Kaupunginhallitus, kokous 4.12.2023

§ 279 Nästin teollisuusalueen asemakaava

LAIDno-2023-1060

Valmistelija

  • Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi

Perustelut

Hakemus

Maanomistaja on hakenut asemakaavan laatimista kiinteistöille 400-425-2-23 ja 400-425-2-21. Kiinteistöille on rakennettu teollisia tuotantorakennuksia ja tarkoituksena on vielä laajentaa toimintaa. Kiinteistöjen yhteispinta-ala on n. 8,9 ha.

Kaavatilanne

Maakuntakaavassa suunnittelualue sijoittuu maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle (M). Suunnittelumääräyksessä todetaan, että olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa osoittaa pääasiallista käyttötarkoitusta kohtuuttomasti haittaamatta, sekä maisema- ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen mm. uutta pysyvää asumista ja, erityslainsäädännön ohjaamana, myös muita toimintoja.

Suunnittelualueella ei ole voimassa olevaa yleiskaavaa tai asemakaavaa.

Päätöksen perustelut

Laitilan kaupungin rakennusjärjestyksen 14 §:n mukaan rakennuspaikalle rakennettavaksi sallittu kerrosala saa olla enintään 15 % rakennuspaikan pinta-alasta kuitenkin enintään 600 m². Rakennusjärjestyksen 14 §:ssä todetaan lisäksi, että mikäli rakennusoikeutta annetaan poikkeamisluvalla enemmän, ei rakentamisen tehokkuus saa kuitenkaan ylittää 15 % rakennuspaikalle sallitusta enimmäiskerrosalasta, joka tässä tapauksessa ylittyy ja lisärakennusoikeutta ei voida näin ollen myöntää poikkeamisella.

Hanke ei edellytä osayleiskaavan laadintaa, vaan asemakaavassa tullaan tekemään osayleiskaavallista tarkastelua ja riittävät selvitykset. Suunnittelualueen rajaus tarkentuu asemakaavatyön käynnistyessä.

Kunta veloittaa asemakaavan laatimiskorvauksena kaavoituksesta perittävän taksan (voimaantulo 1.8.2023, KH 19.6.2023 § 149) mukaan 4000 euroa (luokka 3: vaikutukseltaan merkittävä kaavamuutos). Lisäksi hakijalta laskutetaan kuulutuskustannukset toteutuneiden kustannusten sekä taksan mukaisesti ja mahdollisten selvitysten laatimiseen liittyvät todelliset kustannukset. Hakijan kanssa tullaan laatimaan erikseen kaavanlaatimissopimus, jossa sovitaan kaavan laadintaan liittyvästä tavoiteaikataulusta ja muista ehdoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, että asemakaavan laadintaan kiinteistöille 400-425-2-23 ja 400-425-2-21 ryhdytään. Asemakaavan laatimiskorvausluokka on 3 (4000 euroa), minkä lisäksi laskutetaan toteutuneet kuulutuskustannukset taksan mukaisesti sekä kaavan laadintaan tarvittavien selvitysten todelliset kustannukset.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Tiedoksi

Hakija

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.