Kaupunginhallitus, kokous 14.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 167 Tasapainon puolesta - IPU:n valtuustoryhmän valtuustoaloite koskien kaupungin tuottamien aterioiden kotimaisuusasteen nostamista

LAIDno-2020-449

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Henri Aitakari esitti Tasapainon puolesta - IPU:n valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Kaupassa käydessäni pyrin aina selvittämään ostamieni tuotteiden valmistusmaan. Samoin olen huomannut monien muiden kuntalaisten tekevän. Erityisen tarkkaan asiaa syynätään silloin, kun on kyse ruoasta. Jos haluamme syödä laadukasta, turvallista ja maistuvaa ruokaa, on valittava kotimainen vaihtoehto.

Näin toimien pystymme kyllä takaamaan ruokamme alkuperän silloin, kun syömme kotona, mutta moni syö päivän aikana muuallakin. Esimerkiksi kuntamme sadat koululaiset syövät päivittäin koululounaan. Mistä voi tietää kouluissa tarjottavan ruoan alkuperästä? Eipä oikein mistään. Ulkomailta tuotuja aineksia löytyy lautaselta takuuvarmasti ainakin silloin, kun on kalaruokaa.

Kotimaisen kalan liian vähäinen käyttö on pitkäaikainen ongelma. Muutaman viime vuoden aikana einesvalmistajat ovat tosin alkaneet hyödyntää kotimaista kalaa selvästi aiempaa enemmän, mutta sekään ei näy esimerkiksi koulujen ruokalistoilla. Tuoreen kalan osalta myyjien valikoimat vaihtelevat, saatavuus on usein arvoitus ja ainoa pysyvä näyttää olevan rehulla kasvatettu norjalainen ns. merilohi. Näin siitä huolimatta, että elämme tuhansien järvien maassa, jossa on myös runsaasti Itämeren rantaviivaa.

Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa tähän asiaan on reagoitu, ja hallitusohjelmasta löytyy kirjaus kotimaisen kalan käytön lisäämisestä. Tätä tavoitetta varten maa- ja metsätalousministeriö on laatinut edistämisohjelman, joka on parhaillaan lausuntokierroksella. Siinä kotimaisen kalan käyttö pyritään kaksinkertaistamaan. Tämä toisi mukanaan niin terveydellisiä, taloudellisia kuin ympäristön tilaan liittyviä hyötyjä. Maksammeko norjalaisille kalankasvattajille vai suomalaisille kalastajille ja kalanjalostajille, on mitä suurimmassa määrin arvovalinta. Jos annoshinta tämän takia vähän nousee, sen ei pitäisi olla kokonaisuuden kannalta lainkaan huono asia.

Kaikkeen edellä mainittuun vedoten esitän, että Laitilan kaupunki aloittaa selvitystyön ruokahuollon raaka-aineiden kotimaisuusasteen nostamiseksi kiinnittäen erityistä huomiota siihen, että kotimaisen kalan osuutta kasvatetaan kaupungin ateriatuotannossa. Laitila on Hinku-kuntana tehnyt jo aiemmin erinäisiä ratkaisuja vähentääkseen hiilen käyttöä ja parantaakseen ympäristön tilaa. Tämän aloitteen toimet olisivat niille loogista jatkumoa ja niillä olisi myös suora terveysvaikutus."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista käsittelyä varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa, että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on hallintojohtajalla.

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.