Kaupunginhallitus, kokous 22.4.2024

§ 106 Varhaiskasvatuksen hoitajan vakanssin muuttaminen varhaiskasvatuksen opettajan vakanssiksi

LAIDno-2024-276

Valmistelija

  • Taija Jalonen, varhaiskasvatuspäällikkö, taija.jalonen@laitila.fi
  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Pähkinäpensaan päiväkodin varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, vakanssinumerolla 72115-01 on irtisanoutunut tehtävästään 1.8.2024 alkaen. 

Varhaiskasvatuslain (2018/540) 37§ edellyttää 1.1.2030 alkaen päiväkodin henkilöstön koostuvan siten, että kahdella kolmasosasta on varhaiskasvatuksen opettajan tai varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuus.

Apilaniityn päiväkodin henkilöstörakenne on luotu edellisen varhaiskasvatuslain mahdollistamalla tavalla ja ryhmät on rakennettu kahden varhaiskasvatushoitajan ja yhden opettajan mallilla, kun taas Pähkinäpensaan päiväkodissa on lähes lain edellyttämä henkilöstörakenne.  Lakimuutoksesta johtuen edellä mainittu varhaiskasvatuksen hoitajan vakanssi tulee muuttaa voimassa olevan varhaiskasvatuslain edellyttämällä tavalla varhaiskasvatuksen opettajan vakanssiksi. Rekrytoitava varhaiskasvatuksen opettaja siirtyy Apilaniityn päiväkotiin ja siellä toimiva varhaiskasvatuksen hoitaja tulee eläköityneen varhaiskasvatuksen hoitajan tilalle Pähkinäpensaan päiväkotiin. Pitkäjänteisellä, tulevaisuuteen suuntaavalla henkilöstösuunnittelulla toteutetaan varhaiskasvatuslain mahdollistamaa siirtymäaikaa henkilöstörakenteen muuttamiseksi.

Varhaiskasvatuslain (2018/540) 25§ mukaan kunnan on huolehdittava, että varhaiskasvatuksessa on riittävä määrä eri kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilöstöä, jotta varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa. Lasten määrä varhaiskasvatuksessa edellyttää opettajan vakanssien täyttöä, jotta päiväkodin ryhmät voidaan täyttää varhaiskasvatuslain (2018/540) 35§ mukaisesti.

Vuositasolla kustannusvaikutus vakanssin muuttamisella on 5366€ + sivukulut.

Laitilan kaupungin hallintosäännön 45 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää nimikkeiden muutoksista.

Täyttöluvan tiedot varhaiskasvatuksen opettajan vakanssiin

Vakanssin numero: 72115-01 

Virka/työsuhde: työsuhde

Määräaikainen/toistaiseksi (perustelut): Toistaiseksi voimassa oleva. Varhaiskasvatuksen opettajien rekrytointi on erittäin haastavaa ja mikäli tehtävä rekrytoitaisiin määräaikaisesti, on se vielä haastavampaa. Lähitulevaisuudessa varhaiskasvatuksen opettajia on eläköitymässä, jolloin täyttölupia mietitään tarveharkintaisesti.

Lyhyt tehtäväkuvaus: Päätehtävät muodostuvat lasten opetuksen ja kasvatuksen tehtävistä. Varhaiskasvatuksen opettaja vastaa lapsiryhmänsä toimintakulttuurin ja oppimisympäristön rakentumisesta, pedagogisen toiminnan suunnittelusta, toteuttamisesta ja arvioinnista sekä lasten yksilöllisen oppimisen tukemisesta Laitilan varhaiskasvatussuunnitelman ja esiopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti.

Kelpoisuusvaatimukset: Varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus, kasvatustieteen kandidaatin tutkinto tai sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto sosionomi AMK, johon sisältyy vähintään 60 op varhaiskasvatukseen ja sosiaalipedagogiikkaan suuntautuneita opintoja

Vakanssin ensisijainen työntekemisen paikka työsuhteen alussa: Apilaniityn päiväkoti

Hinnoittelutunnus: 45000044

TVA-kori: määritellään vuosittain erikseen

Tehtäväkohtainen palkka työsuhteen alussa euroina: 2838,55€

Työaika: 38,25h/vko

Noudatettava työ- ja virkaehtosopimus: OVTES

Palvelussuhde alkaa: 1.8.2024

Perusteet vakanssin täyttämiselle: Varhaiskasvatuslain (2018/540) 37§ edellyttää 1.1.2030 alkaen päiväkodin henkilöstön koostuvan siten, että kahdella kolmasosasta on varhaiskasvatuksen opettajan tai varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuus.

Varhaiskasvatuslain (2018/540) 25§ mukaan kunnan on huolehdittava, että varhaiskasvatuksessa on riittävä määrä eri kelpoisuusvaatimukset täyttävää henkilöstöä, jotta varhaiskasvatukselle säädetyt tavoitteet voidaan saavuttaa. Lasten määrä varhaiskasvatuksessa edellyttää opettajan vakanssien täyttöä, jotta päiväkodin ryhmät voidaan täyttää varhaiskasvatuslain (2018/540) 35§ mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, että varhaiskasvatuksen hoitajan vakanssi 72115-01 muutetaan 1.8.2024 alkaen varhaiskasvatuksen opettajan vakanssiksi ja myötää täyttöluvan varhaiskasvatuksen opettajalle 1.8.2024 alkaen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.

Tiedoksi

varhaiskasvatuspäällikkö Taija Jalonen

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.