Sivistysvaliokunta, kokous 21.9.2023

§ 78 Aluehallintoviraston tarkastuskäynti Apilaniityn ja Pähkinäpensaan päiväkoteihin

LAIDno-2023-819

Valmistelija

  • Taija Jalonen, varhaiskasvatuspäällikkö, taija.jalonen@laitila.fi

Perustelut

Aluehallintovirasto on tehnyt ennaltailmoitetun tarkastus- ja ohjauskäynnin Apilaniityn-  ja Pähkinäpensaan päiväkoteihin 31.8.2023 klo 9-15. 

Yhteiskäynnillä opetus- ja kulttuuritoimen ylitarkastaja Ulla Soukainen teki valvontaa ja ohjausta varhaiskasvatuksen näkökulmasta ja työsuojelutarkastaja Petra Penttinen valvontaa työsuojelun näkökulmasta.

Työsuojelun osalta keskityttiin työnantajan yleisiin velvollisuuksiin, työterveyshuollon järjestämiseen, työn vaarojen selvittämiseen, psykososiaalisiin kuormitustekijöihin sekä väkivallan uhkaan ( tarkastusilmoitukset oheismateriaalina).

Varhaiskasvatuksen osalta tarkastettiin molemmissa päiväkodeissa päiväkotitoiminta sekä henkilöstön ja lasten läsnäolot ajalta 14.–25.8.2023. Tarkastuksessa käytiin läpi myös turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, perehdytyskansio sekä kiusaamisen ehkäisyn suunnitelma.  Tarkastuksessa keskusteltiin lasten varhaiskasvatussuunnitelmien päivityksestä, varhaiskasvatuksessa annettavasta tuesta sekä toiminnasta yleensä.

Ylitarkastaja Ulla Soukaisen tarkastuksen perusteella toiminta päiväkodeissa on varhaiskasvatuslain mukaista. Asiakirjat ovat ajantasalla ja ne ovat monipuoliset. Lasten ja henkilöstön suhdeluvun tarkastelussa pystyttiin toteamaan, että lasten läsnäolot ja henkilökunnan työvuorot kohtaavat, eikä suhdeluvun mukainen ryhmäkoko ole ylittynyt. 

Työsuojelutarkastaja Petra Penttisen mukaan työpaikoilla on toimivat käytännöt myös työsuojelun näkökulmasta. 


 

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta merkitsee tiedoksi liitteenä olevat aluehallintoviraston tarkastuskertomukset ja päätökset Apilaniityn- ja Pähkinäpensaan päiväkodeista.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Varhaiskasvatuspäällikkö, Apilaniityn päiväkoti, Pähkinäpensaan päiväkoti

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.