Sivistysvaliokunta, kokous 29.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 95 Oppilaitoskohtaisten opiskeluhuoltosuunnitelmien päivittäminen

LAIDno-2022-1008

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Opiskeluhuoltopalvelut siirtyvät Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle 1.1.2023 lukien. Oppilas- ja opiskelijahuoltolain 3 §;n mukaan opiskeluhuollolla tarkoitetaan opiskelijan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa oppilaitosyhteisössä. Opiskeluhuoltoa on sekä perusopetuslaissa tarkoitettu oppilashuolto että lukiolaissa ja ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitettu opiskelijahuolto.

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain 14 §:n mukaan koulutuksen järjestäjäkohtaisen opiskeluhuollon yleisestä suunnittelusta, kehittämisestä, ohjauksesta ja arvioinnista vastaa monialainen opiskeluhuollon ohjausryhmä. Oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaan opiskeluhuollon ohjausryhmälle asetetut tehtävät voi hoitaa myös muu tehtävään soveltuva ryhmä. Laitilassa tätä lakisääteistä tehtävää on hoitanut kaksi tai kolme kertaa vuodessa kokoontuva monialainen lasten ja nuorten hyvinvointiryhmä. Lasten ja nuorten hyvinvointiryhmässä edustettuina ovat lasten ja nuorten kanssa työtä tekevät tahot niin kunnan toimialojen kuin järjestöjen, yhdistysten ja seurakunnan edustajista. Opiskeluhuollon ohjausryhmän työskentelyn tehostamiseksi opiskeluhuollon ohjausryhmän kokoonpanoa ja tapaamistiheyttä on tarpeen tiivistää. Lasten ja nuorten hyvinvointiryhmän kokouksessa 24.5.2022 on keskusteltu erillisen opiskeluhuollon ohjausryhmän perustamisesta sekä sen tehtävästä suhteessa lasten ja nuorten hyvinvointiryhmään. Erillisen opiskeluhuollon ohjausryhmän perustaminen on saanut laajan kannatuksen lasten ja nuorten hyvinvointiryhmän kokouksessa.

1.1.2023 alkaen opiskeluhuoltoa toteutetaan opetustoimen sekä hyvinvointialueen monialaisena suunnitelmallisena yhteistyönä opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa sekä tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa. Opiskeluhuollon palveluiden järjestämistä ohjaa jatkossa hyvinvointialueen sekä kuntien ja koulutuksen järjestäjien yhteinen alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma. Tämän lisäksi koulutuksen järjestäjän on laadittava opiskeluhuollon kokonaisuuden toteuttamiseksi koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma. Koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelman tulee sisältää opiskeluhuollon toteuttamisen tavoitteet ja keskeiset periaatteet sekä toimenpiteet opiskeluhuollon toteuttamiseksi ja seuraamiseksi. Laitilan kaupungin opiskeluhuoltosuunnitelmassa määritellään, että opiskeluhuoltosuunnitelma päivitetään kerran valtuustokaudessa ja vähintään vuoden kuluessa lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman päivittämisestä. Laitilan kaupungin oppilaitoskohtaiset opiskeluhuoltosuunnitelmat on päivitetty edellisen valtuustokauden aikana.

Opiskeluhuoltopalveluiden siirtyminen hyvinvointialueelle 1.1.2023 lukien luo tarpeen Laitilan kaupungin opiskeluhuoltosuunnitelmien kokonaisvaltaiseen päivittämiseen alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman valmistumisen jälkeen. Edeltävään perustuen Laitilan kaupungin oppilaitoskohtaisten opiskeluhuoltosuunnitelmien päivittäminen ei syyslukukaudella 2022 ole mielekästä. Näin ollen Laitilan kaupungin oppilaitoskohtaisia opiskeluhuoltosuunnitelmia ehdotetaan päivitettäväksi vain luvun 7 ”Opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen” osalta seuraavasti:

Koulutuksen järjestäjän on arvioitava opiskeluhuollon toteutumista ja vaikuttavuutta yhteistyössä kunnan opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Laitilassa tästä vastaa koulutuksen järjestäjän asettama monialainen opiskeluhuollon ohjausryhmä. Sivistysjohtajan koolle kutsuma monialainen opiskeluhuollon ohjausryhmä vastaa opiskeluhuollon yleisestä suunnittelusta, kehittämisestä ja arvioinnista sekä ohjaa oppilaitoskohtaisten opiskeluhuoltoryhmien toimintaa. Ohjausryhmään kuuluvat sivistysjohtaja, sivistystoimen palvelupäällikkö, vastaava kuraattori, perhepalveluiden johtava sosiaalityöntekijä, vastaava kätilö-terveydenhoitaja, nuorisopäällikkö ja varhaiskasvatusjohtaja. Tarvittaessa opiskeluhuollon ohjausryhmään kutsutaan muita asiantuntijoita.

Opiskeluhuollon ohjausryhmän toiminta ohjaa Laitilan kaupungin kasvatuksen ja opetuksen yhteisöllisten opiskeluhuoltoryhmien toimintaa. Se asettaa oppilaitoskohtaiselle opiskeluhuoltotyön toiminnalle tavoitteita, jotka nousevat kouluterveyskyselyn tuloksista, lasten ja nuorten paikallisesti tunnistetuista ilmiöistä, huolenaiheista ja vahvistettavista asioista. Opiskeluhuollon ohjausryhmän arviointi perustuu perusopetuksessa ja lukiossa joka toinen vuosi tehtävään kouluterveyskyselyyn, joka kolmas vuosi jokaisessa toimipisteessä tehtäviin ympäristön terveellisyyden ja opiskeluyhteisön hyvinvoinnin tarkastuksiin ja joka toinen vuosi perusopetuksessa ja lukiossa tehtävään terveydenedistämisaktiivisuuteen liittyvään kyselyyn (TEAviisari). Lisäksi esiopetukseen suunnataan vuosittainen hyvinvointikysely. Ohjausryhmä pyrkii järjestämään säännöllisesti oppilaille, opiskelijoille ja heidän huoltajilleen kyselyn Laitilan kaupungin opiskeluhuoltopalveluista. Tätä palautetta hyödynnetään oppilaitoskohtaisten opiskeluhuoltosuunnitelmien lisäksi lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa päivitettäessä sekä kaupungin talouskauden taloussuunnitelmaa tehtäessä.

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 9 §:n mukaan koulutuksen järjestäjä vastaa siitä, että opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuoltosuunnitelma toteutuu. Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 14 §:n mukaan koulutuksen järjestäjäkohtaisen opiskeluhuollon yleisestä suunnittelusta, kehittämisestä, ohjauksesta ja arvioinnista vastaa monialainen opiskeluhuollon ohjausryhmä. Tämän lain perusteella sivistysvaliokunta opetuksen järjestäjänä tulee nimetä opiskeluhuollon ohjausryhmä osana opiskeluhuoltosuunnitelmaa. Oppilaitoskohtaiset opiskeluhuollon suunnitelmat ovat oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

1. Sivistysvaliokunta nimeää opiskeluhuollon ohjausryhmään kuuluviksi 1.10.2022 alkaen seuraavat jäsenet: sivistysjohtaja, sivistystoimen palvelupäällikkö, vastaava kuraattori, perhepalveluiden johtava sosiaalityöntekijä, vastaava kätilö-terveydenhoitaja, nuorisopäällikkö ja varhaiskasvatusjohtaja. Tarvittaessa opiskeluhuollon ohjausryhmään on mahdollista kutsua muita asiantuntijoita. Sivistysjohtaja toimii opiskeluhuollon ohjausryhmän koolle kutsujana.

2. Sivistysvaliokunta päättää hyväksyä Laitilan kaupungin oppilaitoskohtaisten opiskeluhuoltosuunnitelmien luvun 7, Opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen, edellä esitetyn mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

 

Tiedoksi

päiväkodit, koulut, sivistystoimen palvelupäällikkö, vastaava kuraattori, perhepalveluiden johtava sosiaalityöntekijä, vastaava kätilö-terveydenhoitaja, nuorisopäällikkö