Kaupunginhallitus, kokous 14.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Laitilan kaupungin osallistuvan budjetoinnin toteutus ja sen periaatteet vuonna 2022

LAIDno-2022-264

Valmistelija

  • Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi
  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Osallistuva budjetointi toteuttaa Kuntalain 5 luvun 22 § ”Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet” ja kaupungin strategian mukaista osallisuuden periaatetta sekä kaupungin antamia palvelulupauksia ja arvoja:

  • Kolme kukonaskelta edellä (tulevaisuuslähtöisyys)
  • Munauskin voi olla mahdollisuus (rohkea ja kehittyvä):
  • Asukas ja yrittäjä ovat kultamunamme (asukas- ja yrityslähtöisyys)
  • Meillä kaikki sopivat samalle orrelle (yhdenvertaisuus)

 

Ketterä mukautuminen muutoksiin

Laitila tekee muutoksista voimavaransa, mukautuu ketterästi muutoksiin, kehittyy ja elää ajassa. Laitila on arvojensa mukaisesti tulevaisuuslähtöinen, rohkea ja kehittyvä kaupunki, joka hyödyntää yhteiskunnan suuret muutokset. Uudistuessaan kaupunki kuulee aktiivisesti asukkaita ja kehittää osallistumisen muotoja. Laitilassa kaikki ovat yhdenvertaisia ja arvokkaita. Kaupunki toimii yhdenvertaisesti ja edistää toiminnallaan kaikenlaista syrjimättömyyttä yhteiskunnassa.

Osallistuva budjetointi (osbu) on toimintatapa, jossa asukkaat päättävät tietyn rahasumman käytöstä. Laitilan kaupunki tukee osallistuvalla budjetoinnilla asukkaiden ehdottamien kaupungin kehittämisideoiden toteuttamista. Osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on lisätä asukkaiden vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia sekä lisätä asukkaiden ja kaupungin yhteistä vuoropuhelua.

Osallistuva budjetointi on Suomessa ja kansainvälisesti vahvistuva tapa mahdollistaa asukkaiden aikaisempaa laajempi osallistuminen kaupungin resursseista päättämiseen.

 

Kaupunkilaiset ovat oman asuinalueensa asiantuntijoita. Asukkaiden tarpeiden tiedostaminen on erityisen tärkeää. Eri asukasryhmien osallistumismahdollisuudet huomioidaan osallistuvan budjetoinnin toteuttamisessa. Asukkaiden osallistumista vahvistetaan hyödyntämällä mahdollisuuksien mukaan vaikuttajaryhmiä, järjestöyhteistyötä sekä toteuttamalla työpajoja (kuntalaisillat).

Osallistuvassa budjetoinnissa noudatetaan seuraavia ehtoja: 

Ehdotettavan toiminnan ja idean on oltava

  • kaupungin arvojen ja strategian mukainen
  • toteutettavissa kaupungin toimivallan puitteissa ja tehtyjen päätösten mukaisesti
  • yleishyödyllinen ja tuotettava iloa mahdollisimman monelle (avointa ja maksutonta)
  • investointihankkeiden osalta kohdentuu julkisen ympäristön parantamiseen
  • toteutuskustannukset ovat sovitun määrärahan mukaiset
  • toteuttaa monikanavaista avointa kuntalaisviestintää

Koska osallistuvan budjetoinnin määrärahan käytöstä päätetään vuosittain, osallistuvalla budjetoinnilla voidaan tehdä hankintoja sekä toteuttaa kertaluontoisia projekteja. Osallistuvan budjetoinnin hankkeita voivat olla esimerkiksi erilaiset tapahtumat tai määräaikaisen henkilöstön palkkaaminen.

 

Osallistuva budjetointi vuonna 2022

Osallistuvan budjetoinnin toteuttamiseen varataan 100.000 euroa vuoden 2022 talousarviosta. Kustannukset katetaan testamenttivaroista, joten käyttötalousmenot eivät kasva. Osallistuvan budjetoinnin määräraha tarkoittaa 11,82 euron panostusta laitilalaista kohden.  Painopisteenä Laitilan vuoden 2022 osallistuvan budjetoinnin toimintamallissa on ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen. Tarkempina tavoitteina on lisätä yhteisöllisyyttä ja edistää sosiaalisesti kestävää kaupunkikehitystä sekä osallisuutta. Olennaista on avoin kuntalaisviestintä osallistuvalla budjetoinnilla toteutettavien hankkeiden vaiheista ja asukkaiden osallistumismahdollisuuksista. Ehdotuksia voivat jättää ja äänestää kaikki laitilalaiset yksityishenkilöt ja yhteisöt.

 

Osallistuvan budjetoinnin vaiheet ovat:

  1. ehdotusten kerääminen
  2. toteutusarviointi ja ehdotusten työstäminen suunnitelmiksi (yhteiskehittäminen)
  3. äänestäminen
  4. tulosten julkaisu
  5. voittaneiden suunnitelmien toteutus.

 

  1. Ehdotusten kerääminen

Ehdotuksia voivat jättää kaikki laitilalaiset yksityishenkilöt ja yhteisöt iästä riippumatta. Osallistuvan budjetoinnin yleisistä ehdoista viestitään asukkaille selkeästi ehdotusten keräämisvaiheessa. Ehdotuksia kerätään 28.3.-17.4.2022 mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi sähköisellä kyselyllä, kuntalaisillassa, kirjastossa ja vanhusneuvostossa.

Kaupungin johtoryhmä tarkastaa, täyttävätkö ehdotukset aiemmin mainitut yleiset ehdot. Tämän jälkeen ehdotukset siirtyvät työstettäviksi toimialoille. Toimialat nimeävät jokaiselle ehdotukselle vastuuhenkilön.

 

  1. Toteutusarviointi ja ehdotusten työstäminen suunnitelmiksi (yhteiskehittäminen)

Ehdot täyttävistä ehdotuksista tehdään toimialoilla toteutusarviointi ja suunnitelmat. Samaan asiaan/teemaan kohdistuvat ehdotukset viedään yhteiskehittämisvaiheeseen. Ideoiden yhteiskehittämistä tehdään erillisissä työpajoissa (kuntalaisilta). Toimialojen asiantuntijat osallistuvat asukkaiden kanssa ehdotusten yhteiskehittämiseen ja suunnitelmien tekemiseen. Tässä vaiheessa tarkastellaan myös toteutettavista suunnitelmista aiheutuvia kertautuvia kustannuksia, kuten mahdollisia ylläpitokustannuksia.

 

  1. Äänestäminen

Äänestää voivat kaikki 13-vuotta täyttäneet laitilalaiset. Äänestäminen tapahtuu toukokuussa. Jokainen äänestäjä voi äänestäessään valita koko summalla useita ehdotuksia tai vain yhden itselle tärkeän kohteen. Äänestystulosten perusteella kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ideat, jotka mahtuvat 100 000 euron budjettiin.

 

  1. Tulosten julkaisu ja hankkeiden toteutus

Äänestyksen tulos julkaistaan toukokuun lopussa. Voittanut ehdotus/voittaneet ehdotukset toteutetaan vuoden 2022 aikana.

Voittaneiden suunnitelmien koordinaatio- ja toimeenpanovastuu on kaupungilla. Tuotannossa voidaan tehdä yhteistyötä yhteisöjen, yritysten ja asukkaiden kanssa. Kaupunginhallitus velvoittaa toimialat toteuttamaan äänestyksen voittaneet suunnitelmat, jotka toteutetaan vuoden 2022 aikana.

 

Arviointi

Osallistuvan budjetoinnin eri vaiheita arvioidaan toteuttamisen aikana yhdessä asukkaiden ja toimialojen kanssa. Tarkoituksena on kehittää tulevien vuosien osallistuvan budjetoinnin prosessia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, että

  • osallistuva budjetointi toteutetaan edellä esitetyn mallin mukaisesti,
  • osallistuvaan budjetointiin varataan 100.000 euroa siten, että käytettävät rahat allokoidaan testamenttivaroista
  • osallistuvan budjetoinnin yleiset ehdot hyväksytään edellä esitetyn mukaisesti,
  • äänestysoikeus on kaikilla vuoden 2022 aikana 13 täyttävillä ja sitä vanhemmilla laitilalaisilla
  • äänestys toteutetaan sähköisellä kyselyllä sekä kirjastossa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli talousjohtaja Marika Silvennoinen.

Tiedoksi

johtoryhmä, johdon sihteeri

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.