Kaupunginhallitus, kokous 15.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 66 Lausunnon antaminen valtakunnallisesta liikennejärjestelmäsuunnitelmasta

LAIDno-2021-161

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma vuosille 2021-2032 on strateginen suunnitelma liikennejärjestelmän kehittämisestä. Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman laatiminen perustuu maanteistä ja liikennejärjestelmästä annettuun lakiin. Valtioneuvoston on tarkoitus antaa valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma vuosille 2021-2032 selontekona eduskunnalle keväällä 2021. Eduskuntakäsittelyn jälkeen valtioneuvosto päättää suunnitelmasta.
 
Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelu luo yhteistä tilannekuvaa liikennejärjestelmän kehittämistarpeista ja ratkaisuista ja kokoaa yhteen valtion ja kuntien toimenpiteet liikennejärjestelmä kehittämiseksi. Suunnitelmassa esitetään visio liikennejärjestelmän kehittämisestä vuoteen 2050, liikennejärjestelmän nykytilaa ja toimintaympäristön muutoksia koskeva arvio, valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman tavoitteet ja niitä tarkentavat strategiset linjaukset sekä toimenpideohjelma tavoitteiden saavuttamiseksi. Lisäksi suunnitelmaan sisältyy valtion rahoitusohjelma. 

Laitilaa suunnitelma koskee valtatie 8 perusparannuksen osalta. Suunnitelman yksi keskeinen tavoite on elinkeinoelämän toimintaedellytysten turvaaminen. Tässä yhteydessä on syytä korostaa Suomen suurimman tehtaan Valmet Automotiven sijaintia Uudessakaupungissa sekä Suomen suurimman sahan valmistumista Raumalle. Molempien tehtaiden logistiikka sekä alueen elinkeinotoiminta kokonaisuudessaan nojautuu pitkälti valtatie 8:aan ja tässä suhteessa Laitilan tiejärjestelyt ovat keskeisiä. Asiaa ovat tuoneet aktiivisesti esille kauppakamarit niin Varsinais-Suomesta kuin Satakunnastakin. Suunnitelmaluonnoksessa tuodaan esille: "Tavaraliikenteessä tavoitteista ja strategisista linjauksista korostuu saavutettavuus: liikennejärjestelmän avulla halutaan taata koko Suomen saavutettavuus ja vastata elinkeinoelämän tarpeisiin. Elinkeinoelämän kannalta kansainvälisen liikenteen sujuvuus sekä työperäisten matkojen saavutettavuus ovat erityisen tärkeää."  

Kokonaisuudessaan liikennejärjestelmäluonnos ei juurikaan anna vastauksia yksittäisiin hankkeisiin, kuten odotettiin. Siksi on tärkeää tuoda esille Laitilaan suunniteltujen toimenpiteiden laajempaa merkitystä teollisuudelle sekä koko 8-tien tärkeyttä läntisen Suomen valtaväylänä, jonka merkitys korostuu rautatien puuttuessa. Lausunnon luokseksesta annetaan nykyisin sähköisen palvelun kautta.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Laitilan kaupunginhallitus päättää antaa lausuntonsa valtakunnalisen liikennejärjestelmäsuunnitelman vuosille 2021-2032 johdosta. Lausunto pohjautuu esittelytekstiin.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.