Sivistysvaliokunta, kokous 10.4.2025

§ 36 Laitilan opistotalon nimenmuutos seurantaloksi

LAIDno-2025-222

Valmistelija

  • Piia Allen, kulttuuripäällikkö, piia.allen@laitila.fi

Perustelut

Laitilan opistotalo on yksi Suomen vanhimpia seurantaloja. Rakennus on Laitilan Vapaaehtoisen Palokunnan vuonna 1889 rakentama. Se rakennettiin Kodisjoelta hankitun vesimyllyn hirsikehikosta. Rakennusta on korotettu 1900-luvun alkupuolella. Talo toimi myös VPK:n torvisoittokunnan harjoituspaikkana, ja siellä pidettiin yhdistyksen iltamia sekä arpajaisia. Vuonna 1901 Laitilan Nuorisoseura osti rakennuksen ja laajensi sitä merkittävästi. Vuonna 1907 rakennusta jatkettiin, näyttämö siirrettiin nykyiselle paikalleen ja rakennukseen lisättiin jugendvaikutteita. 1900-luvun alkupuolella rakennus toimi tärkeänä julkisena kokoontumispaikkana, jossa järjestettiin teatteriesityksiä, konsertteja ja yhdistysten tilaisuuksia. Seinälaatan rakennuksen historiasta kiinnitti Laitilan VPK satavuotisjuhlissaan vuonna 1988.

Laitilan kunta osti rakennuksen vuonna 1976, ja sen purkamistakin harkittiin, mutta lopulta se säilyi kulttuurikäytössä. Kansalaisopisto alkoi käyttää rakennusta 1970-luvun loppupuolella, ja sen nimeksi vakiintui opistotalo. Opiston toiminta rakennuksessa on kuitenkin ollut lyhyt verrattuna sen pitkään historiaan seurantalona. Laitilan historiaan liittyy vahvasti vapaan kansalaistoiminnan perinne, ja kaupungissa on kaksi Suomen vanhimpia seurantaloja: Walon talo (1886) ja opistotalo.

Opistotalon hallinnasta vastaa Laitilan kulttuuripalvelut. Rakennus palvelee edelleen monipuolisesti paikallisia yhdistyksiä ja kulttuurielämää. Rakennuksessa kokoontuu useat kansalaisopiston kurssit ja sitä vuokrataan myös yksityiskäyttöön. Rakennuksella on merkittävä paikallinen kulttuurihistoriallinen arvo. Seurantalo nimitys kuvastaa paremmin rakennuksen historiaa, perinteitä ja nykyistä käyttötarkoitusta. Nimenmuutos vahvistaisi rakennuksen kulttuurista identiteettiä sekä tekisi sen merkityksen kaupungin historiassa näkyvämmäksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta esittää kaupunginhallitukselle, että se vie edelleen kaupunginvaltuustolle esityksen Laitilan opistotalon nimen muuttamisesta Laitilan seurantaloksi.

Päätös

Sivistysvaliokunta kävi keskustelun Laitilan opistotalon nimenmuutoksesta. Keskustelun aikana esittelijä teki muutetun päätösehdotuksen:

Sivistysvaliokunta päättää muuttaa Laitilan opistotalon nimen Laitilan seurantaloksi ja vie päätöksen tiedoksi edelleen kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle. Nimen muutoksella kunnioitetaan Laitilan Nuorisoseuran työtä ja pitkää historiaa Laitilassa.

Päätösehdotus hyväksyttiin. Päätöksentekoprosessi on linjassa kaupungin muilla toimialoilla tehtyjen nimenmuutosten kanssa. Pöytäkirjaan merkittiin, että asian käsittelyn aikana asiantuntijana kuultiin kulttuuripäällikkö Piia Allénia.

 

Tiedoksi

kaupunginhallitus, kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.