Sivistysvaliokunta, kokous 29.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 93 Uuden pesäpallokentän paikka

LAIDno-2022-992

Valmistelija

  • Emilia Andersson, vapaa-aikapäällikkö, emilia.andersson@laitila.fi

Perustelut

Laitilassa on lähes 300 pesäpalloa harrastavaa alle 18-vuotiasta lasta ja nuorta. Lisäksi on aikuisten joukkueita, ja naisten ykkösessä pelaava joukkue. Tällä hetkellä Laitilassa on kaksi pesäpallokenttää, keskuspesäpallokenttä ja Valkojärven pesäpallokenttä, jotka ovat molemmat pesäpallokauden aikana täynnä harrastusvuoroja, otteluita ja turnauksia. Pesäpallokentistä Valkojärven pesäpallokenttä on nuorempien harrastajien käytössä, koska sinne mahtuu tarvittaessa kolme tenavakenttää, tai kaksi tenavakenttää ja yksi juniorikenttä. 

Valkojärven pesäpallokenttä sijaitsee paikalla, joka on kaavoitettu kerrostaloalueeksi, ja viimeisimpänä suunnitelmana siihen on rakentaa vanhusten asumispalveluiden yksikkö. Varsinaista rakennuspäätöstä ei ole vielä tehty. Uusi pesäpallokenttä oikealla kaava-alueella mahdollistaa kentän suunnitelmallisen kehittämisen ja siihen panostamisen. Lisäksi nykyisen Valkojärven pesäpallokentän kaavoitus aiheuttaa epävarmuutta siitä, että Laitilasta löytyy tarvittava määrä ulkokenttiä harrastustoimintaan. 

Uuden pesäpallokentän paikkaa on pohdittu yhteistyössä liikuntatoimen, teknisen toimen ja käyttäjien kanssa. Liikuntatoimen työntekijöiden näkökulmasta ulkoliikuntapaikkojen keskittäminen on järkevää ja tehostaa työajankäyttöä. Keskusurheilukentän läheisyydessä ei ole tilaa uudelle kentälle. Matikan alueella on pururata, tenniskenttä ja frisbeegolfkenttä, joten uusi pesäpallokenttä olisi hyvä sijoittaa lähelle Matikan aluetta. Suunniteltu alue on Laitilan kaupungin omistama ja kaavoitettu urheilu- ja virkistysalueeksi. Suunnitellun alueen kiinteistötunnus on 400-419-65-67. Aluetta puoltaa pururadan läheisyys, johon investointisuunnitelmavuodelle 2024 on esitetty rakennettavan huoltorakennus. Huoltorakennus palvelisi niin liikuntatoimen työntekijöitä kuin pesäpallokentän käyttäjiä. Lisäksi kuntoilijat pääsisivät pururadalle nykyisen Matikan alueen parkkialueen lisäksi uuden pesäpallokentän parkkialueen kautta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta hyväksyy, että uuden pesäpallokentän asianmukainen rakennuslupaprosessi käynnistetään liitteissä olevalle alueelle, jonka kiinteistötunnus on 400-419-65-67. 

Päätös

Keskustelun jälkeen päätösehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin, että asian käsittelyn aikana asiantuntijana kuultiin vapaa-aikapäällikkö Emilia Anderssonia.

Lisäksi sivistysvaliokunta evästi viranhaltijoita selvittämään Laitilan kyläkoulun koulutalojen kenttien käytön mahdollisuutta pesäpalloharrastamiseen siirtymävaiheessa, ennen uuden mahdollisen pesäpallokentän valmistumista. 

Tiedoksi

vapaa-aikapäällikkö