Kaupunginhallitus, kokous 27.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 312 Keskustan ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmien valtuustoaloite supernanny-toiminnan käynnistämisestä

LAIDno-2021-893

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Riikka Saarela esitti Keskustan ja Kristillisdemokraattien valtuustoryhmien kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Laitilassa, kuten valtakunnallisesti koko Suomessa lapsiperheiden ongelmat ja lasten pahoinvointi on lisääntynyt. Ongelmiin päästään puuttumaan usein liian myöhään, mikä johtaa perhetilanteiden kriisiytymiseen ja mm. Lastensuojelun toimiin.

Valtuustoaloitteen tarkoituksena on luoda Laitilaan oma supernanny toiminta, jolla perheille tarjotaan matalankynnyksen apua arjen haastaviin tilanteisiin. Apu on ammattilaisen tarjoamaa kasvatusapua – ja neuvoja jo ennen kuin on tarvetta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Apua on tarjolla mahdollisimman helposti ja joustavasti ja se voi olla muutaman kerran kestoista asioiden ratkaisua tai puhelinsoitto ammattilaiselle pienestäkin ongelmatilanteesta. Avun hakeminen lähtee perheistä ja tarkoituksena myös vahvistaa sitä kokemusta, että apua on saatavilla ja sitä on lupa myös pyytää. Sujuvalla ja voimia antavalla arjella taataan usein myös sitä, että perheessä ongelmat eivät lähde kasautumaan ja että niiden käsittelyyn ja avun hakemiseen on vanhemmilla voimavaroja ja keinoja.  

Supernannytoiminta on otettu onnistuneesti käyttöön 6000 asukkaan Ruskolla ja siellä se aiotaan vakiinnuttaa osaksi kunnan normaalia palvelutarjontaa. Siellä lapsiperheet ovat ottaneet palvelun omakseen ja yhteydenottoja on tullut runsaasti. Ruskolla perheet ovat pyytäneet apua aivan arkisissa asioissa kuten ruutuajan määrittämisestä, uhmaikäisen kanssa toimimisessa tai vuorovaikutustaitojen kehittämisessä. Lisäksi ammattilainen on jalkautunut esimerkiksi Päiväkodin vanhempainiltoihin joissa on käyty läpi mm. Nukkumisen ja ravinnon merkitystä ja perusasioita. Apua on tarjolla aina perheen tarpeiden mukaan yhdestä puhelinsoitosta muutamaan käyntikertaan. Palvelu on käyttäjilleen ilmaista ja Ruskon kokemusten perusteella apua on uskallettu hakea, koska se ei ole liitoksissa viranomaistoiminta vaan lähtee perheiden omista huolista ja tarpeista. 

Laitilan Keskustan valtuustoryhmä esittää, että Laitilan kaupunki aloittaa selvitystyön oman supernanny toiminnan käynnistämisestä ja palvelun ottamisesta osaksi lapsiperheille tarjottavaa tukea."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sosiaali- ja terveysjohtajalla. 

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.