Sivistysvaliokunta, kokous 24.9.2024

§ 90 LISÄPYKÄLÄ: Sivistystoimen talouden tasapainottamistoimenpiteet ja talousarvion muutokset vuodelle 2024 (lisäpykälä)

LAIDno-2024-715

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 11.12.2023/§ 82 päättänyt vuoden 2024 talousarvion hyväksynnän yhteydessä, että vuoden 2024 aikana laaditaan talouden tasapainottamisohjelma suunnittelukaudeksi 2025-2027. Sivistystoimessa on alkuvuonna 2024 laadittu talouden tasapainottamisohjelmaa suunnittelukaudeksi 2025-2027 osana kaupungin talouden tasapainottamissuunnitelmaa. Laitilan kaupungin talouden tasapainottamisen tarve on suuri ja sivistystoimi kaupungin suurimpana toimialana ja palveluiden järjestäjänä on sen keskiössä.

Sivistystoimessa eletään kahta eri palveluiden järjestämisen ja talouden suunnittelun sykliä. Kasvatuksen ja opetuksen suunnittelu seuraa luku- ja toimintavuoden sykliä ja samaan aikaan koko sivistystoimiala seuraa myös kalenterivuoden sykliä. Tämä tuo oman erityispiirteensä toiminnan ja talouden suunnitteluun ja seurantaan. Tästä erityispiirteestä johtuen sivistystoimessa on vuoden 2024 aikana lähdetty suunnittelemaan talouden tasapainottamista etupainotteisesti. Tällä mahdollistetaan mm. vuoden 2025 suunnittelun täysimääräinen toteutuminen. Suunnittelussa ja sen toimeenpanossa on pyritty hyödyntämään mahdollisimman paljon tilanteita, joissa luonnollisesti aukeaa mahdollisuus toiminnan uudelleen suunnitteluun, organisointiin ja arviointiin. Tällaisia tilanteita ovat mm. henkilöstön irtisanoutumiset tai toiminnan muutokset.

Edellä mainituista syistä johtuen sivistystoimen toiminnan muutokset vuodelle 2024 tulee viedä kuluvan vuoden talousarvioon. Liitteessä on esitetty toiminnan muutokset ja sitä vastaavat euromääräiset summat kustannuspaikoittain ja tileittäin. Koko sivistystoimen vuoden 2024 talousarvion toimintamenoista poistetaan yhteensä 333 329 euroa ja vastaavasti lisätään toimintamenoihin 78 032 euroa. Kokonaismenojen vähennys on näin ollen yhteensä 255 297 euroa. Toimintatuottoihin lisätään 7 500 euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta hyväksyy osaltaan edellä mainitut toiminnan ja talousarvion muutokset vuodelle 2024 ja esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle sivistystoimen vuoden 2024 talousarvion muutokset liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.