Kaupunginhallitus, kokous 19.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 221 Ilmasto- ja kiertotalousyhteistyötä lisäävä yhteishanke, Laitila ja Uusikaupunki

LAIDno-2022-977

Valmistelija

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupunki on yhteistyössä Uudenkaupungin kaupungin kanssa hakenut keväällä Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut –ohjelmasta rahoitusta kehittää kaupunkien ja yritysten välistä ilmasto- ja kiertotalousyhteistyötä. Kohderyhmänä ovat kaupunkien eri toimialat, kuntapäättäjät, yritykset, oppilaitokset sekä muut sidosryhmät ja kuntalaiset. Yhteisen resurssin avulla on mahdollista käynnistää kaupunkien yhteinen ilmasto/kiertotaloutta koskeva koordinointityö.
Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma on myöntänyt hankkeelle tukea 70% (70 000€). Kuntarahoitusosuus on kunnille yhteensä 30 000 €. Hankkeen kokonaisbudjetti on 100 000 € toteutusajalle 1.10.2022-30.4.2024. Laitilan osuuden ollessa 50 % kuntarahaosuudesta se olisi vuodelle 2022 (3kk) n. 2400 €, 2023 (12 kk) 9500€ ja 2024 (4 kk) 3200€. Hankkeen kuntarahaosuus maksetaan kustannuspaikasta HINKU 4703.

Rahoituksen on hakenut Uudenkaupungin kaupunki, joka hallinnoi hanketta. Laitilan kaupunki on hankkeessa kumppani.

Hankkeen aikana toteutetaan konkreettisia toimia erilaisilla kiertotalouden kokeiluilla ja kehitetään molempien kaupunkien toimintatapoja ja käytänteitä. Tämän lisäksi löydetään päästöihin vaikuttavia ratkaisuja, erityisesti vähähiiliseen liikkumiseen, logistiikkaan, kiertotalouden edistämiseen ja materiaalitehokkuuteen, teemoista jotka ovat nousseet esiin keväällä 2022 molempien kuntien työpajoissa.

Päästöjen vähentämisessä avainasemassa on yhteistyön lisääminen kuntien, yritysten ja paikallisten jätehuolto- ja energiayhtiöiden, sekä oppilaitosten välillä.  Kiertotalouden mahdollisuuksia edistäminen kokeiluilla, sivuvirtojen ja hukkalämmön kartoituksilla, sekä lisäämällä kiertotalousosaamista. Toimissa huomioidaan seudun vahvat tuotantoalat kuten autonvalmistus-, metalli-, lasi-, muoviteollisuus sekä alkutuotanto. Paikalliset jätehuolto- ja energiayhtiöt ovat yhteistyökumppaneina mukana hankkeen kokeiluissa. Yhteisiä teemoja voivat olla esim. muovin kierrätys, hukkalämpö ja erilaiset uudet digitaaliset ratkaisut.

Hankkeen idea pohjaa ekotekoagentti-toiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen Laitilan ja Uudenkaupungin alueella. Hankkeen avulla saadaan lisäresursseja toiminnan kehittämiseen ekotekoagentin ts. hankkeeseen palkattavan ilmastokoordinaattorin myötä.  

Toimenpiteet
 

Osavaihe 1.   Ekotekoagentti seudullisen ilmastotyön vauhditukseen yhteistyömallilla Uudenkaupungin ja Laitilan kesken: Rekrytoidaan yhteisen Ekotekoagentti-koordinaattorin, kartoitetaan nykytila, kootaan seudullinen ilmastotyöryhmä, laaditaan yhteinen viestintäsuunnitelma
Osavaihe 2.  Kiertotalouden vauhditus: - materiaalikierron ja -tehokkuuden parantaminen ja edistäminen: Toteutetaan kokeiluja kierrätyksen tehostamiseksi alueella teollisten symbioosien työpajatoiminnasta saatujen kehittämisajatuksien pohjalta, käynnistetään sivuvirtakokeilut sekä digitaalisten ratkaisujen kokeilut
Osaamisen kehittäminen ja vertaisoppiminen: Järjestetään kaupunkien toimialoille työpajoja, teemasta ja tiedonjakotilaisuuksia yrityksille, viranhaltijoille, päättäjille, kehitysyhtiön edustajille ja muille sidosryhmille kiertotalous- ja ilmastoaiheista.

Osavaihe 3.  Vähähiilisen liikkumisen lisääminen seudulla: Edistetään vähähiilistä logistiikkaa mm. tavaraliikenteen ja henkilöliikenteen uusien ratkaisujen avulla esim. selvitys paikallisliikenteen kehittämisen mahdollisuuksista, kartoitus hyvistä käytännöistä muualta kokeiluksi esim. Ukikyyti-pilotin kokeilu Laitilassa hankkeen aikana. Pyöräilyn ja kevyenliikenteen edistäminen esim. selvitys lainattavien kaupunkipyörien erilaisista pilottihankkeita ja testaus seudulla. sähköpyöräilyn kasvaessa turvallisten reitistöjen kartoitus ja pyöräparkkiratkaisut. Vaihtoehtoisen käyttövoiman käytön edistäminen esim. kontaktoidaan alan yrityksiä heidän kehittämistarpeistansa vähähiilisen logistiikan suuntaan

Osavaihe 4. Viestintä: Hankkeessa luodaan Ilmastotekojen viestintästrategia, jossa tarkemmin suunnitellaan viestinnän välineet, väylät, yhteistyökumppanit sekä kohderyhmäkohtaiset ydinviestit, esim. ilmastokumppanit -ohjelman hyödyntäminen.

Hankkeen tuloksia

- Käynnistetty yhteistyömalli kahden kaupungin ilmastokoordinointityöhön päästötavoitteiden saavuttamiseksi,
- On perustettu seudullinen ilmastotyöryhmä,
- Kiertotalousorientoitunut ajattelu on yleistynyt eri organisaatioissa ja kuntalaisten keskuudessa,
- Kierrätystaso yrityksissä on parantunut alueella: -on löydetty uusia ratkaisuja kierrätyksen tehostamiseen,
- Perustettu kaupunkien mahdollistamia seudullisia yritysverkostoja materiaalitehokkuuteen,
- Testattu uusia digitaalisia ratkaisuja,
- Löydetty uusia bisnesmahdollisuuksia kierrätyksestä kokeilujen avulla,
- Löydetty vähähiiliseen liikkumisen uusia mahdollisuuksia seudun elinvoiman ja saavutettavuuden lisäämiseksi,
- On edistetty vaihtoehtoisten käyttövoimien lisäämistä kunnissa ja konserniyhtiöissä,
- On oltu mukana edistämässä sähköautojen latauspisteiden sekä liikennebiokaasun jakelua alueella yhteistyössä muiden hankkeiden kanssa,
- On selvitetty ja kokeiltu julkisen liikenteen sekä erilaisien liikkumismuotojen yhdistämisen mahdollisuuksia,
- Osaaminen kiertotaloudessa on parantunut yhdessä oppien,
- On arvioitu ja laskettu kokeilujen ja toimien vaikutuksia päästöjen vähentymiseen seudulla ja siten lisätty tietoisuutta vaikutuksista,
- Kokeilukulttuuri edistyy kuntaorganisaatiossa. Yhteistyö kaupungin ja yritysten välillä paranee,
- Kiertotalouden osaamista kehitetään jatkossakin lyhyillä koulutuksia, mm. uusille päättäjille,
- Tavoitteena on Ekotekoagentin saaminen pysyväksi toimijaksi joko jaettuna resurssina tai molempiin kaupunkeihin omansa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Laitilan kaupunki osallistuu hankkeeseen 50% kuntarahaosuudella, mikä on yhteensä 15 000 euroa (HINKU 4703) hankkeen toiminta-ajalle. Hankkeen avulla lisätään alueellista sekä paikallista eri tahojen välistä ilmastoyhteistyötä ja näkyvyyttää sekä yhteisen resurssin avulla syntyy kuntien välistä synergiaetua, mitä olisi muutoin vaikeaa saavuttaa.  

Päätös

Käsittelyn aikana kaupunginhallituksen jäsen Peltola teki esittelijän ehdotuksesta poikkeavan ehdotuksen, jonka mukaan Laitilan maksuosuus olisi 1/3 ja Uudenkaupungin maksuosuus 2/3.
Peltolan muutosehdotus raukesi kannattamattomana.

Esittelijän ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Uudenkaupungin kaupunki

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.