Valmistelija
Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi
Perustelut
Laitilan kaupungin perusopetuksen kokonaisselvitystä on valmisteltu syksystä 2023 lähtien. Perusopetuksen oppilasmäärien kehitystä sekä sen vaikutusta kouluverkoon on tarkasteltu ensimmäisen kerran kaupunginvaltuuston iltakoulussa 28.3.2023.
Perusopetuksen oppilasmäärät tulevat laskemaan tilastojen valossa lähivuosina merkittävästi. Lisäksi kaupungin taloutta haastavat mm. valtionosuuksien lasku, verotulojen leikkaus, yleinen kustannusten nousu sekä väestökehitys. Kaupunginjohtaja asetti 3.7.2023/§ 33 työryhmän valmistelemaan perusopetuksen kokonaisselvitystä ja kouluverkkoa. Kouluverkkoa ja sen kehittämistä tarkasteltiin oppilasmäärän laskun, yhdenvertaisen ja opetussuunnitelman mukaisen opetuksen järjestämisen, kiinteistöjen sekä talouden tasapainon näkökulmista.
Perusopetuksen kokonaisselvitystyön valmistelussa on kuvattu nykyistä palveluverkkoa sekä ennusteita lapsi- ja oppilasmäärien kehittymisestä ja niiden vaikutuksista perusopetuksen valtionosuuksiin. Lisäksi selvitystyössä on esitetty kustannus- ja kiinteistötietoja sekä erilaisia vaihtoehtoja palvelurakenteen järjestämiseksi. Kokonaisselvityksen valmisteluprosessiin on kuulunut myös eri osapuolten osallistaminen, josta on syntynyt valmistelutyötä ohjaavaa aineistoa. Perusopetuksen kokonaisselvityksen kuntalaisilta pidettiin 16.11.2023 ja valtuuston iltakoulu 20.11.2023. Tilaisuuksissa osallistettiin kuntalalaisia ja valtuutettuja pohtimaan kouluverkon ja perusopetuksen kehittämistä ja samalla jaettiin edellä mainittua tietoa liittyen kokonaisselvitykseen ja vaihtoehtoisiin kouluverkkoratkaisuihin.
Perusopetuksen kokonaisselvityksen valmistelun pohjalta työryhmä valmisteli pohjaehdotuksen kouluverkon tiivistämisestä. Pohjaehdotus esiteltiin valtuuston iltakoulussa 12.3.2023 ja kuntalaisille sekä henkilöstölle pidettiin tiedotustilaisuudet asiasta 13.3.2023. Samalla avattiin kuntalaisille ja henkilöstölle sähköinen kannanottokanava, joka oli avoinna ajalla 13.3.-31.3.2023. Tämän lisäksi myös postitse oli mahdollista jättää kannanottoja. Kannanottoja saapui määräaikaan mennessä 332. Esityslistan valmisteluvaiheessa saattaa olla, että kaikki postitse lähetetyt kannanotot eivät ole vielä saapuneet perille. Mikäli kannanottoja saapuu esityslistan julkaisemisen jälkeen, tuodaan nämä kannanotot sivistysvaliokunnalle tietoon.
Kaikki kannanotot on käsitelty ja niistä on tehty SWOT-analyysi, joka tuo esiin kuntalaisten ja henkilöstön nostamat kouluverkon tiivistämiseen ja valmistelutyöhön liittyvät vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat. SWOT-analyysi ja tiivistelmä on liitteenä. Kaikki tulleet kannanotot ovat oheismateriaalina.
Valmistelutyössä toteutettiin myös lapsivaikutusten arviointi päätöksenteon tueksi. Lapsivaikutusten arvioinnissa eri vastaajaryhmien vastaukset on analysoitu SWOT-analyysin avulla, jossa on tuotu esiin kouluverkon tiivistämisen vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat. Tämän lisäksi on arviontiin tuotu tutkittua tietoa vuoden 2023 kouluterveyskyselyistä, erityisesti lasten esiin nostamiin teemoihin. Lapsivaikutusten arvioinnin johtopäätökset on kirjattu teemoittain käyttäen kaikkien ryhmien SWOT-analyysien tuloksia. Tulokset on pyritty esittämään mahdollisimman objektiivisesti. Lapsivaikutusten arviointi on liitteenä. Lasten ja nuorten sekä lasten ja nuorten hyvinvontiryhmän vastaukset ovat oheismateriaalina.
Oppilasmäärien kehittyminen perusopetuksessa ja kouluverkko
Lasten ja nuorten määrän romahdus on koko Suomea koskeva ja kunnat joutuvat etsimään laajasti ratkaisuja palvelujensa järjestämiseen vähenevälle oppilasmäärälle.
Laitilan kaupungin alakoulujen oppilasmäärä on kevätlukukaudella 2023 yhteensä 644. Alakoulujen oppilasmäärä tulee lähivuosina merkittävästi vähenemään. Lukuvuonna 2027-2028 alakoulun oppilaita on tilastojen mukaan yhteensä 486 eli n. 160 oppilasta vähemmän. Kouluun saapuvat ikäluokat ovat jatkossa selkeästi pienempiä kuin alakoulusta lähtevät ikäluokat. Tämä aiheuttaa muutostarvetta kouluverkossa sekä palvelurakenteessa. Yläkouluikäisten oppilaiden määrän väheneminen alkaa lukuvuonna 2029-2030.
Laitilan kouluverkko on laaja. Tällä hetkellä Laitilassa on kuusi alakoulun koulutaloa. Kappelimäen koulu, joka on oppilasmäärältään suurin koulu, sijaitsee keskustassa. Laitilan kyläkouluun kuuluu viisi koulutaloa; Itäkulman koulutalo, Kodjalan koulutalo, Soukaisten koulutalo, Suontaan koulutalo ja Untamalan koulutalo. Kyläkoulutalot sijaitsevat kylissä ja ovat oppilasmääriltään pieniä. Lukuvuonna 2028-2029 kaikki alakoulun oppilaat mahtuisivat keskustan alakouluun.
Aiempi päätöksenteko
Sivistysvaliokunta on 18.6.2019/§ 49 päättänyt, että koulun lakkauttaminen tulee kysymykseen kun oppilasmäärä jää alle kahdenkymmenen kolmena vuonna peräkkäin. Lisäksi sivistysvaliokunta on 18.6.2019/§ 50 päättänyt osana sivistystoimen palvelusuunnitelmaa vuosille 2019-2021 seuraavien toimenpiteiden harkitseminen tilanteessa, jossa koulun oppilasmäärä uhkaa laskea:
-Pyrkimys turvalliseen koulumatkaan kaikkiin kouluihin (kevytväylät, liikennenopeudet yms.teknisen toimen vastuualue)
-Koulunkäyntialueiden rajojen tarkastelu
-Lähikouluperiaatteen vahvistaminen
-Koulujen sijainnin huomioiminen kaavoituksista päätettäessä (teknisen toimen vastuualue)
-Pienryhmän perustaminen kyläkouluun
-Mikäli usean koulun oppilasmäärä pienenee, pohditaan minkä koulun oppilasmäärää pyritään vahvistamaan
Koulun lakkauttaminen tulee kysymykseen, kun oppilasmäärä jää alle kahdenkymmenen kolmena vuotena peräkkäin. Kyläkoulujen hallinnollinen yhdistäminen ei vaikuta kyläkoulujen toimipisteiden sulkemispäätösten tekemiseen. Kyläkoulun/kyläkoulujen toimipisteen säilymisessä käytetään yhtä vahvaa harkintaa kuin itsenäisen koulun lakkauttamisessa.
Aiempi päätöksenteko haastaa nykytilannetta, jossa oppilasmäärän lasku on dramaattinen ja kaupungin talous heikkenee rajusti. Laitilan kaupungilla on käynnissä talouden sopeuttamisohjelman laadinta, joka vaikuttaa siihen, että palvelujen järjestämiseen on etsittävä uusia ratkaisuja. Sivistystoimen toiminnallinen ja taloudellinen osuus koko kaupungin toiminnasta ja taloudesta on n. 60%. Perusopetus on sivistystoimen suurin tehtäväalue, lähes puolet koko sivistystoimen taloudesta ja toiminnasta. Siksi perusopetukseen kohdistuu suuri paine tarkastella toimintaa myös talouden näkökulmasta.
Kunnan lakisääteinen tehtävä on järjestää perusopetusta yhdenvertaisesti ja taata opetussuunnitelman toteutuminen kaikille oppilaille. Selvitystyön perusteella kouluverkon tiivistäminen ei heikentäisi oppilaiden saamaa opetusta, vaan palvelun taso säilyisi ennallaan ja arvion mukaan jopa joiltain osin saattaisi parantua. Lapsivaikutusten arvioinnin perusteella kouluverkon tiivistämisellä ja koulutalojen sulkemisella olisi vaikutuksia Kyläkoulun oppilaisiin. Vaikutukset näyttäytyvät arvion mukaan olevan jonkin verran kielteisiä, mutta arvio toi esiin myös neutraaleja sekä myönteisiä vaikutuksia.
Talouden tasapainon näkökulmasta kiinteistöistä ja niiden ylläpidosta on helpompi hakea tarvittavaa kustannussääästöä kuin esimerkiksi lähteä leikkaamaan koko perusopetuksen opetustunteja, resursseja tai kasvattamaan kaikkien koulujen luokkakokoja. Tällainen opetusresurssien vähentäminen osuisi erityisesti Kyläkoulun oppilaisiin, jos ryhmäkokoja jouduttaisiin kasvattamaan. Oppilaat saattaisivat joutua opiskelemaan yhdysluokissa, joissa on useamman, enemmän kuin kahden vuosiluokan oppilaita. Tällöin opetussuunnitelman tavoitteita ei kyettäisi saavuttamaan eikä yhdenvertaisuus oppimisessa toteutuisi.
Kyläkoulun koulutalojen yhtenä merkittävänä tekijänä on nostettu esiin niiden pieni oppilasmäärä. Koulutalojen säilyttämistä on perusteltu ison kouluyksiön ei toivotuilla lieveilmiöillä, kuten työrauhaongelmina ja kiusaamisena. Vuoden 2023 kouluterveyskyselyn vastausten perusteella voidaan kuitenkin todeta, että tällaiset mielikuvat eivät realisoidu Laitilassa. On myös huomattava, että laitilalaisista alakoulun oppilaista yli 60% opiskelee tällä hetkellä keskustan koulussa, jossa oppimisympäristö ja toimintakulttuuri on saanut kiitosta myös valtakunnallisesti. Lapsen näkökulmasta toki muutos isompaan kouluyksikköön on varmasti jännittävä ja ehkä haastavakin. Aikuisten velvollisuus ja tehtävä on kuitenkin tukea lapsia ja nuoria kaikissa muutostilanteissa.
Sivistysvaliokunnan vuonna 2019 tekemä päätös koulun lakkauttamisen tarkastelusta vain niissä tilantiessa, jolloin oppilasmäärä jää alle kahdenkymmenen kolmena vuonna peräkkäin, on kumottava. Laitilan kaupungin oppilasmäärän nopea ja suuri lasku sekä talouden tasapainon löytäminen vaatii reagointia. Etupainotteisesti reagoiminen antaa aikaa ja mahdollisuuden lapsille, nuorille, perheille, henkilöstölle sekä opetuksen järjestäjälle sopeutua muutokseen ja sopeuttaa harkitusti toimintaa sekä taloutta.
Perusopetuksen kokonaisselvityksen pohjaehdotus kouluverkon tiivistämiseksi
1. Itäkulman koulutalon lakkautus syksyllä 2024
Koulussa on lukuvuonna 2024-2025 yhteensä 16 oppilasta. Koulutalon oppilasmäärä on pienempi kuin tavallisen perusopetuksen ryhmäkoko. Yhtään ensimmäisen luokan oppilasta ei aloita koulua lukuvuonna 2024-2025. Tulevina vuosina oppilasmäärä jää alle 20 oppilaan. 16 oppilaan kouluun voidaan osoittaa vain yksi opettaja, jolloin opetusryhmästä muodostuu yhdysluokka 2.-6. vuosiluokista. Opetussuunnitelman mukaista opetusta ei kyetä järjestämään opetussuunnitelmaa vastaavasti tällaisen opetusryhmän osalta. Opetussuunnitelman tavoitteet ja oppilaiden yhdenvertaisuus toteutuvat oppilailla vain osittain.
2. Suontaan koulutalon lakkautus syksyllä 2025
Koulutalon oppilasmäärä laskee lulkuvuonna 2024-2025 yhteensä 28 oppilaaseen. Koulusta tulee syksyllä 2024 kaksiopettajainen. Yhdysluokkaopetusta annetaan kahdessa ryhmässä, jolloin oppilaita on useammalta kuin kahdelta eri vuosiluokalta. Opetussuunnitelman tavoitteet ja yhdenvertaisuus toteutuvat oppilailla vain osittain.
3. Soukaisten koulutalon lakkautus syksyllä 2026
Oppilasmäärä on laskeva. Oppilaat mahtuvat keskustan Kappelimäen kouluun lukuvuonna 2026-2027. Talouden tasapainottamisen näkökulmasta pieniä perusopetuksen yksiköitä tulee sulkea, jotta talouden resursseja voidaan kohdentaa jatkossa oppilaiden opetukseen sekä oppimisen ja kasvun tukemiseen. Soukainen on lähellä keskustaa hyvien kulkuyhteyksien päässä, mm. kevyenliikenteen väylä tulee keskustaan asti.
Ehdotus
Esittelijä
Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi
1. Sivistysvaliokunta kumoaa 18.6.2019/§ 49 tehdyn päätöksen. Päätös koskee mahdollisuutta lakkauttaa koulu, mikäli oppilasmäärä jää alle kahdenkymmenen kolmena vuonna peräkkäin.
2. Sivistysvaliokuntaa esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Laitilan perusopetuksen kouluverkkoa tiivistetään ja Laitilan kyläkoulun koulutalot suljetaan seuraavasti:
Itäkulman koulutalo 1.8.2024
Suontaan koulutalo 1.8.2025
Soukaisten koulutalo 1.8.2026
Vuoden 2024 talousarviota muutetaan päätöstä vastaavaksi.
Päätös
Sivistysvaliokuntaa esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Laitilan perusopetuksen kouluverkkoa tiivistetään ja Laitilan kyläkoulun Itäkulman koulutalo suljetaan 1.8.2024, perusteena koulun oppilasmäärän putoaminen yhden opettajan kouluksi.
Muiden koulutalojen sulkemisen osalta ei tehdä sitovia päätöksiä, vaan kouluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena kaikki koulut ja koulutalot huomioiden vuosittain osana normaalia talousarviokäsittelyä.
Vuoden 2024 talousarviota muutetaan päätöstä vastaavaksi.