Sivistysvaliokunta, kokous 24.9.2024

§ 83 Koululaisten vuorohoidon järjestämisen lopettaminen

LAIDno-2024-696

Valmistelija

  • Taija Jalonen, varhaiskasvatuspäällikkö, taija.jalonen@laitila.fi

Perustelut

Varhaiskasvatuslain (540/2018) 1§:n mukaan varhaiskasvatusta voivat saada lapset, jotka eivät vielä ole oppivelvollisuusikäisiä sekä milloin erityiset olosuhteet sitä vaativat, myös sitä vanhemmat lapset. Toisin sanoen oikeus varhaiskasvatuspaikkaan loppuu lapsen siirtyessä perusopetukseen, joten koululaisten vuorohoidon järjestäminen ei ole lakisääteistä. 

Vuorohoidolla tarkoitetaan varhaiskasvatusta, joka tapahtuu arkisin klo 18-06 välillä sekä mahdollisen viikonloppuhoidon. Vuorohoito ei ole subjektiivinen oikeus, vaan sitä tarjotaan vain vanhempien työstä tai opiskelusta johtuvan tarpeen mukaan.

Laitilassa vuorohoitoa järjestetään Apilaniityn päiväkodissa, joka on auki 24/7 lasten hoitoaikojen mukaan.

Laitilassa sivistysvaliokunta on 9.9.2021 §76 päättänyt, että koululaisten vuorohoitopaikka myönnetään 1.1.2022 alkaen ensimmäisen luokan oppilaille, kun perheen huoltajat ovat samanaikaisesti töissä tai päätoiminen opiskelu tapahtuu iltaisin. Koululaisen vuorohoitoa tarjotaan arkisin klo 17 jälkeen ja aamulla ennen klo 6, sekä tarvittaessa viikonloppuisin ja koulun loma-aikoina. Oikeus vuorohoitoon päättyy viimeistään ensimmäisen luokan jälkeen, viimeistään 31.7. Matkat vuorohoitopaikkaan tai sieltä kouluun ovat vanhempien vastuulla. Erityistapauksessa yöhoitoa voidaan tarjota vielä toisen luokan oppilaalle.

Laitilan kaupungin talouden tasapainottamisohjelmassa on esitetty, että ei lakisääteisestä koululaisten vuorohoidosta luovutaan kokonaan niin, että 1.1.2025 alkaen Laitilassa tarjotaan vuorohoitoa vain varhaiskasvatusikäisille lapsille. Tällä hetkellä vuorohoitoa ei käytä yhtään koululaista, mutta palvelun piirissä on ollut samanaikaisesti useampikin koululainen. Laitilassa vuorohoitoa on määrällisesti vähän ja koululaiset saattavat aiheuttaa huomattaviakin kustannuksia ollessaan ainoita palvelua tarvitsevia lapsia öisin, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä. Vuorohoitoa tarvitsevilla koululaisilla on ollut oikeus käyttää vuorohoitoa myös lasten loma-aikoina, joka ei ole tasapuolista muille koululaisten vanhemmille, jotka eivät enää voi käyttää varhaiskasvatuspalveluja, vaan joutuvat järjestämään lastensa hoidon tarpeen muulla tavalla.

Mikäli koululaisille ei järjestetä jatkossa vuorohoitoa, saadaan säästöä vuositasolla noin 10 000€, riippuen palvelun tarvitsijoiden määrästä ja vuorohoidon laajuudesta. 

Koululaisten vuorohoidosta tulee olla selkeä linjaus, miten palvelua järjestetään ja minkä ikäisille se on suunnattu. Tämä helpottaa perheiden suunnittelua työelämän ja lasten hoidon yhteensovittamisessa ja järjestelemisessä. Lisäksi linjaus kohtelee tasavertaisesti kaikkia palvelua tarvitsevia perheitä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää lopettaa vuorohoidon tarjoamisen koululaisille 1.1.2025 alkaen. Oikeus varhaiskasvatuspaikkaan loppuu lapsen siirtyessä perusopetukseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Varhaiskasvatus

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.