Kaupunginhallitus, kokous 30.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 152 Lausuntopyyntö järjestöille myönnettävistä avustuksista ja siihen liittyvästä työnjaosta kuntien ja hyvinvointialueen välillä

LAIDno-2022-610

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi
  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi
  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi
  • Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valmisteluorganisaatio pyytää kuntaorganisaatioiden näkemystä järjestöille myönnettävistä avustuksista ja siihen liittyvästä työnjaosta kuntien ja hyvinvointialueen välillä. Lausuntojen perusteella valmistellaan hyvinvointialueen aluehallituksen käsiteltäväksi avustuksia koskevat myöntämisohjeet vuodelle 2023. 

Lausuntoa pyydetään kuntaorganisaatioilta seuraaviin asioihin:

1) Pyydämme ottamaan kantaa lausunnossa avustusten jaottelun tarkoituksenmukaisuuteen sekä ymmärrettävyyteen.

2) Pyydämme ottamaan kantaa järjestöavustamisen perusperiaatteisiin.

3) Pyydämme ottamaan kantaa ehdotukseen järjestöjen käyttöön luovutettavista tiloista.

 

Laitilan kaupunginhallitus lausuu järjestöille myönnettävistä avustuksista ja siihen liittyvästä työnjaosta kuntien ja hyvinvointialueen välillä seuraavaa:

  1. Avustusten jaottelun tarkoituksenmukaisuus sekä ymmärrettävyys

Kohtaamispaikkojen osalta valmistelun ymmärrettävyys on vielä epäselvä.  Laitilan seudun A-Kilta ry, Laitilan seudun Mielenterveysyhdistys ry ja MLL Varsinais-Suomen piiri toteuttavat kohtaamispaikkatoimintaa muun toiminnan ohella. Raja avoimen kohtaamispaikan osalta täytyy selkeästi jaotella tarkoitusperusteisesti.

Virkistystoiminnan käsite on myös epäselvä. Ohjeistuksen mukaan se on jäämässä kuntiin. Laitilassa osa hyvinvointialueelle siirtyvien yhdistysten avustamisesta sisältää myös virkistystoimintaa ja on osa yhdistyksen perustoimintaa. Valmistelussa tulee selkeästi määritellä, millainen virkistystoiminta jää kunnille ja mikä siirtyy osana yhdistysten toimintaa hyvinvointialueelle. Ehdotuksena esitetään, että mikäli virkistystoiminta on pieni osa yhdistyksen perustoimintaa, siirtyisi se hyvinvonitialueelle pääkohteen mukaisesti.

  1. Järjestöavustamisen perusperiaatteet

Tulevaisuudessa on tavoitteena tukea toimintaa, jota on useamman kunnan alueella, mutta vuonna 2023 avustusten piirissä on myös yksittäisen varsinaissuomalaisen kunnan alueella oleva toiminta. Huoli siitä, miten toiminta jatkuu paikallisella tasolla vuoden 2023 jälkeen, on suuri. Erityisesti heikoimmassa asemassa olevien yhdistystoiminnan jatkuvuus paikallisesti tulisi turvata.

  1. Järjestöjen käyttöön luovutettavat tilat

Tilojen osalta valmistelutyö on epäselvä vastuunjaon näkökulmasta. Valmistelutyössä tulee ottaa selkeämmin kantaa, ovatko tilat kunnan vai hyvinvointialueen vastuulla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus antaa edellä mainitun lausunnon Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valmisteluorganisaatiolle järjestöille myönnettävistä avustuksista ja siihen liittyvästä työnjaosta kuntien ja hyvinvointialueen välillä. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijoina läsnä asian käsittelyn ajan olivat sivistysjohtaja Susanne Laaksonen ja talousjohtaja Marika Silvennoinen.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.