Kaupunginhallitus, kokous 22.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 375 LISÄPYKÄLÄ: Joukkoliikenteen järjestäminen Laitila-Uusikaupunki 1.6.2022 alkaen (lisäpykälä)

LAIDno-2021-1181

Valmistelija

  • Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

Yhteysvälin Laitila-Uusikaupunki nykyinen liikennöintisopimuskausi päättyy 31.5.2022. Sopimuksesta on käytetty peruskausi 1.6.2019-31.5.2022. Liikenteenharjoittaja on ilmoittanut, että se ei jatka liikenteen ajamista optiokaudella 1.6.2022-31.5.2024. Varsinais-Suomen ELY-keskus joukkoliikenneviranomaisena esittää avoimen tarjouskilpailun käynnistämistä vastaavien liikennepalvelujen hankkimiseksi. Liikenne esitetään hankittavaksi käyttöoikeussopimusmallilla, eli liikenteenharjoittaja saa lipputulot ja kuukausittaisen liikennöintikorvauksen.

Liikennöintisopimuksen tilannetta ja liikennepalvelujen jatkoa 1.6.2022 alkaen on käsitelty ELY-keskuksen ja kuntien (Laitila ja Uusikaupunki) välisessä esisuunnittelukokouksessa. Hankintaa koskevat keskeiset ehdotukset ovat:

1. Hankitaan lähtökohtaisesti nykyinen palvelutaso

Liikenteen volyymi, aikataulut ja reitit pidetään pitkälti samantyyppisenä kuin tälläkin hetkellä. Kokonaisuudessa ajetaan kahdeksan vuoroa suuntaansa arkipäivisin, myös kesällä. Kokonaisuuteen ei sisälly viikonloppuliikennettä. Tavoitteena on, että arkipäivän liikenne on ajettavissa yhdellä autolla ja yhdellä kuljettajalla.

Laitilan ja Uudenkaupungin välinen linja on keskeinen yhteys kahden seudullisesti merkittävän kaupungin välillä. Linjan matkustajista 41 % on koululaisia, joten vuoroilla on olennainen merkitys lakisääteisten koulumatkojen järjestämisessä. Muut matkustajat koostuvat kausilipulla säännöllisesti matkustavista aikuisista (26 %), kertalippumatkustajista (22 %), sarjalipuilla kulkevista (10 %) ja Kelan toisen asteen opiskelijatuotteilla kulkevista matkustajista (1 %).

Nykyiset matkamäärät ja niiden kehitys eivät anna perusteita lisätä vuoromääriä. Käyttöoikeussopimusmallisessa liikennöintisopimuksessa muutoksia on mahdollista tehdä pienessä mittakaavassa, mutta merkittäviä lisäyksiä vuoromääriin ei voi tehdä.

2. Euro 5 luokan kalusto

Linjalle esitetään Euro5 päästöluokan kalustoa.

Laitila-Uusikaupunki linjan kalustoa ei koske laki ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintojen ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimuksista.

3. Sopimuskausi

Sopimuskaudeksi esitetään 3 v + 3 v eli 1.6.2022-31.5.2025 (3 v) + optio 1.6.2025-31.5.2026 (1 v) + 1.6.2026-31.5.2027 (1 v) + 1.6.2027-31.5.2028 (1 v). Optiot voidaan käyttää vuosi kerrallaan.

Pitkällä sopimusajalla parannetaan kohteen houkuttelevuutta, edistetään kilpailuasetelmaa sekä mahdollistetaan kalustoinvestointeja.

4. Kustannusjako

Laitila-Uusikaupunki liikenteen kustannuksista ovat aiemmin vastanneet ELY-keskus, Laitilan kaupunki ja Uudenkaupungin kaupunki. Koska liikenne esitetään hankittavaksi vastaavantyyppisenä kuin tällä hetkellä, kustannusjaon esitetään jatkossakin olevan:

* Varsinais-Suomen ELY-keskus            50 %

* Laitila                                                   25 %

* Uusikaupunki                                       25 %

Hankintakokonaisuudesta on tehty nettokustannusarvio (Liite 1). Kustannusarviota ei kilpailuun liittyvistä syistä ilmoiteta julkisesti.

Liite 2: Esimerkinomainen aikatauluesitys

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus:

  1. hyväksyy hankinnan ja esitetyn palvelutason
  2. hyväksyy periaatteellisen kustannusjakoehdotuksen
  3. valtuuttaa talousjohtajan sopimaan hankinta-asiakirjojen lopullisesta muodosta ja yksityiskohtaisesta rahoitusyhteistyöstä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli talousjohtaja Marika Silvennoinen.

Tiedoksi

Soile Koskela ELY-keskus

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.