Kaupunginhallitus, kokous 15.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 LISÄPYKÄLÄ: Ylikunnallinen valvontakeskushanke Varsinais-Suomeen / Sote-rakenneuudistus: palvelusopimus (lisäpykälä)

LAIDno-2021-172

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

Kuntien on vastattava toiminnan asianmukaisesta ja laadukkaasta järjestämisestä, koskien omia sekä mahdollisia ostopalveluja. Omavalvonnan avulla varmistetaan, että toiminta ja palvelut järjestetään lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Potilasturvallisuussuunnitelmasta ja omavalvontasuunnitelmasta säädetään terveydenhuoltolaissa, sosiaalihuoltolaissa sekä Valviran määräyksissä, joten ennakoivaa valvontaa mm. järjestelmällisten arviointi- ja ohjauskäyntien muodossa on jo nyt mahdollista toteuttaa kuntien yhteistyöllä. Ylikunnallisen valvontakeskustoiminnan käynnistäminen on kirjattu Varsinais-Suomen alueen järjestämissuunnitelmaan. Vastuu järjestäjän toteuttamasta sote-palveluntuottajien valvonnasta on kuitenkin edelleen kunnilla.

Toiminnan käynnistämisen tueksi suunnitellulle valvontakeskushankkeelle haettiin ja puollettiin Sosiaali- ja terveysministeriöltä rahoitus vuodelle 2021 osana sote-rakenneuudistusta ja rakennerahoitusta. Hankkeelle on määritelty seuraavat tavoitteet:

  • Luoda VarsinaisSuomeen maakunnan alueelle ylikunnallinen valvontayksikkö, joka
    • tarjoaa asiantuntijapalvelua ennakoivan ja tarvittaessa jälkikäteisen palveluntuottajien valvonnan toteuttamiseen
    • tarjoaa koulutuspalveluja omavalvontaan
  • Määritellä valvontaa toteuttavien ammattihenkilöiden kompetenssi sekä tarvittava koulutuksen sisältö
  • Määritellä palveluntuottajien ennakoivassa ja jälkikäteisessä valvonnassa tarvittavat tietosisällöt
  • parantaa VarsinaisSuomen maakunnan alueen asukkaiden, asiakkaiden ja potilaiden turvallisuutta sekä hoidon, hoivan ja palvelun laatua
  • Parantaa palveluntuottajien tasavertaista asemaa omavalvonnan toteuttamisen tukemisessa sekä toteuttamisen arvioinnissa
  • VarsinaisSuomen ylikunnallinen valvontakeskushanke tukee alueen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjiä lakisääteisten velvollisuuksien noudattamisessa tuottamalla ja kehittämällä valvonta-, ohjaus- ja arviointikäyntejä alueella toimivien palveluntuottajien omavalvonnan toteutumisen varmistamiseksi. Valvontaa tuotetaan alueelliseen valvontasuunnitelmaan perustuen.

Ylikunnallinen valvontakeskushanke tuottaa lisäksi asiantuntija- ja koulutuspalveluja koskien järjestäjän toteuttamaa palveluntuottajan valvontaa, omavalvontaa sekä potilas- ja asiakasturvallisuutta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää allekirjoittaa ylikunnallisen valvontakeskushankkeen pilotointia koskevan palvelusopimuksen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas.

Tiedoksi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.