Perustelut
Selvityksen tarkoitus
Osana Laitilan kaupunginvaltuuston hyväksymää taloudentasapainottamisohjelmaa on velvoite selvittää esiopetuksen siirtäminen koulutoimesta varhaiskasvatukseen. Toimella on tarkoitus säästää 22 000 euroa/vuodessa. Ehdotuksen taustalla on pienenevien ikäluokkien tuoma muutos esiopetusryhmiin sekä kuljetutus- ja palkkakustannusten hallinta.
Esiopetus päivähoidon ja koulun yhteydessä
Lapsen tulee osallistua oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna vuoden kestävään esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan. Perusopetuslaissa säädetty esiopetus voidaan järjestää joko päivähoidon yhteydessä tai osana koulun toimintaa. Järjestämistapa vaikuttaa esiopetusta opettavan opettajan palvelussuhteen ehtoihin, koska riippuen järjestämistavasta hänen palvelussuhteensa ehdot määräytyvät joko KVTES:n tai OVTES:n mukaan. Siinä tapauksessa, että esiopetus on järjestetty koulutoimen alaisena osana jonkin koulun toimintaa siten, että oppilaat on määrätty nimeltä mainitun koulun oppilaiksi, esiopetusta antavan opettajan palvelussuhteen ehdot määräytyvät OVTES:n mukaan.Toimintojen kannalta em. virka- ja työehtosopimusten keskeisin ero on esiopetusta antavan henkilöstön työajan määräytymisessä.
Esiopetusta järjestetään päiväkodin lisäksi Kappelimäen koulussa. Ko. ryhmään on sijoitettu niitä lapsia, jotka eivät tarvitse lainkaan esiopetuksen lisäksi varhaiskasvatusta ja lapsia, jotka kuljetetaan tai kulkevat itse perhepäivähoitoon esiopetuspäivän aluksi ja/tai päätteeksi. Mikäli lapsille tarjottaisiin esiopetuksen lisäksi varhaiskasvatusta koulun tiloissa, edellyttää se ko. ryhmän perustamista päiväkotiyksiköksi ja opettajan virka- ja työehtosopimuksen muuttamista KVTESiin.
Päivähoidon yhteydessä annettavassa esiopetuksessa kahtakymmentäyhtä lasta varten tarvitaan kokoaikainen varhaiskasvatuksen opettaja ja kaksi varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa. Koulussa esiopetusryhmässä voi olla 13 lasta yhdellä osa-aikaisella lastentarhanopettajalla. Suosituksen mukaan lapsi luvun kasvaessa tarvitaan riittävä määrä avustavaa henkilökuntaa. Mikäli koulussa tarjotaan myös päivähoitoa, sen tulee alkaa klo 6.30 ja kestää klo 17 saakka ja henkilöstömitoituksen tulee olla varhaiskasvatuslain mukainen. Lapsille tulee tarjota lounaan lisäksi myös aamu- ja välipala, mikä edellyttää myös keittiöhenkilökuntaa.
Esiopetusikäinen lapsi tarvitsee perhepäivähoidossa 0,5 paikkaa. Mikäli esioppilaat siirretään kouluun perustettavaan päiväkotiosastoon, merkitsee se perhepäivähoitajan kuukausiansioin pienentymistä 218,84 €/kuukausi.
Esiopetus lukuvuonna 2020-2021
Toimintavuonna 2020-2021 esiopetusryhmiä on ollut Kappelimäen koulussa 2 ryhmää, Apilaniityn päiväkodissa 1 ryhmä ja Pähkinäpensaan päiväkodissa 2 ryhmää. Esiopetusikäisiä on 98 lasta, jotka on sijoitettu seuraavanlaisesti: Kappelimäen koulussa (27 lasta), Apilaniityn (24 lasta) ja Pähkinäpensaan päiväkodissa (47 lasta). Apilaniityn päiväkotiin on sijoitettu lapset, jotka tarvitsevat vuorohoitoa ja lapset joiden pikkusisarus on Apilaniityn päiväkodissa. Kappelimäen kouluun on sijoitettu lapset, jotka eivät tarvitse hoitoa tai lapset, jotka pystyvät kulkemaan täydentävään varhaiskasvatukseen jalkaisin. Esiopetusmatka ilman kuljetusta on Laitilassa korkeintaan alle kolmen kilometrin matkat.
Esiopetus lukuvuonna 2021-2022
Laitilan kaupungin esiopetuksen haku 2021-2022 on helmikuussa 2021. Laitilassa on väestörekisterin mukaan ensi syksynä 83 esikoululaista, jotka jakaantuvat koulupiireittäin seuraavasti:
Itäkulma |
3 |
Kappelimäki |
51 |
Kodjala |
10 |
Soukainen |
10 |
Suontaka |
4 |
Untamala |
5 |
Esioppilaiden määrä Laitilassa on 21-22 pienempi kuin kuluvana toimintakautena. Päiväkoteihin sijoitetaan ensisijaisesti lapset, jotka tarvitsevat esiopetusta täydentävää varhaiskasvatusta. Suurin osa kuusivuotiaista tarvitsee esiopetuksen lisäksi täydentävää varhaiskasvatusta ja kunnan velvoitteena on järjestää täydentävää varhaiskasvatusta siinä laajuudessa, kuin kunnassa on tarvetta. Tämän hetkisen tilanteen mukaan 2015 syntyneistä 83:sta lapsesta 73 on varhaiskasvatuksessa, joten täydentävän varhaiskasvatuksen tarve on merkittävä.
Ikäluokkien pieneneminen tulevina vuosina on merkittävä, mutta 2016 ja 2017 syntyneiden osalta ikäluokka on vielä kohtalainen. Maahanmuuttajataustaisten lasten osuus syntyneistä lisääntyy vuosittain ja on keskimäärin 20% ikäluokasta.
Esiopetusikäiset tulevina vuosina:
2016 |
96 esioppilasta |
2017 |
87 |
2018 |
68 |
2019 |
56 |
2020 (arvio) |
69 |
Yhteenveto
Tarkoituksenmukaista olisi järjestää esiopetusta lukuvuonna 2021-2022 tämän hetken väestötiedon mukaan nykyisissä esiopetuspaikoissa, mikäli kaikkiin ryhmiin saadaan vähintään 10 lasta/ ryhmä. Lapsia ei ole tarkoituksenmukaista kerätä eri kylistä koulun esiopetusryhmän perustamiseksi tai säilyttämiseksi, mikäli halutaan toimia taloudellisesti kestävällä tavalla. Kouluissa on tällä hetkellä kaksi toistaiseksi voimassa olevissa virkasuhteissa olevaa päätoimista tuntiopettajaa esiopettajan virkasuhteissa. Määrää ei ole tarkoituksenmukaista kasvattaa tilanteessa, jossa esioppilaiden määrä laskee ja kaikki lapset on sijoitettavissa olemassa oleviin ryhmiin.
Syntyneet- tilaston perusteella vuoden 2024 elokuussa alkava esiopetuksen on ikäluokka pienentynyt siten, että kaikki lapset mahtuvat päiväkotien esiopetusryhmiin.
Liitteenä on esitys esiopetuksen järjestämisestä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Heli Kiertokari-Laitinen, vt. talous- ja hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi
Sivistysvaliokunta päättää, että esiopetusta järjestetään nykyisissä esiopetuspaikoissa lukuvuoteen 2023-2024 saakka tai niin kauan kuin esiopetusryhmiin saadaan vähintään kymmenen lasta/ ryhmä ja esiopetusta täydentävä varhaiskasvatus saadaan järjestettyä mahdollisimman pienillä kuljetuskustannuksilla. Päätös on osa Laitilan kaupunginvaltuuston hyväksymää talouden tasapainottamisohjelmaa.
Päätös
Ehdotus hyväksyttiin.
Merkittiin pöytäkirjaan tiedoksi, että tämän asian käsittelyn ajan läsnä asiantuntijana oli varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalonen.