Kaupunginhallitus, kokous 14.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 160 Ambulansseilla toteutettavia kiireettömiä hoitolaitossiirtoja koskeva palveluhankinta – Liittyminen hankintaa koskevaan kilpailutusyhteistyöhön

LAIDno-2020-182

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on kilpailuttamassa ambulansseilla toteutettuja valvontaa ja hoitoa tarvitsevien potilaiden kiireettömiä kuljetuksia. Voimassa oleva sopimus päättyy 30.4.2021. 
Nykyiseen sopimukseen sisältyvät kuljetukset sairaanhoitopiirin omista toimintayksiköistä jatkohoitoon tai toimintayksiköstä toiseen tutkimuksiin tai toimenpiteisiin. Näillä sopimukseen sisältyvillä ambulansseilla on kuitenkin pääsääntöisesti hoidettu koko alueen kiireettömät, ensihoitopalveluun kuulumattomat ambulanssikuljetukset.  
 
Kuntien hoitolaitoksista on aiemmin lähtökohtaisesti huolehtinut alueen ensihoitopalvelun ambulanssit. Terveydenhuoltolain 40 § kuitenkin on määritelty, että potilassiirto kuuluu ensihoitopalvelulle vain silloin, kun potilas tarvitsee siirron aikana vaativaa ja jatkuvaa hoitoa tai seurantaa. 
 
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuntien kiireettömiä potilassiirtoja ei ole voinut toteuttaa ensihoitopalvelun ambulansseilla. Varsinais-Suomessa tämä konkretisoitui toukokuussa 2019. Siitä lähtien kuntien kiireettömiä hoitolaitossiirtoja on toteutettu sairaanhoitopiirin omilla ja palveluntuottajan kiireettömillä ambulansseilla.  
 
Toimintaa ylläpidetään tällä hetkellä sopimuksella, johon eivät sisälly kuntien hoitolaitosten kuljetuksia. Kuljetuksia tilataan sairaanhoitopiirin ajojärjestelijöiltä, mutta myös suoraan palveluntuottajilta. Tällä on vaikutusta kuljetusresurssin mitoittamiseen. Myös se, että Varsinais-Suomen alueella kuljetetaan potilaita toisistaan tietämättä, johtaa tilanteisiin, jolloin yksi auto kuljettaa potilasta ja toinen ajaa samaan suuntaan tyhjänä. Kuljetusten hinnoittelu voi myös olla vaihtelevaa ja kuljetuksista aiheutuvien laskujen tarkastaminen saattaa olla haastavaa. Ambulansseilla toteutettavien hoitolaitossiirtojen määrät ovat kuntakohtaisesti pieniä, mutta yhteenlaskettuna määrä on suuri.  

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ehdottaa, että tuleva kilpailutus toteutettaisiin yhteisenä kuntien kanssa. Tällä tavoin käytössä oleva toimintamalli saataisiin myös sopimukseen sisältyväksi. Yhteisen sopimuksen myöstä kaikki palvelun piirissä olevat hoitolaitokset olisivat samassa asemassa ja sopimuksessa olevat ehdot sitoisivat palveluntuottajaa myös kuntien hoitolaitosten siirroissa. Yhteisellä sopimuksella saadaan koko alueen palvelulle tasainen laatu ja vaatimukset. Myös toiminnan kehittäminen hyödyttäisi kaikkia palvelun piirissä olevia kuntia.  
 
Jos kuljetuksia järjestellään ja ohjataan yhdestä paikasta, voidaan välttyä ambulanssien turhalta ajolta ja resurssi riittää paremmin kaikkien tarpeisiin. Odotusajat olisivat lyhempiä ja toiminta muutenkin sujuvampaa. Tällä yhteisellä rakenteella olisimme myös valmiimpia sote -uudistukseen. 
 
Sairaanhoitopiiri ehdottaa, että palveluntuottajan varsinainen sopimuskumppani olisi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä / Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos. Kunnat tekisivät ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen kanssa sopimuksen kilpailutusyhteistyöstä, jossa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle / Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitokselle annetaan valtuudet valmistella tarjouspyyntöasiakirjat liitteineen, kilpailuttaa hankinta, tehdä hankinnasta hankintapäätös sekä allekirjoittaa hankintasopimus kilpailutukseen osallistuvien kuntien puolesta. Tämän sopimuksen allekirjoittaisivat kaikki kilpailutukseen osallistuvat kunnat. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ei veloita kilpailutusyhteistyöstä erikseen. Laskutusprosessin osalta ehdotus on, että palveluntuottaja laskuttaa piiriä, joka tarkistaa laskut ja laskuttaa sitten kuntia toteutuneiden kuljetusten osalta.  

Sopimus palveluntuottajien kanssa kirjataan ajalle 1.5.2020-31.12.2022. Tämän lisäksi on mahdollisuus käyttää neljä (4) erillistä yhden (1) vuoden mittaista optiokautta ajanjaksoilla 1.1.-31.12.2023; 1.1.-31.12.2024; 1.1.-31.12.2025 ja 1.1.-31.12.2026. 

Laitilan kaupungilla ei ole tällä hetkellä voimassa olevaa sopimusta ambulanssilla toteutettavista valvontaa ja hoitoa tarvitsevien potilaiden kiireettömistä kuljetuksista. Kuljetusten määrä vuonna 2019 oli neljä (4) kappaletta ja 01-10/2020 välisenä ajanjaksona kymmenen (10) kappaletta. Arvioitu kustannus ajalla 01-10/2020 on 2000 euroa. 

Sopimusluonnoksen ensimmäisellä sivulla olevaan kaavakkeeseen merkitään osallistuminen kilpailutukseen, päätösnumero sekä allekirjoittavan henkilön yhteystiedot. Varsinainen sopimus toimitetaan myöhemmin täytettäväksi ja allekirjoitettavaksi. Sopimusluonnoksen kaavake toimitetaan pikaisesti päätöksenteon jälkeen osoitteeseen: palveluhankinnat@tyks.fi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Laitilan kaupunki antaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitokselle valtuuden Laitilan kaupungin puolesta

  1. Valmistella tarjouspyyntöasiakirjat liitteineen
  2. Kilpailuttaa hankinnan
  3. Tehdä hankinnasta hankintapäätöksen
  4. Allekirjoittaa hankintasopimuksen

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että sosiaali- ja terveysjohtaja Ahokas oli kokouksessa asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

Työnjohtaja/projektipäällikkö Jari Mäkinen Tyks Akuutti hoitokuljetukset, Sosiaali- ja terveystoimialan esimiehet, palvelu- ja tietohallintosihteeri Tyyne Okkonen, palvelusihteeri Johanna Koskinen

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.