Sivistysvaliokunta, kokous 21.9.2023

§ 81 Laitilan kaupungin rantasaunojen sopimuskäytäntöjen päivittäminen

LAIDno-2023-825

Valmistelija

  • Emilia Andersson, vapaa-aikapäällikkö, emilia.andersson@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungilla on kahdella yleisellä uimarannalla, Särkijärvellä ja Mustajärvellä, rantasaunat, joissa toimintaa on sovitusti järjestänyt ulkopuolinen järjestäjä. Mustajärven rantasaunan ympärivuotisesta hoidosta ja lämmittämisestä vuosina 2018-2022 on vastannut Sivistyvaliokunnan päätöksellä (13.12.2017 § 44) Suontaan kyläyhdistys. Särkijärven rantasaunalla on talvikautena (lokakuu-huhtikuu) toiminut Särkijärven Kluttaajaksi itsensä nimenneet aktiivit. Kesäksi Laitilan kaupungin liikuntatoimi on hankkinut toiminnanjärjestäjän ostopalveluina. Rantasaunojen käytännöt ovat olleet erilaiset, ja niihin on kaivattu selkeyttä ja yhtenäistämistä. 

Laitilan kaupungin vastuulle kuuluu rannalla olevien rakennusten ja rakenteiden huolto ja kunnossapito niiltä osin, jotka ovat kaupungin omistamia. Kaupungin vastuulla on rakennuksissa olevien kaupungin omistamien koneiden ja kaluston huolto ja kunnossapito, sekä tarvittaessa niiden uusiminen. Lisäksi kaupunki vastaa piippujen nuohouksesta, jätehuollosta sekä uimarannan kunnossapidosta. Parkkialueen aurauksesta vastaa Laitilan kaupunki.

Rantasaunojen toiminnan järjestäjät vastaavat saunan lämmittämisestä ja polttopuiden hankkimisesta kustannuksineen. Rantasaunojen toiminnan järjestäjät huolehtivat käyttämiensä tilojen siisteydestä, huolehtivat roskat jäteastioihin ja tyhjentävät tuhkat. Lisäksi rantasaunan toiminnan järjestäjät vastaavat pihan ja kulkuväylien aurauksesta, hiekoituksesta ja liukkauden torjunnasta, sekä rakennusten ja rakenteiden harjauksesta, aurauksesta ja likkauden torjunnasta. Rantasaunan toiminnan järjestäjät saavat saunamaksut, sekä mahdollisen kahvion myyntituotot. Kahvion asianmukaisista luvista ja hygieniavaatimuksista, sekä kirjanpidosta ja tuotteiden myyntikelpoisuudesta vastaa rantasaunan toiminnanjärjestäjät. Rantasaunan toiminnan järjestäjät vastaavat järjestetystä toiminnasta. Kaupungin vastuuvakuutukset eivät ole voimassa ulkopuolisen toiminnanjärjestäjän toiminnassa. Tämä tulee huomioida toiminnanjärjestäjän taholta.

Erillistä vuokraa rantasaunasta toiminnanjärjestäjät eivät kaupungille rantasaunan käyttämisestä maksa. Mikäli toiminnanjärjestäjät havaitsevat kaupungin omistamissa rakennuksissa, rakenteissa, koneissa tai kalustossa jotain poikkeavaa, on heidän ilmoitettava asiasta viipymättä kaupungille sähköisen palvelupyyntöjärjestelmän kautta. 

Rantasaunan toiminnanjärjestäjät voivat vuokrata rantasaunaa. Saunavuorot ovat klo 9-14 ja klo 15-20. Vuokra on 50€/vuoro (sis. alv.). Yleisten saunavuorojen saunamaksun kaupunki suosittelee olevan maltillisempi kuin uimahallin pääsymaksut.

Sopimukset tullaan päivittämään yllämainittujen toiminnanjärjestäjien kanssa edellä esitetyllä tavalla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää 1.10.2023 alkaen

1. hyväksyä esitetyn vastuunjaon

2. hyväksyä saunavuorot ja vuokrahinnan

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. Lisäksi sivistysvaliokunta edellyttää, että rantasaunaa vuokraavan tahon vastuuhenkilönä tulee olla nimettynä täysi-ikäinen henkilö.

Tiedoksi

Suontaan kyläyhdistys, Särkijärven Kluttaajat, vapaa-aikapäällikkö

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.