Kaupunginhallitus, kokous 16.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 116 Kestävän liikenteen hankehaku

LAIDno-2020-348

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, sivistystoimenjohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Liikkumisen ohjauksen valtionavustus 2021:

Kestävän liikkumisen suunnitelma Laitilaan

Liikkumisen ohjauksen hankehaku on vuosittainen valtionavustus kunnille ja yleishyödyllisille yhteisöille viisaan liikkumisen edistämiseen. Tavoitteena on vähentää yksin omalla autolla liikkumista sekä kasvattaa joukkoliikenteen ja muiden liikkumispalveluiden sekä kävelyn ja pyöräilyn kulkutapaosuutta. Valtionavustuksella halutaan tukea hankkeita, joilla saadaan aikaan liikkumisen ohjauksen toiminta- ja yhteistyömuotoja kohdepaikkakunnilla sekä tukea uusien palveluiden kokeiluja ja käyttöönottoa. Avustusta voidaan myöntää enintään 75 % hankkeen kustannuksista (käytettäväksi mm. toiminnan suunnitteluun ja projektinhallintaan). Kustannusten tulee syntyä v. 2021 aikana. Lisätietoa hausta: https://www.traficom.fi/sites/default/files/media/file/LO%20valtionavustus%20hakuohje%202021.pdf

Laitilassa tarve liikkumisen kokonaissuunnitelmalle

Laitilan kaupunkia kuvaavat elävän ydinkeskustan ja harrastusmahdollisuuksien lisäksi elinvoimaiset kylät ja verrattain pitkätkin välimatkat keskustaan. Tarpeena on selvittää kuntalaisten liikkumista niin työ- ja koulumatkoilla kuin iltaisin harrastematkoillakin ja arvioida keinoja kestävämpien liikkumismuotojen ja pilottien käyttöönotoille. Liikkumisen kokonaiskuvan hahmottaminen nykytilanteessa on haastavaa, sillä kunnalla ei ole strategista kestävän liikkumisen suunnitelmaa, jonka pohjalta suunnitella ja toteuttaa kaupunkikehitystä sekä ohjata päätöksenteossa. Laitilan kaupunki on mukana HINKU-yhteistyössä, jonka tavoitteena on energiatehokkuuden parantaminen ja kaupungin ilmastopäästöjen pienentäminen. Tavoitteen saavuttamisessa on rooli myös liikenteen päästöillä, maankäytön suunnittelulla ja joukkoliikenteen tarjonnalla eri muodoissa.

Hankkeen tavoitteet

Tavoitteena on laatia Laitilaan kestävän liikenteen suunnitelma, kaikki kulkutavat huomioiden. Suunnitelma toteutetaan osallistamalla niin asukkaita kuin muitakin sidosryhmiä. Yhteistyö kunnan organisaation sisällä ja päättäjien kesken mahdollistaa yhteisten tavoitteiden ja toimenpiteiden muodostamisen ja helpottaa jatkossa toimenpiteiden järjestelmällistä toteuttamista.

Työssä otetaan huomioon kaupungin ominaispiirteet kuten koko, asukasmäärä ja asutuksen sijainti sekä mahdollisuudet uusiin innovaatioihin esim. joukkoliikenteen ja liikennepalveluiden osalta. Nykytilakatsaus antaa lähtötiedot mahdollisten tulevaisuuskuvien määrittämiselle, joiden pohjalta muodostetaan visio liikkumiselle kunnassa. Jokaiselle kulkutavalle määritetään toimenpiteitä, jotka johtavat kohti asetettua päämäärää.

Aikataulu

Hankehaku päättyy 30.11.2020. Mikäli kaupunki saa myönteisen päätöksen, työ toteutetaan vuoden 2021 aikana.

Kustannukset ja rahoitussuunnitelma

Työn kokonaiskustannusarvio on noin 35 000-40 000 € (riippuen sidosryhmätyön/työpajojen ja vuorovaikutuksen määrästä). Summasta enintään 75 % on mahdollista saada hankehaun kautta, jolloin Laitilan omakustanneosuudeksi jää 8 750-10 000 €.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Laitilan kaupunki osallistuu kestävän liikkumisen hankehakuun.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että sivistystoimenjohtaja Kiertokari-Laitinen oli kokouksessa asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

Heli Kiertokari-Laitinen, Mika Raula, Johanna Ahokas

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.