Sivistysvaliokunta, kokous 19.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen hyvitys

LAIDno-2020-317

Valmistelija

  • Taija Jalonen, varhaiskasvatusjohtaja, taija.jalonen@laitila.fi
  • Piipa Nivola, varhaiskasvatusjohtaja, piipa.nivola@laitila.fi
  • Heli Kiertokari-Laitinen, vt. talous- ja hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Lapsen varhaiskasvatusmaksu määräytyy perheen koon, tulojen sekä perheen valitseman kuukauden tuntirajan mukaan. Loma-aikoina päiväkodeissa sekä perhepäivähoitajan ollessa estyneenä työntekoon loman, sairauden tai työajantasauspäivän takia kunnan velvollisuus on järjestää kaikille lapsille varahoitopaikka. 

Varsinkin perhepäivähoidon varahoidon järjestäminen on haastavaa, kun paikat ovat täynnä. Lisäksi koronarajoitusten takia ryhmien yhdistämistä tulisi välttää. 

Kun vanhemmat järjestävät lapsensa hoidon itse, olisi asiakasystävällistä hyvittää nämä päivät perheille. Hyvitys koskisi aikaa, jolloin vanhemmat järjestävät koko loma-ajan hoidon itse ja lisäksi ilmoittavat hyvissä ajoin ennen loma-ajan alkua tai perhepäivähoitajan vapaita, että eivät tarvitse varahoitoa. Hyvitystä ei saa, mikäli perhe varaa hoitoajan, mutta jättää sen käyttämättä, koska tällöin on hoitapaikka on jouduttu varaamaan. Hyvitystä ei myöskään tule, mikäli perhe on jo käyttänyt kuukaudessa sopimansa tuntimäärän ennen ko. hyvitysaikaa. Hyvitystä annetaan päiväkotien tai hoitajan loma-ajoilta, ei perheestä johtuvista poissaoloista. 

Päiväkotien osalta hyvitys koskee syyslomaa, joululomaa, talvilomaa ja kesällä päivystysaikaa, jolloin toinen päiväkoti on kiinni.

Itäkulman ryhmäperhepäivähoidossa hyvitystä saa aina, kun hoitopaikka on suljettu.

Perhepäivähoidossa hyvitys koskee aikoja, jolloin perhepäivähoitaja on lomalla, tai muuten estynyt tekemään töitä.

Kustannusvaikutus varhaiskasvatusmaksuihin ei ole merkittävä ja lisäksi sitä tasapainottaa se, että hyvityskäytännön käyttöönoton toivotaan vähentävän turhia varauksia, jotka lisäävät ruoka- ja henkilöstökustannuksia. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Kiertokari-Laitinen, vt. talous- ja hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää ottaa varhaiskasvatuksen asiakasmaksuhyvityksen käyttöön alkaen 2020 joululomasta. Perhe saa hyvityksen joulukuun varhaiskasvatusmaksuista, mikäli ilmoittaa 27.11.20 mennessä, ettei tarvitse varhaiskasvatusta ajalla 21.12.20-6.1.2021. Jatkossa tieto varhaiskasvatuksen tarpeesta tulee olla ilmoitettuna DaisyNettiin viimeistään päivänä, jolloin kyseisen loman varausaika sulkeutuu tai kun perhepäivähoitaja ilmoittaa perheelle lomastaan tai poissaolostaan. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että tämän asian käsittelyn ajan läsnä oli asiantuntijana varhaiskasvatusjohtaja Taija Jalonen. 

Tiedoksi

varhaiskasvatustoimisto