Kaupunginhallitus, kokous 14.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 168 Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite koskien Laitilan vetovoimaisuuden parantamista

LAIDno-2020-450

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Heikki Peltola esitti Kokoomuksen valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Lainaan tässä aluksi Laitilan visiota: 'Itsenäinen Laitila sykkii elämää, tahtoa ja voimaa. Paikkakunta näkee ja tähtää huomiseen. Mainiompi Laitila on kehittyvä kotipaikka yrityksilleen ja asukkailleen. Laitila tarjoaa työtä ja monipuoliset palvelut sekä harrastusmahdollisuudet asukkailleen. Laitila on yhteistyökykyinen ja vahva peruskunta tulevaisuudessakin.'

Laitilalla ovat fasiliteetit ja infrastruktuuri kohtuullisen hyvällä tolalla, joskin pieni parannus olisi aina kohdallaan.

Laitilan kohdalla huolestuttaa tällä hetkellä:

  1. Väestömäärän pieneneminen, nyt alle 8500 asukasta, pitäisi olla 8663 asukasta.
  2. Syntyvyyden jatkuva aleneminen v. 2013 102 lasta, nyt v. 2020 alle 70 lasta.
  3. Työpaikkaomavaraisuuden putoaminen alle 100 %:n.
  4. Keskustaajaman autioituminen sekä samalla liikkeiden ja palvelujen väheneminen.
  5. Lisäksi meillä Laitilassa on aivan liian paljon täällä työssäkäyviä ulkopaikkakuntalaisia. Näistä täällä työskentelevistä pitäisi saada uusia Laitilan asukkaita.

Laitila tarvitsee lisää veronmaksajia, jotta kuntatalouden alijäämät saadaan katettua ja voimme innokkaasti kehittää ja viedä Laitilaa kohti uusia haasteita.

Näistä edellä mainituista syistä Laitilan Kokoomuksen valtuutetut esittävätkin, että perustetaan uusi työryhmä esim. 'Vetovoimaisuustyöryhmä' tai 'Elinvoimatyöryhmä'. Tietysti voidaan myös käyttää jo olemassa olevaa Elinkeinotyöryhmää tässä asiassa täydennettynä seuraavassa kappaleessa olevin henkilölisäyksin.

Äärimmäisen tärkeänä näemme, että työryhmään kuuluu kaupunginjohtaja, elinvoimapäällikkö, muutama tulevaisuutta ajatteleva luottamushenkilö (esim. nykyisen elinkeinotyöryhmän luottamushenkilöt), Laitilan Yrittäjien puheenjohtaja seä ainakin kaksi isomman firman edustajaa."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista käsittelyä varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa, että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on kaupunginjohtajalla.

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.