Kaupunginhallitus, kokous 14.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Kaupunginvaltuutettu Seppo Rinteen (Pro Vakka-Suomi) valtuustoaloite koskien sopivan alueen järjestämistä nuorisolle kevytmoottoriajoneuvojen hupikäyttöä varten

LAIDno-2021-1176

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Seppo Rinne (Pro Vakka-Suomi) esitti kirjallisen valtuustoaloitteensa, joka kuuluu seuraavasti:

"Laitilan rappeutuvaan kaupunkikuvaan on kehittynyt uusi viihtyvyyteen negatiivisesti vaikuttava kansalaisrauhaa rikkova kevyiden moottoriajoneuvojen lisääntyminen katukuvassa. Tämä nuorison harrastus näkyy julkisessa liikenteessä jatkuvana kortteliajona, vaarallisten temppujen esittämisenä, kilpa-ajona ja jopa kiusantekona. Suuri haittavaikutus on se valtava ääni, joka kaasuttamisesta ja renkaiden vinguttamisesta ympäri vuorokauden ihmisiä vaivaa. Tällä häiritsevällä toiminnalla on suuri vaikutus keskustassa asuviin ja asioiviin kuntalaisiin, koska huonosti nukutun yön ja ympärivuorokautisen metelin aiheuttaman kiukun tähden kuntalaisten perusmieli muuttuu hermostuneeksi ja kärsimättömäksi, ja saa tuntemaan asuinympäristönsä vastenmieliseksi, koska nämä ajoneuvot ovat tarkoitettu normaalin liikenteen sääntöjä noudattamaan. Nuorison liikennekulttuuria on lähes mahdoton valvoa. Joukon yhdessäolon tarve on täysin ymmärrettävää, siksi kaupungin velvollisuus on antaa sopiva alue julkisen liikenneväylien käytön tilalle tälle kokoontumis ja harrastamisen muodolle. Laitilalla on tarjota miljoonia maksaneet alueet aivan keskustan tuntumassa, arvoiseensa käyttöön, koska ovat vapaana ilman minkäänlaista käyttöä esim. Hartikkalassa oleva N 8 Ha Hulevesi puisto, jonka maapohja on niin pehmeä, ettei sen muuhun käyttöönotto järkeviin kustannuksiin ole mahdollista, ja siksi alue makaa mahona ilman minkäänlaista tulevaisuutta. Alue on sellaisenaan valmis luovutettavaksi lain velvoitteet täyttävään nuorison käyttöön. Nyt käyttämätön alue sisältää n 600m valaistun Lasertien, jonka aukon leveys on n 20 m. Tiealue on painunut huomattavasti suon pinnan alapuolelle, joten pehmeä turve on turvatyyny mahdollisen ulosajon varalle. Alue on joka puolelta näköalapaikalla, jota nuoriso haluaa, sekä julkisten teiden ympäröimä, joten siellä tapahtuva toiminta on joka puolelta seurattavissa, nimenomaan Lasertie on kaukana asutuksesta ja melu estetty toisella puolella. Ylhäällä on 8 tie ja Garpintien puolella tiheä nuori metsä. Vaihtoehtona kevyiden ajoneuvojen harrastajien kokoontumispaikalle voisi olla entinen n 5 ha jätevedenpuhdistamon alue, joka on myös turvallinen. Toisella puolella on Sirppujoki ja toinen puoli on aidoilla erotettu muulta liikenteeltä. 3 vaihtoehto on niinsanottu Sirpunpuisto n 20 ha alue, josta idylliset luontoon kuuluvat n. 2 m kulkureitit on raivattu n. 8 m leveäksi aukoksi. Alue on Sirppujoen reuna alue, jonka toinenkin puoli on äänieristetty tiheällä lehtipuustolla. Olen varma, että kuntalaiset ja reipas nuoriso ottavat keskustan rauhan palauttamisen kiitollisuudella vastaan. Ja nuoriso kokoontuu menopeleineen heille osoitetulle alueelle. 

Pro Vakka-Suomi ehdottaa, että Laitilan kaupunki aloittaa selvitystyöt välittömästi etsiäkseen nuorisolle sopivan alueen kevytmoottori ajoneuvojen hupikäyttöä varten."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi em. valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on teknisellä johtajalla. 

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Asian käsittelyn aikana puheenvuoroja käyttivät valtuutettu Rinne, nuorisovaltuuston edustaja Vuorio ja valtuutettu Janne Kuusisto.

Valmistelija

Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Pro-Vakka-Suomen kaupunginvaltuutettu Seppo Rinne on jättänyt valtuustoaloitteen 15.11.2021 koskien kevyiden moottoriajoneuvojen aiheuttamaa haittaa keskustassa. Aloite puuttuu tärkeään asiaan. Liikennemelu, etenkin öisin, on ollut ongelmana pitkään. Tästä ovat kärsineet keskustan asukkaat. Rinne esittää aloitteessaan, että kaupunki järjestäisi nuorille sopivan alueen julkisten liikenneväylien käytön tilalle, jossa nuoret voisivat kokoontua ja harrastaa ajeluaan. Rinne esittää kolmea eri vaihtoehtoista paikkaa tähän käyttöön.

Ensimmäisenä vaihtoehtona Rinne esittää hulevesipuistoa, jolla hän tarkoittanee yrityspuiston aluetta. Alueelle on Laitilan kaupunginvaltuuston toimesta 4.4.2014 hyväksytty asemakaava, jonka mukaan se on toimitilarakennusten korttelialue. Lasertie on virallinen katu, jota koskevat samat liikennesäännöt kuin keskustan alueella. Alueelle ei voi ohjata aloitteessa esitettyä toimintaa.

Toisena alueena Rinne esittää entistä jätevedenpuhdistamon aluetta, mikä on 20.9.2021 vahvistetussa asemakaavassa osoitettu liike-, toimisto- ja palvelurakennusten sekä asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Tämäkään ei kaavallisesti sovellu Rinteen esittämään toimintaan.

Kolmantena alueena Rinne esittää Sirpunpuiston aluetta. Sirpunpuiston alueen rakentaminen on aloitettu vuosi sitten ja sille on myös myönnetty valtion avustusta. Tarkoituksena on luoda kaupunkilaisille viihtyisä alue liikkua ja ulkoilla. Alueen rakentaminen on vielä kovasti kesken, mutta sitä on tarkoitus jatkaa. Moottoriajoneuvojen ohjaaminen Sirpunpuistoon muuttaisi alueen merkityksen täysin. Sirpunpuiston rakentamisesta on jo tässä vaiheessa tullut runsaasti positiivista palautetta ja on selvää, että moottoriajoneuvojen ohjaamista sinne ei kaupunkilaisten toimesta hyväksyttäisi.

Aloitteen päämäärä on hyvä. Esille otettuun ongelmaan onkin puututtava. On kuitenkin kyseenalaista siirtyisikö nuoriso muualle keskustasta, jos sille esitettäisiin vaihtoehtoinen paikka. Tämän vuoden talousarvioon varattu määräraha valvontakameroiden hankitaan. Kyseessä on yhteistyöhanke poliisin kanssa ja aloite kameravalvontaan on tullut poliisilta, jolla ei ole osoittaa riittäviä resursseja esim. liikennevalvontaan. Kamerat tullaan liittämään poliisin valvontakeskukseen ja valvontaa tehtäisiin kellon ympäri joka päivä. Tämän odotetaan vaikuttavan merkittävästi liikenteen "häiriökäyttäytymiseen".

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Tekninen valiokunta esittää vastauksenaan Seppo Rinteen (Pro Vakka-Suomi) aloitteeseen, että aloitteessa esitetty ongelma on todellinen. Sitä ei kuitenkaan voida hoitaa aloitteessa esitetyllä tavalla. Esitetyille alueille ei voi osoittaa vapaamuotoista ajoharrastusta, sillä ne on varattu toisiin käyttötarkoituksiin. Kaupunki on yhteistyössä poliisin kanssa käynnistänyt hankkeen, jolla poliisi kykenee valvomaan valvontakameroin liikennettä. Tällä hankinnalla pyritään ratkaisemaan osaltaan aloitteessa esille tuotua ongelmaa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus antaa teknisen valiokunnan vastauksen tiedoksi kaupunginvaltuustolle Seppo Rinteen valtuustoaloitteeseen koskien sopivan alueen järjestämistä nuorisolle kevytmoottoriajoneuvojen hupikäyttöä varten.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.