Kaupunginhallitus, kokous 4.9.2023

§ 181 Tiedoksi merkittävät asiat

Perustelut

1. Väestömuutosten ennakkotietoja 31.7.2023:

Em. yhteenvetotilasto on oheismateriaalina.

2. Työnvälitystilasto, tilannekatsaus 31.7.2023:

Varsinais­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli heinäkuun lopussa 23 000 työtöntä työnhakijaa. Heinäkuun aikana työttömien määrä nousee normaalitilanteessa selvästi kesäkuuhun verrattuna, kuten kävi tälläkin kertaa. Työttömien määrä kasvoi 1 300 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä laskenut 400 henkilöllä (2 %), kun koko maan työttömyysaste on noussut samassa ajassa 2 %. Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä nousi 100 henkilöllä (6 %) verrattuna vuodentakaiseen.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli heinäkuun lopussa Varsinais-Suomessa 10,0 % eli 1,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien osuus työvoimasta oli pienempi kuin koko maassa (10,5 %) keskimäärin.

Heinäkuussa työttömiä oli muissa Varsinais-­Suomen seutukunnissa vuotta aiempaa enemmän paitsi Salon ja Turun seutukunnissa. Vakka-Suomessa oli työttömiä 9 prosenttia enemmän kuin viime vuonna pitkälti autotehtaan irtisanomisten ja lomautusten takia.

Varsinais­-Suomen työttömyysaste oli korkein Turun seudulla (10,4 %) sekä Turussa (13,1 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (6,3 %) sekä kunnista Sauvossa (4,5 %).

Heinäkuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ-­ ja elinkeinotoimistossa 5 100 kappaletta eli vähemmän (­-37 %) kuin vuosi sitten. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 18 600 kpl eli 29 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna heinäkuun aikana 9 800 kappaletta, joista 5 100 oli uusia, heinäkuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli heinäkuussa tarjolle 30 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Viime vuosina työvoiman kysyntä on ollut poikkeuksellisen vilkasta ja lähes kaikilla aloilla osaajia on haettu enemmän kuin edellisinä vuosina. Tänä vuonna on kysyntä rauhoittunut selvästi alavireisen talouden vetämänä. Määrällisesti eniten paikkoja on ollut auki hoitosektorilla (+1 %), jossa työvoiman kysyntä on ollut ainoana selkeänä toimialana kovempaa tänä vuonna verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Paikkoja on ollut määrällisesti runsaasti auki myös teollisuudessa, hotelli­- ja ravintolasektorilla sekä palvelualoilla. Pahimmin paikkojen määrä supistui viime vuoteen verrattuna kaupanalalla (-­52 %), hallinnon (­-39 %) ja siivousalan töissä (­-38 %), hotelli- ja ravintola-­alalla (­-35%) sekä puhtaissa myyntitehtävissä (-­35 %).

Em. ajankohtana Laitilan työttömyysaste oli 7,9 %. Työttömiä työnhakijoita (ml. henk.koht. lomautetut) oli yhteensä 313, joista miehiä 166 ja naisia 147. Työttömistä alle 25-vuotiaita oli 18 ja yli vuoden työttömänä olleita oli 66.
Em. ajankohtana avoimia työpaikkoja oli yhteensä 90 kpl.

3. Turun hallinto-oikeuden päätös koskien rakennus- ja ympäristölautakunnan päätöstä 8.6.2022 § 35:

Em. päätös on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee em. asiat tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.