Kaupunginhallitus, kokous 4.9.2023

§ 183 Konserniyhtiöiden talouden toteuma 1-6/2023

LAIDno-2023-759

Valmistelija

  • Marika Silvennoinen, talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

Kaupungin konserniohjeiden mukaan kaupunginhallitus vastaa mm. siitä, että konserniyhtiöt raportoivat toiminnastaan ja taloudestaan kaksi kertaa vuodessa. Tytäryhtiöt ovat vuosittain toimittaneet 30.6. tilanteen mukaiset taloustiedot kaupungille tiedoksi.

Kuluvan vuoden talousarviossa tytäryhtiöille on asetettu seuraavia tavoitteita:

Laitilan Lämmön osalta tavoitteeksi on kirjattu: ”Laitilan Lämpö Oy toimittaa kaupungille ja muille asiakkailleen lämpöenergiaa enintään muiden paikkakunnalla käytössä olevien yleisten lämpöenergiamuotojen keskimääräiseen hintatasoon sekä enintään maan vastaavien lämpölaitosten keskimääräiseen hintatasoon. Kustannustason nousu on vaikuttanut mm. metsähakkeen hintaindeksiin ja sopeutuakseen muuttuneeseen tilanteeseen yhtiö voi joutua nostamaan hintojaan. Hinnankorotukset ovat kuitenkin maltillisia verrattuna esimerkiksi sähkön tai öljyn hinnankorotuksiin ja näin ollen yhtiön tavoitteena onkin vakauden tuominen paikkakunnan tilanteeseen. Yhtiö on jakanut viime vuosina osinkoa omistajilleen. Tätä tulee jatkaa tilinpäätöksen sen kulloinkin salliessa. Vuoden 2023 investoinnit 392 000 euroa rahoitetaan tulorahoituksen ja kassavarojen avulla. Investoinnit muodostuvat pääasiassa Vihtorinkadun kaukolämpölinjan uusinnasta Keskuskadun ja Kauppakadun väliltä ja toteutetaan, mikäli kaupunki lähtee toteuttamaan vesi- ja viemäriprojektia kyseisellä välillä. Säästöä saadaan jakamalla kaivuukustannukset osallistujien kesken. Yhtiön tavoitteena on siirtyä vuonna 2023 kokonaan biodieselin käyttöön varapolttoaineena, jolloin lämmöntuotannossa saavutetaan 100 % päästöttömyys.”

Taloudellisista tavoitteista on lähinnä Ukrainan sodan seurannaisvaikutuksista johtuen jääty. Kaukolämpö on kuitenkin edelleen pystytty pitämään hintakilpailukyvyltään hyvänä lämmitysmuotona ja lämmön hintakehitys on tasaista esim. sähköön verrattuna. Laitilan Lämmön hinnoittelu muihin kaukolämpöyhtiöihin verrattuna on kilpailukykyinen. Käytännössä kaikki lämpöyhtiöt ovat viime aikoina joutuneet nostamaan hintojaan.

Lämmön myyntimäärä on ollut lähes budjetoitua tasoa eikä siihen ole odotettavissa suuria muutoksia. Eniten lämmön myyntiin vaikuttaa sää talvikuukausina.

Osinkoa ei viime vuodelta jaettu, koska tilikauden tulos oli tavanomaista heikompi.

Toiminnallisista hankkeista merkittävin vuoden 2023 projekti on Vihtorinkadun lämpölinjan saneeraus, joka toteutetaan yhdessä kaupungin vesihuollon kanssa. Hanke etenee suunnitellusti, vaikkakin hieman aikataulustaan myöhässä.

Omissa lämpölaitoksissa on siirrytty käyttämään biodieseliä, jolloin Laitilan Lämpö myy jatkossa täysin päästötöntä energiaa.

Toimintaan liittyvistä riskeistä merkittävin on edelleen lämmön hankintahinnan kallistuminen indeksien nousun johdosta. Toisaalta yhtiö on vakavarainen ja kannattavuuden tilapäinen heikkeneminen ei vaaranna yhtiön toimintaa.  

Kuluvan vuoden talousarviossa Jääkukolle ei ole asetettu tulostavoitteita. Pukuhuoneremontti on valmistunut.

Laitilan Kuntokodille on asetettu seuraavat tavoitteet: ”Kiinteistö Oy Laitilan Kuntokodin tavoitteena on käynnistää kiinteistöyhtiön toiminta vakaasti ja kestävästi sekä kartoittaa aktiivisesti toimintaympäristön muutoksia ja seurata sote-valmistelutyön etenemistä. Sote-uudistuksen myötä yhtiöön voidaan selvitysten jälkeen mahdollisesti liittää muitakin Laitilan sote-kiinteistöjä.”

Kiinteistö Oy Laitilan kuntokodin toiminta on käynnistynyt. Yhtiöön ei ole toistaiseksi liitetty muita sote-kiinteistöjä.

Kiinteistö- ja asuntoyhtiöiden osalta taloudelliseksi tavoitteeksi on asetettu 50 %:n omavaraisuusaste pitkällä aikavälillä ja 90 %:n käyttöaste.

Omavaraisuusaste on alle tavoitetason kolmessa kiinteistöyhtiössä. Omavaraisuusaste on parantunut edellisvuodesta, ollen kesäkuussa 2023 keskimäärin 61 % (55 % vuonna 2022). Laitilan talojen osalta velkaantuminen johtuu uuden vuokratalon rakentamisesta ja Keskevaarin osalta pääosin putkiremontista. Alhaisimmat omavaraisuusasteet ovat Kiinteistö Oy Keskevaarilla 25 % Kaukolan Teollisuudella 29 % ja Laitilan taloilla 3 %.

Asuntojen ja toimitilojen keskimääräinen vuokrausaste on ukrainalaisten asumispalvelujen järjestämisen vuoksi pysynyt edelleen hyvällä tasolla, mutta heikentynyt hieman edellisvuodesta ollen kesäkuun lopussa 93 prosenttia (95 % vuonna 2022).

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedokseen konserniyhtiöiden taloudellisen tilanteen ja lähettää sen edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli talousjohtaja Marika Silvennoinen.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.