Sivistysvaliokunta, kokous 21.9.2023

§ 75 Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toiminta- ja vuosisuunnitelmat 2023-2024

LAIDno-2023-805

Valmistelija

  • Taija Jalonen, varhaiskasvatuspäällikkö, taija.jalonen@laitila.fi

Perustelut

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaan päiväkodeille, ryhmäperhepäivähoitoon ja perhepäivähoitoon on laadittava lukuvuoden kestävä toimintasuunnitelma. Perusopetuslain § 9:n 1 mom. mukaan opetuksen järjestäjän tulee laatia lukuvuosittain esiopetuksen opetussuunnitelmaan perustuva vuosisuunnitelma. Suunnitelmista tulee käydä ilmi toiminta-ajat, oppimisympäristö, osallisuus, toimintakulttuuri, yhteistyömuodot ja kehittämis- ja painopistealueet sekä toiminnan dokumentointi ja arviointi.

Laitilan kaupungin hallintosäännön (5.6.2023) 33 § mom. 9 mukaan sivistysvaliokunnan ratkaisuvaltaan kuuluu kyseisten suunnitelmien hyväksyminen.

1.6.2023 alkaen varhaiskasvatusta velvoittaa toiminnalliseen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitteluun laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986) ja  yhdenvertaisuuslaki (1325/2014). Tasa-arvolain mukaan varhaiskasvatuksen toimipaikka on velvollinen laatimaan toimintansa kehittämiseen tähtäävän tasa-arvosuunnitelman eli toiminnallisen tasa-arvosuunnitelman sekä yhdenvertaisuussuunnitelman.

Toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma on työkalu, joka tukee sukupuolten tasa-arvon edistämistä varhaiskasvatuksen toimipaikkojen toiminnassa. Yhdenvertaisuussuunnitelma on yhdenvertaisuuden edistämisen työkalu, joka tukee yhdenvertaisuuden edistämistä varhaiskasvatuksen toimipaikkojen ja oppilaitosten toiminnassa. Varhaiskasvatuksessa toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on päiväkodeissa toimipaikkakohtainen. Perhepäivähoidossa tehdään yhteinen suunnitelma, joka on varhaiskasvatuksen järjestäjän vastuulla. Varhaiskasvatuksessa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on liitetty osaksi toiminta- ja vuosisuunnitelmaa. 

Laitilan kaupungin perhepäivähoitajat, päiväkodit ja yksityinen perhepäivähoito ovat toimittaneet sivistysvaliokunnalle hyväksyttäväksi lukuvuoden 2023-2024 varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmiin perustuvat toiminta- ja lukuvuosittaiset suunnitelmat.

Liitteenä:

Apilaniityn - ja Pähkinäpensaan päiväkodin toimintasuunnitelmat (0-5 vuotiaille) ja esiopetuksen vuosisuunnitelmat

Perhepäivähoidon toimintasuunnitelma, johon on liitetty Itäkulman ryhmäperhepäivähoito

Palvelusetelillä järjestettävän perhepäivähoidon toimintasuunnitelmat 3 kpl 

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta hyväksyy viiteaineistona olevat lukuvuoden 2023-2024 toiminta- ja lukuvuosisuunnitelmat käytettäväksi varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.

Samalla sivistysvaliokunta päättää delegoida sivistysjohtajalle lukuvuoden aikana mahdollisten pienten muutosten ja lisäysten hyväksymisen em. suunnitelmiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

varhaiskasvatuspäällikkö, Apilaniityn päiväkoti, Pähkinäpensaan päiväkoti

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.