Kaupunginhallitus, kokous 4.12.2023

§ 273 Tiedoksi merkittävät asiat

Perustelut

1. Lounais-Suomen aluehallintoviraston ohjauskirje / Ehkäisevä päihdetyö on kunnan lakisääteinen tehtävä:

Em. kirje on oheismateriaalina.

2. Pöytäkirja yhteistyötoimikunnan kokouksesta 20.11.2023:

Em. pöytäkirja on oheismateriaalina.

3. Valtiovarainministeriön päätös peruspalvelujen valtionosuuden muutoksesta vuodelle 2023:

Em. päätös liitteineen on oheismateriaalina.

4. Väestömuutosten ennakkotietoja 31.10.2023:

Yhteenvetotilasto on oheismateriaalina.

5. Työnvälitystilasto, tilannekatsaus 31.10.2023:

Varsinais­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun lopussa 20 200 työtöntä työnhakijaa. Lokakuun aikana työttömien määrä pysyttelee yleensä samoissa syyskuuhun verrattuna, mutta nyt lomautusten määrän kasvu nosti hieman työttömyyttä. Työttömien määrä nousi 300 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä noussut 700 henkilöllä eli 4 %, kun koko maan työttömien määrä on noussut samassa ajassa 10 %. Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä nousi 400 henkilöllä (27 %) verrattuna vuodentakaiseen.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli lokakuun lopussa Varsinais-­Suomessa 8,7 % eli 0,2 %­yksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Työttömien osuus työvoimasta oli selkeästi pienempi kuin koko maassa (9,7 %) keskimäärin.

Lokakuussa työttömiä oli muissa Varsinais-­Suomen seutukunnissa viime vuotta enemmän paitsi Vakka-Suomen seutukunnassa. Vakka­-Suomessa oli työttömiä 12 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna huolimatta kesäisistä autotehtaan irtisanomisista ja lomautuksista. Toki edellisvuoden heinäkuussa tapahtui autotehtaalla myös vastaava prosessi ja osa lomautuksista ehti päättyäkin jo, joka selittää lokakuun lukuja.

Varsinais-­Suomen työttömyysaste oli korkein Turun seudulla (9,1 %) sekä Turussa (11,5 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (6,0 %) sekä kunnista Ruskolla (4,1 %).

Lokakuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ-­ ja elinkeinotoimistossa 3 800 kappaletta eli vähemmän (-­44 %) kuin vuosi sitten. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 15 800 kpl eli 36 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna lokakuun aikana 8 800 kappaletta, joista 4 800 oli uusia, lokakuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli lokakuussa tarjolle 39 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Viime vuosina työvoiman kysyntä on ollut poikkeuksellisen vilkasta ja lähes kaikilla aloilla osaajia on haettu enemmän kuin edellisinä vuosina. Tänä vuonna on kysyntä rauhoittunut selvästi alavireisen talouden jarruttamana. Määrällisesti eniten työpaikkoja on ollut auki hoitosektorilla, vaikka paikkamäärä onkin pudonnut viime vuodesta jonkin verran (-­7 %). Paikkoja on ollut määrällisesti vielä suhteellisen runsaasti auki myös teollisuudessa sekä palvelualan töissä, jossa kysyntä on ollut vielä 3 % kovempaa kuin viime vuonna. Pahimmin paikkojen määrä on notkahtanut viime vuoteen verrattuna kaupanalalla (-50 %), hallinnonalalla (­-41 %) ja puhtaissa myyntitehtävissä (-­38 %), majoitus-­ ja ravitsemusalalla (-36 %) sekä siivousalan töissä (­-35 %). Käytännössä siis useimmilla toimialoilla on tiputtu viimevuotisista lukemista reippaanlaisesti alaspäin.

Em. ajankohtana Laitilan työttömyysaste oli 6,2 %. Työttömiä työnhakijoita (ml. henk.koht. lomautetut) oli yhteensä 243, joista miehiä 137 ja naisia 106. Työttömistä alle 25-vuotiaita oli 20 ja yli vuoden työttömänä olleita oli 58.
Em. ajankohtana avoimia työpaikkoja oli yhteensä 46 kpl.

6. Eläinlääkäri Virpi Rantasen kirje:

Em. kirje on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee em. asiat tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.