkökulmasta. Kaavakarttaan ja -määräyksiin tehtiin työneuvottelun pohjalta tarpeelliseksi katsotut tarkistukset.

Kaavahankkeen aikana saadut lausunnot, mielipiteet, muistutukset ja niihin annetut vastineet on kirjattu kaavaselostuksen liitteenä olevaan vastineluetteloon (Liite 37). Vastineluettelosta ja kaavaselostuksesta käy ilmi, miltä osin ja miten saadut palautteet ovat vaikuttaneet suunnitteluun.

Kaavahanketta on valmisteltu samanaikaiseen ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn (YVA) ja sen yhteydessä laadittuihin laajoihin selvityksiin tukeutuen. YVA-ohjelma valmistui helmikuussa 2022 ja YVA-selostus heinäkuussa 2022. Yhteysviranomainen antoi YVA-selostusta koskevan perustellun päätelmän marraskuussa 2022. Perusteltu päätelmä on kaavaselostuksen liitteenä (Liite 36).

Kaavoitettu alue

Kaavoitettu alue sijaitsee Varsinais-Suomessa, Laitilan kaupungin ja Mynämäen kunnan välisellä kuntarajalla. Kaavoitettu alue käsittää Laitilan kaupungin Kolsan ja Mynämäen kunnan Juvansuon alueet. Kaavoitettu alue käsittää kaupunki- ja kuntakohtaisesti laadituilla, hyväksymiskäsittelyyn vietävillä kaavakartoilla osoitetut kaava-alueet. Kaavoitettu alue sijaitsee lähellä Vehmaan kunnan rajaa. Vehmaan keskustaan on kaavoitetulta alueelta matkaa noin 8 kilometriä, Mynämäen keskustaan 10 kilometriä ja Laitilan keskustaan 14 kilometriä. Kaavoitetun alueen itäpuolella kulkee Porintie (VT 8). Kaa-voitetun alueen pinta-ala tarkentui aloitusvaiheen aikana noin 1200 ha:sta noin 1986 ha:iin. Kaavoitetun alueen rajausta tarkistettiin alueen koillisosalla yhtä kiinteistöä koskevilta osin valmisteluvaiheen jälkeen. Kaavoitetun rajaus perustuu tuulivoimahankkeen yhteydessä laadittuihin melumallinnuksiin ja se on määritelty yhteistyössä tarvittavien viranomaisten kanssa.

Kaavoitettua aluetta on tarkasteltu ehdotusvaiheeseen asti yhtä, koko aluetta koskevaa kaavakarttaa käyttäen. Hyväksymisvaihetta varten Laitilan kaupungille ja Mynämäen kunnalle on laadittu kaupunki- ja kuntakohtaiset kaavakartat, joista käy ilmi kaupunki- ja kuntakohtaisen kaava-alueen laajuus. Kaava-aineiston liitteenä on asia käsittelyn helpottamiseksi epävirallinen, koko kaavoitettua aluetta koskeva kaavakartta.

Kaavoitettu alue on nykyisellään pääsääntöisesti maa- ja metsätalouskäytössä. Alueelle sijoittuu eri vaiheista talousmetsää, sekä pienialaisia peltotilkkuja. Kaavoitetun alueen itäosalle sijoittuu Munax Oy:n kanala. Alueella sijaitsevia metsäautoteitä voidaan hyödyntää soveltuvilta osin tuulivoimapuiston rakentamisen ja toiminnan aikaisena huoltotiestönä.

Kaavan keskeinen sisältö

Kaavan keskeinen sisältö liittyy Laitilan kaupungin ja Mynämäen kunnan alueille sijoittuvan, Varsinais-Suomen maakuntakaavassa tuulivoimaloiden alueeksi osoitetun, aiemmin yleiskaavoittamattoman, lähinnä maa- ja metsätalouskäytössä olevan alueen yleiskaavoitukseen maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi, jolle saa sijoittaa tuulivoimaloita. Osayleiskaava laaditaan maakäyttö- ja rakennuslain 77 a §:n tarkoittamana oikeusvaikutteisena yleiskaavana, jota voidaan käyttää kaavan mukaisten tuulivoimaloiden rakennusluvan myöntämisen perusteena tuulivoimaloiden alueella (tv-alue). Yleiskaavassa osoitetuille tuulivoimaloiden alueille voidaan sijoittaa yhteensä enintään 11 tuulivoimalaa ja niiden edellyttämät muut rakennukset ja rakennelmat. Voimaloista neljä sijoittuu Laitilan kaupungin alueelle ja seitsemän Mynämäen kunnan alueelle.

Kaavoitetun alueen pinta-ala on yhteensä noin 1985 ha. Kaavoitetusta alueesta noin 804 ha (40 % kaavoitetun alueen pinta-alasta) sijoittuu Laitilan kaupungin alueelle. Kaavoitetusta alueesta noin 1181 ha (60 % kaavoitetun alueen pinta-alasta) sijoittuu Mynämäen kunnan alueelle. Laitilan ja Mynämäen alueille laadittujen osayleiskaavojen yhteenlasketuista kaava-alueista osoitetaan maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M) yhteensä noin 1920 ha (97 % kaava-alueen pinta-alasta). Alue on varattu pääasiassa metsätaloutta varten. Alueelle saa sijoittaa tuulivoimaloita niille erikseen osoitetuille alueille, sekä niitä varten huoltoteitä, kokoonpanoalueita ja teknisiä verkostoja. Alueella sallitaan maa- ja metsätalouden harjoittamista palveleva rakentaminen. Maankäyttö- ja rakennuslain 16.3 § nojalla alue määrätään suunnittelutarvealueeksi. Suunnittelutarveharkintavelvoite ei koske tuulivoimarakentamista.

Kaavoitetulle alueelle osoitetaan 11 tuulivoimaloiden aluetta (tv) sitovia aluevarausmerkintöjä käyttäen. Voimaloista neljä sijoittuu Laitilan kaupungin alueelle ja seitsemän Mynämäen kunnan alueelle. Tuulivoimalan kaikkien rakenteiden on sijoituttava kokonaan alueen sisäpuolelle. Yksittäisen tuulivoimalan enimmäiskorkeus saa olla enintään 300 metriä maanpinnasta. Tuulivoimalan kokonaiskorkeus merenpinnasta ei saa ylittää ilmailuviranomaisen asettamia korkeusrajoituksia. Jokaiselle tuulivoimalalle on haettava lentoestelausunto ilmaliikennepalvelun tarjoajalta. Mikäli lentoestelausunnossa niin edellytetään, on lisäksi saatava lentoestelupa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.

Tuulivoimaloiden värityksen tulee olla yhtenäinen ja vaalea, lukuun ottamatta rungon alaosaa, joka tulee soidinalueiden läheisyydessä maalata tummaksi ympäröivän metsän latvusten korkeudelle. Voimalat tulee varustaa ilmailuviranomaisen lentoestelausunnon-/luvan ehtojen mukaisin merkinnöin. Alueelle voidaan sijoittaa tuulivoimatuotantoa ja energiahuoltoa palvelevia rakennuksia ja rakenteita. Tuulivoimaloiden ohjeelliset sijainnit ja numerointi on osoitettu erillismerkinnöin.

Tuulivoimaloiden sijainnit on osoitettu ohjeellista merkintää käyttäen edellä kuvatuille tuulivoimaloiden alueille. Voimaloiden tarkka sijainti määritetään rakennusluvan yhteydessä.

Kaavoitetun alueen lounaisosalle on osoitettu energiahuollon alue (EN) tuulivoimavoimapuiston muuntoasemaa varten. Kaavoitetun alueen itäosalle, Krouvinnummentien länsipuolelle on osoitettu kotieläintalouden suuryksikön alue (ME) Munax Oy:n kanalaa varten, sekä kolme pienialaista, olemassa olevaa maa-ainestenottoaluetta (EO). Edellä viitatut aluevaraukset sijoittuvat Mynämäen kunnan alueelle.

Kaavoitetulle alueelle sijoittuvat luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeät alueet on osoitettu luo-1- (liito-oravan ydinreviiri), luo-2- (uhanalainen tai silmälläpidettävä luontotyyppi), luo-3- (linnuston kannalta paikallisesti arvokas alue), luo-4- (viitasammakon lisääntymis- ja levähdyspaikka), luo-5- (lepakoiden tärkeä ruokailualue tai siirtymäreitti) ja luo-6- (metson soidinalue) osa-aluemerkinnöin. Alueiden keskeisiä ominaispiirteitä ei saa vaarantaa alueeseen kohdistuvien toimenpiteiden yhteydessä. Numeroinnilla viitataan kaavaselostuksen kohdenumerointiin. Luo-4- ja luo-5-kaavamerkinnöillä ja -määräyksillä osoitettuja kohteita ei sijoitu Mynämäen kunnan alueelle.

Kaavoitetulle alueelle sijoittuu kaksi luonnonsuojelualueeksi tai perustettavaksi luonnonsuojelualueeksi osoitettua aluetta (SL), joista kaava-alueen lounaisosalle, Laitilan kaupungin alueelle sijoittuva alue on osoitettu lisäksi Natura 2000-verkostoon kuuluvana tai ehdotettuna alueena (nat). Luonnonsuojelualueiden pinta-ala on ehdotusvaiheen jälkeen tehtyjen tarkistusten jälkeen yhteensä noin 24,5 ha (1,2 % kaavoitetun alueen pinta-alasta). Kaavoitetun alueen lounaisosalle, Laitilan kaupungin alueelle sijoittuva Mustalhon metsien alue (AMO020313) on osoitettu vanhojen metsien suojeluohjelman mukaisena alueena (metsä). Alueeseen kohdistuvien suunnitelmien ja toimenpiteiden tulee olla luonnonarvoja turvaavia ja edistäviä. Kaavoitetun alueen koillisosalle, Mynämäen kunnan alueelle sijoittuva Teeressuorahka-Peururahkan alue on osoitettu maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi, jolla on erityisiä ympäristöarvoja (MY). Aluetta koskee myös soidensuojelun täydennysehdotuksen kohderajausta koskeva merkintä (suo-t). Aluetta koskevien suunnitelmien ja toimenpiteiden tulee olla luonnonarvoja turvaavia ja edistäviä.

Kaavoitetun alueen itäosalle, Mynämäen kunnan alueelle sijoittuu tärkeä tai vedenhankintaan soveltuva pohjavesialue (pv). Pohjavesialueella rakentamista ja muita toimenpiteitä saattavat rajoittaa ympäristönsuojelulain mukainen pohjaveden pilaamiskielto ja vesilain mukainen pohjavesiesiintymän laatua, määrää tai käyttökelpoisuutta uhkaavan hankkeen yleinen luvanvaraisuuden tarve. Ennen vallitsevia olosuhteita muuttaviin toimenpiteisiin ryhtymistä on vesiensuojeluviranomaisille varattava mahdollisuus lausunnon antamiseen.

Kaavoitetulle alueelle sijoittuvat muinaismuistolain nojalla rauhoitetut kiinteät muinaisjäännökset on osoitettu osa-aluemerkinnöin (sm-1) tai kohdemerkinnöin (sm-nro). Alueiden kaivaminen, peittäminen, muuttaminen ja muu siihen kajoaminen on muinaismuistolain nojalla kielletty. Kohteen laajuus tulee tarvittaessa selvittää alueelliselta vastuumuseolta. Kaikista muista aluetta koskevista toimenpiteistä ja suunnitelmista on neuvoteltava museoviranomaisen kanssa. Numeroinnilla viitataan kaavaselostuksen kohdenumerointiin.

Kaavoitetulle alueelle sijoittuvat muut arkeologiset kulttuuriperintökohteet on osoitettu osa-aluemerkinnöin (kp-1) tai kohdemerkinnöin (kp-nro). Alueella sijaitsevien historiallisten rakenteiden ja kerrostumien poistaminen on sallittua vain erityisestä syystä ja riittävän arkeologisen dokumentoinnin jälkeen. Aluetta koskevista suunnitelmista on kuultava museoviranomaisia. Numeroinnilla viitataan kaavaselostuksen kohdenumerointiin.

Liitteet:

Liite 1, Yhteysviranomaisen lausunto tuulivoimahankkeesta, 28.09.2021
Liite 2, Karttaliitteet, 2022
Liite 3, Asukaskyselyn tulokset, 2022
Liite 4, Tuulivoimahankkeen meluselvitys, 12.04.2022
Liite 5, Tuulivoimahankkeen välkeselvitys, 12.04.2022
Liite 6, Näkemäalueselvitys, 12.04.2022
Liite 7, Arkeologinen inventointi, 28.09.2021
Liite 8, Kasvillisuusselvitys 2021, 2021
Liite 9, Natura-alueen kasvillisuus- ja luontotyyppiselvitys, 11.01.2022
Liite 10, Natura-arviointi, 03.05.2022
Liite 11, Sähkönsiirtoreitin luontoselvitys, 11.01.2022
Liite 12, Lintujen kevätmuuttoselvitys 2021, 2021
Liite 13, Lintujen syysmuuttoselvitys 2021, 2021
Liite 14, Lintujen törmäysmallinnus 2021, 2021
Liite 15, Pesimälinnustoselvitys 2021, 2021
Liite 16, Pesimälinnustoselvitys, 04.01.2022
Liite 17, Metsojen soidinpaikkaselvitys 2021, 2021
Liite 22, Päiväpetolintujen törmäysmallinnus 2022, 2022
Liite 23, Liito-oravaselvitys 2021, 2021
Liite 24, Kivijärven metsien Natura-alueen koillisosan liito-oravaselvitys 2021, 2021
Liite 25, Nisäkkäiden lumijälkilaskennat 2021, 2021
Liite 26, Susiselvitys, 18.02.2022
Liite 27, Lepakkoselvitys 2021, 2021
Liite 28, Lepakkoselvitys passiividetektoreilla 2021, 2021
Liite 29, Viitasammakkoselvitys, 30.11.2021
Liite 30, Havainnekuvat, 2022
Liite 31, Pesimälinnustokartoitus 2014-2015, 2014-2015
Liite 35, Ympäristövaikutusten arviointiselostus, 06.07.2022
Liite 36, Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä, 28.11.2022
Liite 37, Vastineluettelo, 22.09.2023
Liite 38, YVA-selostuksesta annetun perutellun päätelmän huomiointi kaavavaiheessa, 22.09.2023
Liite 39, Epävirallinen koko kaavoitettua aluetta koskeva kaavakartta, 22.09.2023

Liitteet 1-17, 22-31 ja 35-39 ovat nähtävillä kaupunginhallituksen kokouksessa. Liitteisiin voi tutustua myös etukäteen kaavoitustoimessa sekä kaupungin kotisivuilla www.laitila.fi/palvelut/kaavoitus/laadinnassa-olevat-kaavat/. Liitteet 18-21, 32-34 ovat tarkoitettu vain viranomaiskäyttöön.   

Lisätiedot kaupunkisuunnittelija Satu Sarkoranta, tekninen johtaja Mika Raula sekä kaavan laatija Timo Rysä, 040 5939917, timo.rysa@sweco.fi

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että:

  1. kaupunginvaltuusto hyväksyy osayleiskaavaehdotuksesta saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin laaditut vastineet
  2. kaupunginvaltuusto hyväksyy osayleiskaavan
  3. osayleiskaavan hyväksymisestä tiedotetaan kaupungin yleisesti soveltamien periaatteiden ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli kaupunkisuunnittelija Satu Sarkoranta.

Valmistelija

Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että:

  1. kaupunginvaltuusto hyväksyy osayleiskaavaehdotuksesta saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin laaditut vastineet
  2. kaupunginvaltuusto hyväksyy osayleiskaavan
  3. osayleiskaavan hyväksymisestä tiedotetaan kaupungin yleisesti soveltamien periaatteiden ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Kolsa-Juvansuon tuulivoimaosayleiskaavan 23.10.2023 § 66. Hyväksytty kaavaratkaisu mahdollistaa neljän tuulivoimalan rakentamisen Laitilan kaupunkiin.

Ryhmä yksityishenkilöitä on 1.12.2023 valittanut Laitilan kaupunginvaltuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle. Valituskirjelmässä muutoksenhakijat vaativat, että

  • Laitilan kaupunginvaltuuston päätös 23.10.2023 § 66 ja sillä hyväksytty Kolsa-Juvansuon tuulivoimapuiston osayleiskaava kumotaan muun muassa MRL:n, luonnonsuojelulain (9/2023) sekä hallintolain (434/2003) vastaisena, 
  • kaavan täytäntöönpano kielletään, kunnes osayleiskaavan hyväksymispäätös saa lainvoiman, ja
  • lain oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 95 §:n nojalla Laitilan kaupunki velvoitetaan korvaamaan muutoksenhakijoille kyseessä olevasta valitusasiasta aiheutuneet oikeudenkäyntikulut täysimääräisesti laillisine korkoineen.

Laitilan kaupunginhallitus on vastaanottanut Turun hallinto-oikeuden 29.12.2023 päivätyn lausuntopyynnön liitteineen.

 

Laitilan kaupungin hallintosäännön 28 §:n 1 kohdan mukaan kaupunginhallitus käyttää kaupungin puhevaltaa ja antaa kaupungin esitykset ja lausunnot ulkopuoliselle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa liitteen mukaisen lausunnon (Laitilan kaupungin lausunto Turun hallinto-oikeudelle 16.1.2024) Turun hallinto-oikeudelle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli kaupunkisuunnittelija Satu Sarkoranta.

Tiedoksi

Turun hallinto-oikeus