Kaupunginhallitus, kokous 29.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 117 Poikkeamishakemus suojellun rakennuksen purkamiselle tilalla Alanko

LAIDno-2021-190

Valmistelija

  • Mika Palmulaakso, Maankäyttöinsinööri, mika.palmulaakso@laitila.fi

Perustelut

Kiinteistön omistaja on hakenut poikemista yleiskaavan määräyksestä koskien yleiskaavassa suojellun rakennusta purkamista tilalla Alanko. Suojeltu rakennus on alueellisen vastuumuseon rakennusinventointikannassa rakennettu alunperin 1800-luvun loppupuollella. Rakennus on kohdeinventointilomakkeessa määritetty rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti tärkeäksi rakennukseksi.

Kohteessa on suoritettu 21.1.2021 katselmus, johon on osallistunut kiinteistön omista, alueellisen vastuumuseon ja ELY-keskuksen edustaja sekä rakennustarkastaja. Alueellisen vastuumuseon paikallakäyntiin/rakennuksen purkamiseen liittyvän sähköpostiviestin sisältö oli, että vastuumuseon kollegiossa käydyn keskustelun pohjalta rakennusta ei puolleta purettavaksi. Rakennus tulisi säilyttää ja korjata siten, että se ei menisi huonompaan kuntoon. Kohteesta otetut valokuvat osoittavat, millaisessa kunnossa suojeltu rakennus tällä hetkellä on.

Kaupunki on kuullut purkamishankkeesta naapurikiinteistöjen omistajat. Kellään kuullulla naapurilla ei ole ollut asiasta huomauttamista. Kaupunki on pyytänyt MRL 173 § mukaista lausuntoa Varsinais-Suomen ELY-keskukselta. ELY-keskus on antanut asiasta lausunnon. Lausunnossa ELY-keskus korostaa omistajan vastuuta rakennusten ja niiden ympäristön kunnospitämisestä (MRL 163 §). ELY toteaa lausunnossa, että poikkemislupahakemuksen kohteena oleva rakennus on huonokuntoinen. Rakennuksen korjaus edellyttäisi mittavia toimenpiteitä, joiden seurauksena kohteen suojeluarvot saattaisivat vaarantua.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus myöntää poikkeamisluvan purkaa keskustan alueen osayleiskaavassa suojellun rakennuksen kiinteistöltä 400-414-1-4 Alanko.

Perustelut:  

Rakennus sijaitsee kiinteistöllä, joka on oikeusvaikutteisen yleiskaavan alueella. Alue on yleiskaavassa osoitettu AT-alueeksi, joka kaavamääräyksessä on kyläaluetta, joka varataan tiiviiseen maaseutumaiseen asumiseen ja maa- ja metsätaloutta palvelevien rakennusten rakentamiseen sekä kyläasutukseen liittyville liike-, palvelu- ja työtiloille, joista ei aiheudu ympäristöön melua, tärinää ilman pilaantumista, raskasta liikennettä tai muuta häiriötä. Alueen rakentamisessa ja ympäristötoimenpiteiden yhteydessä tulee kiinnittää erityistä huomiota alueen arvokkaan kyläkuvan sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten, rakenteiden, tiestön, kasvillisuuden ja näkymien säilymiseen. Rakennuspaikan tulee sijainniltaan sopeutua maisemaan, soveltua asumiseen ja sen on oltava pinta-alaltaan vähintään 2000 m2.

Suoritetun maastokatselmuksen, valokuvien sekä annettujen lausuntojen perusteella rakennus on päässyt erittäin huonoon kuntoon. Kiinteistön pinta-ala on kiinteistörekisterin mukaan 900 m2, mikä ei yleiskaavan määräyksissä täytä rakennuspaikan pinta-alan vähimmäsvaatimusta. Rakennuksen korjaaminen sellaiseen kuntoon, että sitä voitaisiin jatkossa käyttää, aiheuttaa omistajalle kohtuuttomia kustannuksia. Laajat korjaustoimenpiteet tulevat vaarantamaan myös rakennukseen kohdistuvia suojeluarvoja.

Poikkeamispäätös täyttää MRL 171 §:n mukaiset edellytykset suojellun rakennuksen purkamiselle.

Hakijalta peritään poikkeamislupapäätöksestä Laitilan kaupunginhallituksen 13.2.2012 50 §:n päätöksen mukainen 250 €:n maksu.

Tämä poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta sen tultua lainvoimaiseksi, jonka aikana poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että paikalla asiantuntijana tämän asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Raula.

Tiedoksi

Hakija, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo ja Laitilan rakennusvalvonta.

Muutoksenhaku

Päätökseen voidaan hakea muutosta Turun hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Valituskirjassa on ilmoitettava

- valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite

- päätös, johon haetaan muutosta

- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi

- muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava. Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla voi valitusasiakirjat lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksiannosta.

Turun hallinto-oikeuden postiosoite on PL 32, 20101 Turku ja käyntiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku, sähköposti turku.hao@oikeus.fi, puh. 0295642400 ja fax 0295642414. Sähköinen asiointi osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) 3 §:n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.