Kaupunginhallitus, kokous 22.4.2024

§ 109 Vastaus kuntalaisaloitteeseen koskien Varppeen koulun oppilaiden siirtoa väistötiloihin

LAIDno-2024-128

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungille on toimitettu 4.2.2024 kuntalaisaloiteskannattuna sähköpostin liitteenä. Aloitteen alullepanijoiden (9) lisäksi aloitteen on allekirjoittanut on 386 kuntalaista sekä lisäksi 24 palvelun (eli rakennuksen) käyttäjää. Yhteensä aloitteen on allekirjoittanut 419 henkilöä. 

Kuntalain § 23 mukaan kunnan asukkailla ja muilla jäsenillä on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Lisäksi palvelun käyttäjällä on oikeus tehdä aloitteita kyseistä kunnan palvelua koskevassa asiassa.Kaikki kunnassa vireille tulleet aloitteet käsitellään toimivaltaisessa kunnan viranomaisessa ilman aiheetonta viivytystä. Kunnan on ilmoitettava aloitteen tekijälle aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Lisäksi kunnan valtuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet. Jokainen kuntalaisaloite käsitellään. Kunnassa aloite ohjataan sen viranomaisen käsiteltäväksi, jonka toimialueeseen se kunnassa kuuluu. Aloitteen käsittelee useimmiten kunnanhallitus, lautakunta tai jokin muu kunnan viranomainen.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee saapuneen kuntalaisaloitteen tiedoksi ja lähettää sen valmisteltavaksi sivistys- ja tekniselle johtajalle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Mika Raula, tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi
  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Kaupungille on jätetty kuntalaisaloite, jossa esitetään Varppeen koulun sulkemista ja purkamista perustuksiaan myöten sekä välittömiä väistötiloja oppilaille ja henkilökunnalle. Lisäksi vaaditaan uuden koulurakennuksen rakentamista nykyisen tilalle. Aloite on allekirjoitettu 22.1.2024 ja sen alullepanijoksi on merkitty yhdeksän henkilöä. Näiden yhdeksän lisäksi aloitteen on allekirjoittanut 410 henkilöä.

Varppeen koulu sijoituu alueelle, jossa on voimassa 14.6.2004 hyväksytty keskustan asemakaava ja asemakaavan muutos. Kaavamerkintänä on YO eli opetustilaa palveleva korttelialue. Lisäksi kohdetta täydentää merkintä sr, suojeltava rakennus, minkä mukaan rakennusta ei saa purkaa eikä ulkoasua muuttaa ilman pakottavaa syytä. Suojelumääräys perustuu MRL:n 139 §:n 1. momenttiin.

Aloitteessa todetaan nykyisen koulurakennuksen olevan vanha ja useaan kertaan korjattu. Tämä on osittain totta. 50-luvulla valmistunut ei ikänsä puolesta vielä ole käyttöikänsä päässä. Korjauksia ja muutoksia rakennukseen on sitä vastoin tehty useita. Etenkin viime vuosien aikana.

Vuoteen 2018 elokuuhun mennessä Varppeen koulusta ei tullut ilmoituksia sisäilmaongelmista tai ylipäänsä ongelmista rakennuksen suhteen. Tuolloin Varppeessa tapahtui vesivahinko, mistä aiheutuneita vaurioita jouduttiin korjaamaan. Samalla tehtiin koulusta lukuisia ilmoituksia huonosta sisäilmasta ja oireiluista sen johdosta. Tuolloin kaupunki panosti voimakkaasti korjaustoimenpiteisiin, joita asiantuntijat esittivät ja tilanne saatiinkin rauhoittumaan, mitä osoittaa myös tehtyjen ilmoituisten määrä. Vuonna 2021 Varppeen koulusta ei tehty yhtään sisäilmailoitusta ja vuonna 2022 niitä tehtiin kaksi. Oppilaitostarkastus toteutettiin Varppeen koulussa 8.12.2022. Tuolloin arvioinnissa todettiin, että kunnostustoimenpiteillä palautteiden määrä oli saatu alhaiseksi ja toimenpiteitä tarkastushetkellä pidettiin vaikuttavina. 

Vuoden 2023 keväästä alkaen ilmoituksia on taas tehty lukuisia. Tämän johdosta on selvitetty Caverion Oy:n toimesta, mistä ongelmat voisivat johtua ja siitä, mihin toimenpiteisiin on ryhdyttävä. Näitä toimenpiteitä on nyt toteutettu ja tullaan edelleen suunnitelmien mukaan toteuttamaan. Suunnitelmissa on kesän ja syksyn aikana kunnostaa kolmannen kerroksen palopermanto ja vuoden 2025 aikana tarkoituksena on uusia julkisivut. Lisäksi ilmanvaihtoon ja rakennuksen lämpötiloihin tullaan kiinnittämään erityistä huomiota. Mittauksia tullaa tekemään mm. kiinteillä mittarella.

Asemakaava asettaa tiukat ehdot rakennuksen purkamiselle ja sille on oltava pakottavat syyt. Uuden koulun rakentamiskustannuksia ei ole selvitelty. Kokemusperäisesti voidaan kuitenkin arvioida hinnaksi tulevan noin 16-20 miljoonaa euroa. Arvio perustuu lähiseudun vastaaviin hankkeisiin. Mikäli uudisrakennus toteutettaisiin myös uimahallin ja lukion osalta hinta nousisi merkittävästi. 

Varppeen väistötilasuunnittelu on aloitettu tammikuussa 2024. Ensimmäisessä korjausvaiheessa kiinteistön kolmas- ja neljäskerros tullaan sulkemaan koulun toiminnalta. Korjaustoimenpiteet aloitetaan kesäkuussa lukuvuoden loputtua ja niiden arvioidaan kestävän lokakuuhun 2024. Koulun toimintaan suljetut tilat palautuvat syysloman jälkeen. Ensimmäisen vaiheen väistötilat on suunniteltu järjestettäväksi olemassa oleviin lähialueen kiinteistöihin.

Toisessa korjausvaiheessa, lukuvuonna 2025-2026, koulun toiminta tullaan siirtämään kokonaan väistötiloihin. Tähän on suunnitteilla moduuliratkaisu, jossa koko koulun toiminta siirretään väliaikaisesti soveltuvalle paikalle rakennettaviin väistötiloihin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle vastauksenaan, että se ei katso tarkoituksenmukaiseksi esitystä Varppeen koulurakennuksen purkamisesta ja uuden koulun rakentamisesta. Varppeen koulun purkaminen ei asemakaavarajoitusten mukaan ole mahdollista, eikä sille myöskään löydy sellaisia perusteita, joita rakennukseen kohdistetut tutkimukset osoittaisivat. Kaupunki tulee edelleen tekemään kaikki tarpeen vaativat korjaustoimenpiteet, kuten se on tähänkin asti menetellyt. Varppeen koulun opetustoiminta tukipalveluineen järjestetään korjaustoimenpiteiden aikana väistötiloissa edellä esitetyn mukaisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijoina läsnä asian käsittelyn ajan olivat sivistysjohtaja Susanne Laaksonen ja tekninen johtaja Mika Raula. 

Tiedoksi

Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja (kv)

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.