Kaupunginhallitus, kokous 14.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 82 Laessaaren asemakaavan muutos ja laajennus

LAIDno-2020-59

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mika Palmulaakso, Maankäyttöinsinööri, mika.palmulaakso@laitila.fi

Perustelut

Kaavrh 6.3.2018 § 6

Liite 5  Laessaaren asemakaavan muutos ja laajennus on ollut vireillä vuoden 2016 alusta alkaen. Kaavaluonnoksia on alueelta laadittu ja otettu huomioon alueen kriittinen sijainti muihin käynnissä oleviin kaava- tai tieprojekteihin.

Kasitien liikenteen sujuvuuden parantaminen Laitilan keskustan alueella ja Laitilan Sirppujoen puukerrostalojen asemakaavamuutos on viivyttänyt kaavaluonnoksen esillelaittoa. Kaavaluonnoksen esillelaittoa on edeltänyt viimehetkellä ilmentynyt kaavasuunnitelmaa muuttavia uusia seikkoja. Laessaaren kaavamuutoksen ja laajennuksen kaavaluonnos on tarkoitus laittaa esille heti kun 8-tien liikenteen sujuvuuden parantaminen Laitilan keskustan alueella suunnitelman yleisötilaisuus 20.3.2018 on pidetty.

Esityslistan liitteenä on Laessaaren asemakaavan muutoksen ja laajennuksen viimeisin luonnosaineisto. 8-tien ja Kaukolantien sekä Erik Sorolaisentien liittymäjärjestely.

Ehdotus:    Laessaaren kaavamuutoksen ja laajennuksen kaavaluonnos laitetaan nähtäville heti kun 8-tien liikenteen sujuvuuden parantamisen suunnitelman yleisötilaisuus on pidetty.

Päätös:       Ehdotus hyväksyttiin.

--------------------------------------

Kaavrh 4.12.2018 § 12

Valmistelija:   Maankäyttöinsinööri Mika Palmulaakso

Asian kuvaus:  Laessaaren asemakaavan muutos ja laajennus kaavaluonnos on ollut valmiina ja odottanut vt 8:n tiesuunnitelman valmistumista siihen pisteeseen, että tiesuunnitelma ei aiheuta enää muutoksia Laessaaren kaavaluonnokseen, jotta se voitaisiin asettaa julkisesti nähtäville.

Viimeisimpänä muutoksena kaavasuunnitteluun on tullut kiinteistön 400-419-7-132 31.10.2018 tapahtunut kiinteistön kauppa. Uudet omistajat ovat halukkaita saamaan tästä kiinteistörekisterin mukaan 2450 m2 suuruisesta kiinteistöstä uudistettavana olevaan kaavaan asuinrakennuspaikan. Kyseinen kiinteistö on ollut tyhjillään lähes kaksikymmentä vuotta ja on sijainniltaan sellaisessa paikassa, joka mahdollisesti tulee vaikeuttamaan Laessaaren hautausmaan laajentumista tulevaisuudessa. Kaavaluonnoksissa kiinteistö on merkitty puiston kaavamerkinnällä. Lähtökohtaisesti tämä alue on hautausmaan suojavyöhykealuetta, jota tulevaisuudessa voitaisiin käyttää hautausmaan laajennukseen varattuna alueena.

Omistajat ovat tietoisia kaavamuutoksesta ja kaavamerkinnän käyttötarkoituksesta. He ovat keskustelleet asiasta kaupungin kanssa ja toivovat ensisijaisesti kiinteistöstä kaavallista rakennuspaikkaa. Tarkoituksenaan heillä on kunnostaa kiinteistöllä olevat rakennukset ja saattaa kiinteistö asuttavaan tilaan, joko vuokralle tai myyntiin. Toinen vaihtoehto on, että kaupunki lunastaa kiinteistön itselleen ja maksaa omistajille kiinteistökaupasta aiheutuneet kulut.

Laessaaren hautausmaan laajentumiseen sekä mahdollisen Laitilan puhelimen maston siirtoon pitää varautua tulevaisuutta ajatellen. Masto tulee jossain vaiheessa tiensä päähän ja se pitää uusia. Nykyisellä paikalla olevaa mastoa ei voida enää rakentaa korkeammaksi. Mastolle pitää maakäytössä varata lähialueelta paikka, jossa se aiheuttaa vähiten haittaa muulle maankäytölle. Masto sopisi parhaiten Sirppujoen Rauman puoliselle pelto-alueelle. Tässä kohdassa mastoa voidaan korottaa aina 130 m:iin asti ilman, että vaara-alueelle osuu rakennuksia, jos kyseinen kiinteistö ei ole rakennuspaikkana kaavassa.

Liite: Laessaaren asemakaavan muutos ja laajennusluonnos 31.8.2018

Ehdotus:    Kaavaryhmä esittää kaupunginhallitukselle, että valmistellaan uusien omistajien kanssa kauppakirjaa kiinteistön ostamisesta kaupungille .

Päätös:       Ehdotus hyväksyttiin.

------------------------------

Kaavrh 4.12.2019 § 7    

Valmistelija:     Maankäyttöinsinööri Mika Palmulaakso

Asian kuvaus:    Laessaaren asemakaavamuutoksen kaavaluonnos on ollut nähtävillä 7.1. – 5.2.2019 välisenä aikana. Kaavaluonnoksesta jätettiin yksi huomautus, joka koski kiinteistöllä 400-419-7-132 Niittymäki sijaisevien rakennusten ja rakennuspaikan säilymistä asuintarkoitukseen.

Laitilan kaupunki valmisteli kauppakirjaa uusien omistajien kanssa kiinteistön ostamista varten, joka palautettiin kaupunginvaltuuston kokouksesta 28.1.2019 takaisin kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Kaavamuutoksesta pidettiin aloitusvaiheen viranomaisneuvottelu 8.3.2019. Niittymäki -nimisellä kiinteistöllä oli kauppakirjan hyväksyttämisvaiheessa museoviranomaiselle ilmoitettu kiinteistöltä rakennuksen rakentamisvaiheessa löytyneistä luista sekä kiviröykkiöistä. Museovirasto antoi kohteelle statuksen muinaismuistolain nojalla rauhoitetusta alueesta. Neuvotteluissa tuli ilmi Niittymäki kiinteistöön kohdistuva mahdollinen muinaismuisto, joka kaavan eteenpäinviemisessä tarvitsisi alueelle lisäselvityksen.

Museovirasto antoi lausunnon selvitystarpeesta ja kaupunki tilasi inventointityön hyväksytyltä arkeologiselta toimijalta. Työ suoritettiin heinäkuussa 2019, josta toimitettiin inventointiraportti museovirastolle. Arkeologisessa selvitystyössä kiinteistöltä ei havaittu esihistoriallisia löytöjä tai havaintoja kiinteästä muinaisjäännöksestä.

Liitteet:    Laessaaren asemakaavan muutos ja laajennusluonnos 31.8.2018, museoviraston lausunto selvitystyöstä sekä viranomaisneuvottelun muistio.

Ehdotus:    Kaavaryhmä esittää kaupunginhallitukselle, että Laessaaren asemakaavan muutos ja laajennus asetetaan julkisesti nähtäville kaavaehdotuksena esillä olleen kaavaluonnoksen mukaisena versiona ja pyytää lausunnot kaavaehdotuksesta muilta viranomaisilta.

Samalla kaavaryhmä ehdottaa kaupunginhallitukselle kauppakirjan hyväksymisprosessin jatkamista uusien omistajien kanssa kiinteistön Niittymäki ostamiseksi kaupungille.

Päätös:       Kaavaryhmä esittää kaupunginhallitukselle, että Laessaaren asemakaavan muutoksesta ja laajennuksesta asetetaan nähtäville 4.12.2019 päivätty versio.

Samalla kaavaryhmä ehdottaa kaupunginhallitukselle kauppakirjojen hyväksymisprosessin jatkamista uusien omistajien kanssa kiinteistön Niittymäki ostamisesta kaupungille.

                                                     

KH 13.1.2020 § 1

Liite 1:    Laessaaren asemakaavan muutos ja laajennusluonnos 4.12.2019, museoviraston lausunto selvitystyöstä sekä viranomaisneuvottelun muistio.

KJ   Ehdotus:    Kaupunginhallitus päättää kaavaryhmän esityksestä asettaa nähtäville Laessaaren asemakaavan muutoksesta ja laajennuksesta 4.12.2019 päivätyn version.

Päätös:       Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että tekninen johtaja Raula oli kokouksessa asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan.

                                                      

Laessaaren asemakaavan muutoksen ja laajennuksen kaavaehdotuksen kaupunginhallituksen julkistamispäätöksen jälkeen kaavaehdotukseen on tehty teknisiä tarkennuksia mm. lisätty kaavakatujen nimet sekä tehty kaavamuutosmuutosaluetta koskeva rakentamistapaohjeistus.

 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy muutokset kaavaehdotukseen ja asettaa tarkennetun kaavaehdotuksen ja rakentamistapaohjeistuksen nähtäville sekä pyytää kaavaehdotuksesta lausunnot.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että tekninen johtaja Raula oli kokouksessa asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan.

Valmistelija

  • Mika Palmulaakso, Maankäyttöinsinööri, mika.palmulaakso@laitila.fi

Perustelut

Laessaaren asemakaavan muutos ja laajennus on ollut kaavaehdotuksena nähtävillä 23.10.-23.11.2020. Lausuntoja kaavehdotuksesta tuli seitsemältä taholta ja ne antoivat Varsinais-Suomen Liitto, Laitilan seurakunta, Laitilan vesihuoltolaitos, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo, Fingrid Oyj ja Varsinais-Suomen pelastuslaitos. Kolmella taholla kaavamuutoksen ja laajennuksen kaavaehdotuksesta ei ollut huomautettavaa. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Varsinais-Suomen alueellisen vastuumuseon, Fingrid Oyj ja Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen lausuntojen pohjalta kaavakarttaan sekä kaavamääräyksiin on tehty pieniä tarkennuksia ja kaava-aineisto on valmis hyväksyttäväksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Laessaaren asemakaavan muutoksen ja laajennuksen ja esittää sen hyväksyttämistä kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.