Kaupunginhallitus, kokous 14.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 161 Lausunnon antaminen / valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet

LAIDno-2020-452

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Ympäristöministeriö pyytää kannanottoja ja lausuntoja valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointiin tehtyihin muutoksiin. Näkemyksiä toivotaan erityisesti muutetuista aluerajauksista, uusina esitettävistä maisema-alueista sekä kahdesta päivitysinventoinnista poistettavaksi esitetystä maisema-alueesta. Kannanotoissa ja lausunnoissa toivotaan myös kommentoitavan näiden alueiden aluekuvauksia, mikäli niistä löytyy huomautettavaa.

Kuulemisen kohteena olevissa asiakirjoissa kuvataan ne alueet, joihin esitetään muutoksia tai joita esitetään lisättäväksi valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointiin. Asiakirjat ovat virallisesti nähtävissä tämän lausuntopyynnön liitteinä sekä ympäristöministeriössä ja ympäristöministeriön internet-sivuilla osoitteessa ym.fi/maisemakuuleminen. Aineistoihin voi tarvittaessa tutustua myös alueellisissa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa (ELY).

Laitilaa valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden rajaus koskee merkittävästi. Laitilan kaupunki on lausunut asiasta 2016 lausuntokierroksella ja tuonut esille huolensa alueen laajuudesta ja sen vaikutuksista Laitilan kehittämiseen. Nyt esitettävän lausunnon tarkoitus on tuoda esille suuri huoli siitä, ettei Laitilan kaupungin esille tuomia näkökohtia ole ollenkaan huomioitu.  Laitilan lakeus-nimikkeellä esitetty alue kattaa yhteensä 7 046 hehtaarin alueen, josta osa sijoittuu Uudenkaupungin Kalannin alueelle. Alue kattaa Laitilan kylistä lähes kokonaan Seppälän, Untamalan, Salon, Palttilan, Soukaisten, Kaukolan, Koveron, Koukkelan, Vidilän ja Kodjalan kylät. Rajauksen sisäpuolelle on otettu jopa osia keskustaajama-aluetta.

Laitilan kaupunki katsoo, että perusteet valtakunnallisesti arvokkaalle maisema-alueelle ovat suurelta osin olemassa, eikä vaadi alueen kokonaan poistamista. Alueen rajauksia tulee kuitenkin muuttaa kaupungin keskustaajaman läheisyydessä. Esitetyt rajaukset estävät Laitilan kehittämisen ja laajentamisen. Laitila esittää, että 7 046 hehtaarin aluetta pienennettäisiin marginaalisesti lähinnä asemakaava-alueiden ympäriltä. Tällä muutoksella kaupungin kehittäminen tiiviinä kokonaisuutena mahdollistuisi.

Valtatie 8 on läntisen Suomen merkittävin ulkomaankaupan tavarankuljetusväylä. Se on osa Euroopan laajuista TEN-T-liikenneverkkoa. Laitilan kohdalle onkin laadittu suunnitelmat useiden kymmenien miljoonien arvosta väylän parantamiseksi. Varsin massiivisetkin muutokset tulevat lähivuosina toteutuessaan vaikuttamaan merkittävästi myös maisemakuvaan. Tiejärjestelyt antavat samalla hyvät mahdollisuudet Laitilan elinkeinoelämän kehittämiselle uusien rakennusmahdollisuuksien myötä. Esitetyt maisema-aluevaraukset kuitenkin estävät näiden toteutumisen. Eritasoliittymien ja muiden maisemaa muuttavien muutosten jälkeen sellaisia maisemallisia arvoja ei enää ole, joilla aluevarausta taajaman läheisyydessä voitaisiin perustella.

Laitilan kaupunki esittää karttaliitteessä ne alueet, jotka tulee poistaa valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointilistalta. Näin kyettäisiin tasapuolisesti turvaamaan merkittävät maisemavaraukset sekä antamaan Laitilan kaupungille mahdollisuudet edelleen kehittyä ja kasvaa tiiviin yhdyskuntarakenteen omaavana kaupunkina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa asiasta liitteen mukaisen lausunnon. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että tekninen johtaja Raula oli kokouksessa asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.