Kaupunginhallitus, kokous 14.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 172 LISÄPYKÄLÄ: Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetun lain muuttamiseksi (lisäpykälä)

LAIDno-2020-429

Valmistelija

  • Nestori Mäkelä, vs. sivistystoimenjohtaja, nestori.makela@laitila.fi

Perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää Laitilan kaupungin lausuntoa hallituksen esitykseksi laeiksi valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetun lain ja vapaasta sivistystyöstä annetun lain muuttamiseksi.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä siten, että vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitäjille säädettäisiin mahdolliseksi tallentaa vapaassa sivistystyössä hankitun vapaatavoitteisen koulutuksen tuottama osaaminen valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon. Tallentaminen edellyttäisi opiskelijan pyyntöä. Lisäksi lakiin ehdotetaan lisättäväksi oppivelvollisuuskoulutukseen liittyvä tallentamisvelvollisuus oppivelvollisuuslain (  /  ) 5 §:n 2 momentissa tarkoitetussa koulutuksessa olevista opiskelijoista. Koska oppivelvollisuuden laajentamista koskeva esitys on vielä eduskunnan käsiteltävänä, on tähän hallituksen esityksen pykäläluonnokseen merkitty, miltä osin esitysluonnos on riippuvainen oppivelvollisuuden laajentamista koskevasta esityksestä.

Lisäksi esitetään muutettavaksi lakia vapaasta sivistystyöstä siten, että se sisältäisi säännöksen siitä, kuinka tietovarantoon tallennettavien vapaatavoitteisten koulutusten laajuus määritellään opintopisteinä ja kuinka opiskelijan osaaminen arvioidaan.

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.8.2021. Lausunnot on pyydetty toimittamaan 15.1.2021 mennessä, lausuntopyyntö saapui asianhallintajärjestelmään 2.12.2020.

Esityksen tavoitteena on saada vapaan sivistystyön kautta hankittu muu kuin tutkintotavoitteinen osaaminen näkyväksi säätämällä mahdolliseksi vapaan sivistystyön oppilaitoksissa hankitun osaamista kuvaavien suoritustietojen tallentaminen Koski-tietovarantoon. Vapaassa sivistystyössä järjestettävä vapaatavoitteinen tutkintoon johtamaton opiskelu tuo osallistujille monenlaista työelämässä ja vapaa-ajalla tarvittavaa osaamista, jonka tunnistamista ja tunnustamista tulisi helpottaa ja parantaa. Esityksellä toteutetaan tavoitetta osaamisperusteisuuden ulottamisesta läpi koulutusjärjestelmän ja edistetään jatkuvaa oppimista opiskelijan tarpeista lähtien.

Laitilan kaupungin osalta on todettavaa, että lausuntopyynnön kohteena olevan lakimuutoksen vaikutus koskee pääosin Vakka-opiston toimintaa. Valmistelua on tehty yhdessä Vakka-opiston vs. rehtorin kanssa, jonka harkinnan pohjalta ei nähdä tarpeelliseksi lausua erillistä lausuntoa. Asia nähdään hyvänä lisänä kansalaisopistotoiminnan kehittämiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee saadun lausuntopyynnön tiedokseen ja päättää, ettei lausu esityksestä erillistä lausuntoa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Vakka-Opisto

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.