Kaupunginhallitus, kokous 10.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 174 As Oy Laitilan Mirjaminpuiston arava-asunnon omaksi lunastaminen

LAIDno-2021-424

Valmistelija

  • Tiina Mäkelä, Asunto- ja palvelusihteeri, tiina.makela@laitila.fi

Perustelut

Valtion lainoittamissa asunto-osakeyhtiömuotoisissa vuokrataloissa vuokralaisella on oikeus lunastaa asuinhuoneistonsa hallintaan oikeuttavat osakkeet omikseen lain (1190/93, AravaRajL) 12 §:n nojalla. Lunastaminen on mahdollista, kun talon valmistumisesta on kulunut kaksi vuotta ja lunastamisoikeus on sen ajan, kun asunto on käyttö- ja luovutusrajoitusten alainen.

Asunto oy Laitilan Mirjaminpuisto on 1989 valmistunut vuokratalo, jossa on 21 huoneistoa, joista 10 on kaupungin ja 10 VVO:n omistuksessa ja 1 yksityisen omistuksessa.

Asunnon B18 vuokralaiset ovat ilmoittaneet halukkuutensa asunnon omaksi lunastamiseen ja samalla anoneet lunastushinnan alentamista alueella vallitsevalle kohtuulliselle tasolle. Asunnon B18 hallintaan oikeuttavat osakkeet ovat Laitilan kaupungin omistamat As oy Laitilan Mirjaminpuiston osakkeet nro:t 7921-8611.

Aravarajoituslain mukaan, jos velaton lunastushinta ylittää paikkakunnan käyvän hintatason, kunta voi hakemuksesta alentaa hintaa enintään käyvälle tasolle, ei kuitenkaan valtion asuntolainan tai aravalainan taikka osakkeiden vastaavan lainaosuuden sekä luovutuskorvauksen yhteismäärää pienemmäksi. Osakkeen omistajalle maksettava luovutuskorvaus määräytyy lain mukaan talon rakentamiseen omistajan alun perin sijoittaman oman rahoitusosuuden mukaan tarkistettuna luovutushintakertoimella.

Velaton lunastushinta on 75000,00 euroa. Hinta perustuu paikallisen kiinteistövälittäjän esittämään arvioon huoneiston käyvästä arvosta. Maksettava lunastushinta jakautuu valtiolle tilitettäväksi aravalainaosuudeksi ja kunnalle maksettavaksi luovutuskorvaukseksi arvarajoituslain säännösten mukaisesti.

Esityslistan liitteenä on omaksi lunastettavan vuokra-asunnon ARA:n päätös lunastushintalaskelmasta sekä lisäksi kiinteistövälittäjän arvio huoneiston käyvästä arvosta, minkä perusteella ARA:n päätöksen mukaista enimmäishintaa on kohtuullistettu asunnon käyvän arvon mukaiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy As oy Laitilan Mirjaminpuiston osakkeiden (nro:t 7921-8611) lunastushinnaksi 75000,00 euroa, joka jakaantuu Laitilan kaupungin saamaksi luovutuskorvaukseksi ja valtion saamaksi arvalainaosuudeksi aravarajoituslain mukaisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.