Kaupunginhallitus, kokous 19.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 223 Leader Ravakka -hanke 2021-2027

LAIDno-2020-74

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juha-Matti Päivölä, Elinvoimapäällikkö, juha-matti.paivola@laitila.fi

Perustelut

Ravakka ry on yksi Suomen 55 Leader-toimintaryhmästä, jotka edustavat maaseudun paikallisia toimijoita. Ravakan toiminta-alueeseen kuuluvat Eurajoki, Rauma, Pyhäranta, Laitila, Uusikaupunki, Vehmaa ja Mynämäki. Ravakan toiminnan tarkoituksena on edistää maaseudun kehittämistä erilaisilla hankkeilla, joihin voi hakea rahoitusta Ravakka ry:n laatimasta paikallisesta kehittämisohjelmasta. Kuluvalla ohjelma-kaudella 2013 – 2020 LEADER Ravakka ry:llä on ollut käytössään 5,46 miljoonan euron julkinen rahoituskehys (EU + valtio + kunta).

Kesäkuuhun 2020 mennessä Laitilan alueella on rahoitettu 19 yhteisöjen ja mikroyritysten hanketta, joiden kokonaiskustannukset ovat olleet 830 000 euroa. Leader-tuen osuus on ollut 360 000 euroa. Lisäksi Laitilan alueella on toteutettu alueellisia, alueidenvälisiä ja kansainvälisiä hankkeita 36 kpl, joiden kokonaiskustannukset ovat olleet 2 057 000 euroa ja Leader-tuki 1 900 000 euroa. Laitila alue on ollut myös aktiivinen Teemahankkeiden, Nuoriso-Leader-hankkeiden ja Startti-Leader -tuen hakija. Lisätietoja Leader Ravakan Loisto 2014–2020 kehittämisohjelman toteutumisesta toimitetussa liitteessä.

Uuden ohjelmakauden suunnittelu on käynnistynyt, ja ensimmäinen hakemus Leader-ryhmäksi EU-ohjelmakaudelle 2021–2027 tulee toimittaa maa- ja metsätalousministeriöön 30.10.2020 mennessä. MMM ohjeistuksen mukaan, hakemukseen tulee liittää kuntien kirjalliset päätökset paikalliseen Leader-toimintaan sitoutumisesta sekä osallistumisesta ohjelman rahoittamiseen vuosina 2021–2027. Leader Ravakka aikoo hakea valmisteilla olevalle paikalliselle kehittämisohjelmalleen noin 6,5 miljoonan euron rahoituskehystä. Alueen kuntien osuus tästä olisi 20 % eli 1,3 miljoonaa euroa.

Mikäli Ravakka Ry saa ministeriöltä hakemansa rahoituskehyksen täysimääräisenä, on Laitilan osuus vuosittain 3.00 €/asukas. Jos saatu rahoituskehys on toivottua pienempi, suhteutetaan kuntien osuus tähän. Laitilan osuus olisi kuitenkin vähintään 2,25 € / asukas, kuten se on ollut päättyvälläkin ohjelmakaudella. 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Leader Ravakka Ry:n ohjelmakauden 2021 - 2027 asukasluvuksi 8500 asukasta kuntarahaosuuden laskennan perustaksi ja hyväksyy Leader Ravakka Ry:n esitämän uuden kuntarahaosuuden vuosille 2021-27 ja sitoutuu samalla varaamaan ohjelmakauden vuosien talousarvioihin enintään 25.500 € (3€/asukas) vuosittaisen määrärahan kehittämisohjelman hankkeiden kuntarahaosuudeksi. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Juha-Matti Päivölä, Elinvoimapäällikkö, juha-matti.paivola@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupunki on 21.9.2020 tehdyllä päätöksellä sitoutunut ja varautunut 25.500 euron vuotuiseen kuntarahoitukseen Leader Ravakan hakiessa ohjelmakauden 2021 – 2027 rahoituskehystä. Siirtymäkausi on 2021-22 ja varsinainen CAP tukikausi 2023 – 2027. Kuntarahoituksen määrää nostettiin edelliseen ohjelmakauteen verrattuna, minkä turvin Leader Ravakka voi hakea myös aiempaa suurempaa rahoituskehystä.   

Aiemmasta ohjelmakaudesta on jäänyt kuntarahaa käyttämättä ja Leader Ravakka pyytää nyt Laitilan kaupungilta lupaa käyttää ylijääneitä kuntarahoja tulevan ohjelmakauden 2023–2027 kuntarahana. Uudelleen käyttöön tulevan Laitilan kuntarahan laskennallinen osuus on vuodessa 5.544,32 euroa. Uudelleen käyttöön tulevan kuntarahan turvin Leader Ravakka voi hakea jo aiemmin päätettyä suurempaa rahoituskehystä.

Laitilan kaupungin kuntarahoitus pysyisi aiemmin päätetyn suuruisena.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää myöntää Leader Ravakalle luvan käyttää ylijääneitä kuntarahoja tulevan ohjelmakauden 2023-2027 kuntarahana.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Leader Ravakka 

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.