Kaupunginhallitus, kokous 25.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 119 Rantarakentamisen poikkeaminen Lempaanjärvellä tilalla Joukola

LAIDno-2022-262

Valmistelija

  • Mika Palmulaakso, Maankäyttöinsinööri, mika.palmulaakso@laitila.fi

Perustelut

Kiinteistön 400-420-2-12 Joukola haltija hakee poikkeamislupaa Laitilan kaupungilta uuden yksikerroksisen 21 k-m2 loma-asunnon rakentamiselle Lempaanjärven rantaan. Hakija esittää uuden loma-asunnon rakentamista vanhan n. 28 k-m2 kokoisen tulipalossa tuhoutuneen lomarakennuksen tilalle nykymääräysten mukaisesti.

Hakija on toimittanut kaupungille poikkeamislupahakemuksen tarvittavine liitteineen. Hakija on kuullut rakennushankkeesta naapurikiinteistön omistajat. Naapurikiinteistöjen omistajilla ei ole ollut huomautettavaa rakennushankeesta.

Alueella ei ole voimassa maankäyttö- ja rakennuslain 72 §:n 1 momentin mukaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa tai asemakaavaa. Maakuntakaavassa annetulla loma-asutuksen mitoituksella lomasuntoja ko. alueella voi rakentaa 3-5 kp/rantaviiva kilometri, josta vapaata rantaa tulee olla 50 %. Lempaanjärvellä on 7 kpl rakennettuja lomakiinteistöjä. Rantaviivaa Lempaanjärvellä on 1.1 km. Loma-asuntoja on rantaviiva kilometrillä 6.4 kpl. Vapaata rantaa jää rakennusjärjestyksen mukaisten rakennupaikkojen määrityksellä 74.5 %.

Rakennuspaikan vaatimuksesta on määrätty Laitilan kaupungin 10.5.2019 voimaantullessa rakennusjärjestyksen 13 §:ssä: ”Rakennuspaikan on oltava sijainniltaan, muodoltaan, mittasuhteiltaan ja maaperäolosuhteiltaan tarkoitukseen sovelias. Rakennuspaikan on oltava pinta-alaltaan vähintään 2000 m2 vesistön ranta-aluelle loma-asunnon rakennuspaikkaa muodostettaessa, mikäli rakentaminen muutoin alueelle on sallittu.” Rantarakentamisen rakennusoikeuden määrästä on säädetty 15 §:ssä seuraavasti: ”Vesistöön tai keinotekoisesti muodostettuun lampeen rajoittuvan lomarakennuksen rakennuspaikan rakennusoikeus on 200 m2. Joka voi koostua yhdestä enintään 120 m2 loma-asunnosta, yhdestä enintään 30 m2 saunarakennuksesta ja enintään 30 m2 vierasmajasta. Rakennuspaikalle saa lisäksi rakentaa sen käyttötarkoitukseen liittyviä talousrakennuksia kokonaisrakennusoikeuden rajoissa. Rakennusten lukumäärä saa olla enintään 5 rakennusta lomarakennuspaikkaa kohti.”

Uudisrakentamisen korkeudesta ja etäisyydestä rantaviivaan määrätään rakennusjärjestyksen 16 §:ssä: ”Rakennuksen kerrosluku lähempänä kuin 30 m etäisyydellä rantaviivasta saa olla enintään 1. Muutoin ranta-alueella kerrosluku saa olla enintään 11/2.” Sekä lisäksi ”Rakennuspaikan rajoittuessa vesistöön, vesijättöön tai keinotekoisesti muodostettuun lampeen tulee keskivedenkorkeuden mukaisen rantaviivan pituuden olla vähintään 40 metriä. Rakennusten alimmman kosteudelle alttiin rakenteen rakennuskorkeuden tulee olla vähintään 1,6 metriä keskiveden korkeuden yläpuolella, ellei tilastollisten mittausten tai muuten todisteellisesti pystytä osoittamaan, että korkeustaso on riittävä. Tulvaherkillä alueilla alin rakentamiskorkeus pitää harkita tapauskohtaisesti. Lomarakennuksen ja muun kuin saunarakennuksen etäisyyden keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta tulee olla vähintään 20 metriä, mikäli ei rakennuspaikan olosuhteista muuta johdu. Saunarakennuksen, jonka kerrosala on enintään 30 m2 ja kerrosluku enintään yksi saa rakentaa 15 m etäisyydelle rantaviivasta.”

Lomarakennuksen laajentamisesta on määrätty rakennusjärjestyksen 17 §: " Olemassa olevaa lomarakennusta voi laajentaa edellyttäen, että rakennuksen laajennuksen jälkeen voidaan katsoa täyttävän rakennusjärjestyksen sille asettamat vaatimukset. Jos lomarakennuksen sijainti on lähempänä rantaviivaa, kuin rakennusjärjestyksessä vaadittava 20 m, voidaan tällöin rakennusta laajentaa vai poispäin rannasta."

Perustelut:

Maankäyttöinsinööri on suorittanut 31.3.2022 kiinteistöllä maastokatselmuksen. Katselmuksessa tarkistettiin kiinteistön olemassa olevat rakennukset sekä varmistettiin uuden rakennuksen sopiminen rekennuspaikalle esitetyn mukaisesti. Poikkeamislupa ei aiheuta MRL 171 §:n mukaista haittaa kaavoitukselle, kaavan toteutumiselle ja alueenkäytön muulle järjestämiselle. Poikkemislupa ei  vaikeuta luonnosuojeluatavoitteiden toteutumista tai rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista, eikä johda vaikutukseltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Uudisrakentaminen ei lisää rakennuspaikkojen määrää Lempaanjärvellä, koska kysymyksessä on vanha rakennuspaikka, jonka lomarakennus rakennetaan uuteen paikkaan. Nykyinen lomarakennus on sijainnut aivan  rantaviivan tuntumassa. Uudisakennusta ei voida rakentaa tuhoutuneen loma-asunnon paikalle, koska se ei täytä voimassa olevan rakennusjärjestyksen vaatimuksia etäisyydestä vesirajaan.

Sovelletut lainkohdat: Maankäyttö- ja rakennuslaki 72§, 171 §, 173 § ja 174 § sekä Laitilan kaupungin rakennusjärjestys 13 §, 15 §, 16 § ja 17 §.

Hakijalta peritään poikkeamislupapäätöksestä Laitilan kaupunginhallituksen 13.2.2012 50 §:n päätöksen mukainen 250 €:n maksu.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Laitilan kaupunginhallitus myöntää kiinteistölle 400-420-2-12 Joukola, rantarakentamisen poikkemisluvan hakemuksen mukaisesti kaupungin rakennusjärjestyksessä rantarakentamisesta määrätyin rakentamismäärän ja -etäisyyksien ehdoin.

Tämä poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta sen tultua lainvoimaiseksi, jonka aikana poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava.

Päätös

Merkittiin pöytäkirjaan, että läsnä asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula.  

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija, Laitilan rakennusvalvonta, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Muutoksenhaku

Päätökseen voidaan hakea muutosta Turun hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Valituskirjassa on ilmoitettava

- valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite

- päätös, johon haetaan muutosta

- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi

- muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava. Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla voi valitusasiakirjat lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksiannosta.

Turun hallinto-oikeuden postiosoite on PL 32, 20101 Turku ja käyntiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku, sähköposti turku.hao@oikeus.fi, puh. 0295642400 ja fax 0295642414. Sähköinen asiointi osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) 3 §:n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.