Kaupunginhallitus, kokous 28.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 93 Laitilan kaupungin henkilöstökertomus vuodelta 2021

LAIDno-2022-270

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tarja Saarela, Tietopalvelu- ja työhyvinvointipäällikkö, tarja.saarela@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin henkilöstökertomuksessa kuvataan henkilöstön tilaa. Henkilöstökertomus sisältää tietoja mm. henkilöstömääristä, ikärakenteesta, palkkakustannuksista, henkilöstön työhyvinvoinnista, työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta, työterveyshuollosta ja työsuojelusta, henkilöstön työajan jakautumisesta, osaamisen kehittämisestä sekä eläköitymisestä.

Henkilöstökertomuksen tehtävänä on myös antaa tietoa henkilöstön kehittämisen perustaksi ja päätöksenteon tueksi. Henkilöstökertomus on henkilöstöjohtamisen arvokas apuväline. Se toimii oivallisena perustana keskustelulle, jota käyvät luottamushenkilöt, kaupungin johto, esimiehet ja henkilöstö.                                          

Keskustelut työvoiman saatavuudesta ja työurien pidentämisestä sekä julkisen talouden kestävyysvaje haastavat poliittiset päättäjät, virkamiesjohdon, lähiesimiehet ja henkilöstön arvioimaan kaupungin henkilöstöresursseja voimavarana, investointina ja kustannuksina kaupungin palvelutuotannon kokonaisuudessa. Henkilöstövoimavarojen arviointi edistää henkilöstöjohtamisen tuloksellisuutta ja tukee myös päätöksentekijöitä resurssien suuntaamisessa.

Laitilan kaupungin työuraohjelman 2021-2025 kehittämistoimenpiteiden ja mittareiden toteutumista seurataan jatkossa vuosittaisessa henkilöstökertomuksessa.

Länsirannikon Koulutus Oy Winnovan kanssa on solmittu loppuvuodesta Kumppanuussopimus, jonka tavoitteena on kehittää henkilöstömme työelämätaitoja etenkin kouluttamalla henkilöstöstämme moniosaajia. 
Henkilöstökertomukseen on koostettu em. sopimuksen piiriin kuuluva vuonna 2021 toteutettu henkilöstön osaamisen kehittäminen.

Kaupungin tapaturmaohjeistus on hyväksytty vuonna 2021. Turvallisuuspoikkamat kirjataan TargetorPro-sovellukseen ja viedään tiedoksi työsuojeluryhmälle sekä yhteistyötoimikunnalle. Tapaturmien juurisyyt selvitetään ja keskustellaan työyksiköissä sattuneista tapaturmista ennaltaehkäisevästi.           

Koronaepidemian vallitessa ja erilaisissa muutostilanteissa työskentely tekevät työstä henkisesti vaativaa. Myös jatkuva uuden tiedon, toimintatapojen, teknologian ja tietojärjestelmien opettelu ja oppiminen oman perustyön ohella aiheuttavat usein henkistä kuormitusta.

Vuonna 2021 sairauspoissaolopäiviä koko kaupungin henkilöstöllä oli 11.701, kun vastaava luku vuonna 2020 sairauspoissaoloja oli 11.864 työpäivää. Mielenterveydellisistä syistä johtuvien sairauspoissaolopäivien lisääntyminen huomattavasti aiheuttaa huolta koko organisaation osalta. Mielenterveysperusteisia sairauspoissaolopäiviä oli vuonna 2021 2.349  ja vuonna 2020 1.483.

 

 

 

Ehdotus

Yhteistyötoimikunta esittää, että kaupunginhallitus hyväksyy Laitilan kaupungin henkilöstökertomuksen vuodelta 2021 ja antaa sen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Laitilan kaupungin henkilöstökertomuksen vuodelta 2021 ja vie sen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli tietopalvelu- ja työhyvinvointipäällikkö Tarja Saarela.


Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.