Kaupunginhallitus, kokous 29.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 121 LISÄPYKÄLÄ: Ennakkoäänestyspaikkojen ja vaalipäivän äänestyspaikkojen määrääminen (lisäpykälä)

LAIDno-2020-213

Valmistelija

  • Jaana Suominen, Hallintosihteeri, jaana.suominen@laitila.fi

Perustelut

Kuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 13.6.2021.

Kaupunginhallituksen on vaalilain 9 §:n mukaisesti päätettävä kotimaan yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista sekä määrättävä äänestysalueen vaalipäivän äänestyspaikat. Kyseiset tiedot pitää päivittää vaalitietojärjestelmään (VAT) 8.4.2021 mennessä.

 Vaalilain mukaan ennakkoäänestyspaikkoja ovat:

  1. ne kotimaan yleiset ennakkoäänestyspaikat, joiden lukumäärästä ja sijainnista kunnanhallitus päättää ja joita on oltava, jollei erityisestä syystä muuta johdu, jokaisessa kunnassa vähintään yksi;
  2. valtioneuvoston asetuksella säädettävät Suomen edustustot ja niiden toimipaikat;
  3. sairaalat, ympärivuorokautista hoitoa antavat ja muut kunnanhallituksen päätöksellä määrätyt sosiaalihuollon toimintayksiköt sekä rangaistuslaitokset (laitos);
  4. suomalaiset laivat, jotka ovat ulkomailla, kun ennakkoäänestys kotimaan yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa toimitetaan.

Lisäksi ennakkoäänestys voidaan järjestää äänestäjän kotona (kotiäänestys).

Vaalilain 47 §:n mukaan kotimaan yleinen ennakkoäänestyspaikka on avoinna 14 päivänä (18.-5. päivä ennen vaalipäivää), jollei kunnanhallitus erityisestä syystä toisin määrää.

Vaalilain 48 §:n mukaan kunnanhallitus määrää myös ennakkoäänestyspaikan päivittäiset aukioloajat, kuitenkin niin, että ennakkoäänestyspaikka ei saa olla avoinna ennen klo 8:aa eikä klo 20:n jälkeen eikä viikonloppuisin ennen klo 9:ää eikä klo 18:n jälkeen. Kunnan tulee tiedottaa kuntalaisille tehokkaasti ja selkeästi kaikista kunnassa olevista yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, että vuoden 2021 kuntavaaleissa Laitilan kaupungin yleisenä ennakkoäänestyspaikkana toimii Laitilan kaupunginvirasto.

Ennakkoäänestys tapahtuu kaupunginvirastossa seuraavasti:

  • 26.-28.5.2021 klo 11.00-17.00,
  • 29.-30.5.2021 klo 12.00-16.00,
  • 31.5.-4.6.2021 klo 11.00-17.00,
  • 5.-6.6.2021 klo 12.00-16.00 ja 
  • 7.-8.6.2021 klo 11.00-20.00

 

Edelleen kaupunginhallitus toteaa, että vaalilain 9 §:n mukaan ennakkoäänestyspaikkoina toimivat ympärivuorokautista hoitoa antavat toimintayksiköt: Terveyskeskus, Koivukoto, Kaukolankoti, Laitilan Terveyskoti, Attendo Hoivalinna, Attendo Joenrinne ja Attendo Mamma Mia.

Em. toimintayksiköissä tapahtuvasta vaalitoimituksesta vastaa kaupunginhallituksen nimeämä vaalitoimikunta.

Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että voimassa olevan äänestysaluejaotuksen mukaiset vaalipäivän äänestyspaikat ovat seuraavat:

  • äänestysalue nro 001 Laitilan kaupungintalo, Keskuskatu 30
  • äänestysalue nro 002 Varppeen koulun ruokala, Urheilutie 11

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.