Kaupunginhallitus, kokous 28.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 98 Nuorisovaltuuston kannanotto koulunuorisotyön puolesta

LAIDno-2022-308

Valmistelija

  • Noora Mantere, nuorisopäällikkö, noora.mantere@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupunki on saanut koronapandemian jälkiseuraamuksien hoitoon rahoituksen, jolla on saatu palkattua koulunuorisotyöntekijä 1,5 vuoden ajaksi Laitilaan. Koulunuoriso-ohjaajan tehtävä loppuu 30.6.2022 rahoituskauden päättyessä. Hallinnollisesti resurssi kuuluu nuorisotoimelle. Nuorisovaltuusto on kokouksessaan 2.2.2022 keskustellut aiheesta. Koska koulunuorisotyö koetaan nuorten keskuudessa merkitykselliseksi, nuorisovaltuusto haluaa ottaa asiaan kantaa, jotta tärkeäksi koettu työmuoto säilyisi osana nuorten arkea. Nuorisovaltuusto on kokouksessaan 15.3. päättänyt välittää kannanoton kaupunginhallitukselle.

Nuorisovaltuuston kannanotto:

Koulunuoriso-ohjaaja on arjessa oppilaiden tukena tarjoten piristystä päiviin. Koulunuoriso-ohjaaja on helposti lähestyttävä aikuinen koulumaailmassa. Hänen roolinsa on erilainen kuin opettajien, sillä hän kysyy kuulumisia, juttelee välitunneilla, järjestää kivaa tekemistä ja hänet voi tavata myös vapaa-ajalla esimerkiksi nuorisotilalla. Koulunuoriso-ohjaajalle on helppo jutella arjen asioista, sillä hän ymmärtää nuoria. Koulunuoriso-ohjaaja on mukana koko koulun arjessa niin kiusaamiskeskusteluissa kuin oppilaskunnan tai tukioppilaiden mielenkiintoisissa teemapäivissä. Koulunuoriso-ohjaajalle jutteleminen on helppoa, kun se tapahtuu keskellä koulupäivää esimerkiksi välkällä eikä sitä varten tarvitse erikseen hakeutua minnekään. Hänen avulla moni nuori on rohkaistunut menemään oppilashuollon palveluihin kun koulunuoriso-ohjaaja on kannustanut tai tullut mukaan tapaamiseen. Koulunuoriso-ohjaaja saa piristettyä mieltä jos tarvitsee tsemppiä. Kesällä pidetty Seiskakesä-ryhmä on madaltanut kynnystä siirtyä alakoulusta yläkouluun, kun kesän aikana on voinut tutustua jo koulunuoriso-ohjaajaan. Koulunuoriso-ohjaajan avustuksella on yläkoululle saatu näytelmäkerho, joka on tosi suosittu. 

Ennen koulunuoriso-ohjaajaa ja koronaa nuorisotyöntekijät kävivät välitunneilla viikoittain, mutta on eri asia nähdä nuorisotyöntekijöitä harvoin kun joka päivä. Siksi me nuorisovaltuuston edustajat toivomme, että koulunuorisotyö voisi jatkua kokopäiväisesti Laitilassa.  Asiasta on avattu nuorille nuortenideat.fi palveluun aloite ja lisäksi Varppeen koululla on toteutettu kysely, jolla on kerätty nuorten kokemuksia koulunuorisotyöstä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi nuorisovaltuuston kannanoton ja lähettää asian sivistysvaliokunnan käsittelyyn. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.