Kaupunginhallitus, kokous 4.9.2023

§ 184 Vastaus Laitilan puolesta ja Pro Vakka-Suomen valtuustoryhmien valtuustoaloite koskien vanhusten asumispalveluyksikön paikkaa

LAIDno-2022-1195

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Henri Aitakari esitti Laitilan puolesta ja Pro Vakka-Suomen valtuustoryhmien kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Valtuustoaloite koskien suunniteltua asumispalveluyksikköä

Tämä valtuustoaloite koskee vanhusten asumispalveluyksikön paikkaa, mutta aloite perustuu Matikan alueen pesäpallokentän radikaalisti kohonneisiin kustannusarviotietoihin.

Valtuutetut ovat olleet kuluvan vuoden syksyyn asti siinä uskossa, että pesäpallokentän rakentaminen tulee maksamaan 100 000 euroa. Yhtäkkiä tulikin tieto, että kustannukset ovat nelinkertaiset.

Minkä tahansa hankkeen kustannusarvion nelinkertaistuminen herättää ihmettelyä, mutta erityisesti tällaisessa tapauksessa, jossa kaksi hanketta liittyy näin suoraan toisiinsa.

Ratkaisu tähän tilanteeseen on varsin yksinkertainen: kun asumispalveluyksikölle löydetään järkevämpi tontti, kaupunki säästää välittömästi 400 000 euroa. Pesäpallokenttää ei näin ollen tarvitse rakentaa mihinkään, vaan se saa olla Valkojärvellä, kuten tähänkin asti.

Vaikka soteuudistuksen alkuun on aikaa enää puolitoista kuukautta, kaupunki ehtii halutessaan muuttamaan suunnitelmiaan asumispalveluyksikön sijainnin suhteen. Hyvinvointialueella ei ole tälläkään hetkellä asiasta mitään muuta kuin Laitilan kaupungin toimittama suunnitelma. Hyvinvointialueen investointiohjelman suhteen ei ole vielä tehty lopullisia päätöksiä.

Laitilan puolesta -valtuustoryhmä esittää, että Laitilaan suunnitellun vanhusten asumispalveluyksikön hankesuunnitelma jätetään tontin suhteen avoimeksi tai tontti korvataan jollakin sopivammalla ja vähemmän kustannuksia aiheuttavalla.

Selvää on, että aloite tulee käsitellä kiireellisenä, jotta valtuusto voi tehdä asiasta päätöksen vuoden viimeisessä kokouksessaan 12.12.2022. Hallintosäännössä todetaan, että valtuusto voi päättää, että aloitteessa tarkoitetun asian valmistelusta käydään lähetekeskustelu. Tässä tapauksessa valtuuston lähetekeskustelua ei tulisi käydä tai se pitäisi käydä jo tässä kokouksessa, mikäli asia halutaan ehtiä käsitellä kuluvan vuoden aikana."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi em. valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa, että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on teknisellä johtajalla.

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Keskustelun kuluessa kaupunginhallituksen jäsen Janne Kuusisto ehdotti, että aloite lähetetään valmisteluun ilman kaupunginvaltuuston lähetekeskustelua. Jäsen Arokoivu kannatti muutosehdotusta. Koska oli tehty pohjaehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, oli suoritettava äänestys. Puheenjohtaja ehdotti äänestysmenettelyksi seuraavaa: Ne, jotka kannattavat esittelijän pohjaehdotusta, äänestävät JAA, ja ne, jotka kannattavat jäsen Kuusiston tekemää ja Arokoivun kannattamaa muutosehdotusta, äänestävä EI. Suoritetussa äänestyksessä annettiin 7 JAA-ääntä ja 2 EI-ääntä. Esittelijän pohjaehdotus tuli päätökseksi.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijoina läsnä asian käsittelyn ajan olivat tekninen johtaja Mika Raula ja sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas.

Äänestystulokset

  • Kyllä 7 kpl 78%

    Pekka Kuusisto, Riikka Saarela, Hanna Lahtonen, Mika Kinnala, Tuomas Vuorio, Tiina Saari, Heikki Peltola

  • Ei 2 kpl 22%

    Janne Kuusisto, Nina Arokoivu

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käytti valtuutettu Seppo Rinne.

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Mika Raula, tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Henri Aitakari esitti 14.11.2022 kaupunginvaltuuston kokouksessa Laitilan puolesta ja Pro Vakka-Suomen valtuustoryhmien kirjallisen valtuustoaloitteen koskien vanhusten asumispalveluyksikön paikkaa. Aloitteessa kritisoitiin tuolloin esillä ollutta Valkojärven aluetta, jota esitettiin vanhusten asumispalveluyksikön sijoituspaikaksi. Ongelmaksi koettiin Valkojärven alueella sijaitseva pesäpallokenttä, jolle esitettiin korvaavaa paikkaa toisaalla ja tästä aiheutuvia korkeita kustannuksia. Ratkaisuna esitettiin asumispalveluyksikön sijoituspaikan vaihtamista, jolloin säästettäisiin uuden pesäpallokentän perustamiskulut. Aloitteen pohjalta kaupunginvaltuusto kävi aloitteen pohjalta lähetekeskustelun 12.12.2022.

Käytännössä aloite on toteutunut. Vanhusten asumispalveluyksikköä varten kaupunki hankki omistukseensa seurakuntakeskuksen ja vanhan pappilan tontin. Tätä tonttia kaupunki on esittänyt Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle rakennuspaikaksi. Kaupunki on luvannut vuokrata alueen tätä varten ja laativansa tarvittavan kaavamuutoksen. Kaupungilla ei ole muuta käytännön roolia asiassa, mutta pyrkii toki edesauttamaan hankkeen toteutumista. Taustalla on tieto, ettei Varha tule jatkamaan Kaukolankodin vuokrasopimusta, minkä se on todennut olevan sopimaton nykyiseen toimintaan, eikä sitä myöskään voi saneerata kohtuullisin kustannuksin. Vanhusten asumispalveluiden säilyminen Laitilassa on ollut tavoitteena.

Vaikka nyt vältettiin pesäpallokentän siirto, niin tulee muistaa, että Valkojärven alue on kaavoitettu asuinkerrostalojen alueeksi. Tällä hetkellä rakentaminen Laitilassakin on hyvin vähäistä, eikä tiedossa ole käynnistyviä kerrostalohankkeita. Kaupungin tulee kuitenkin varautua mahdollisiin rakennushankkeiden käynnistymiseen siten, että sillä on riittävät tonttivarannot kaikenlaista rakentamista varten. Tällä hetkellä kerrostalotontteja on vähän vapaana. Mikäli halutaan, että pesäpallokenttä säilyy pysyvästi Valkojärvellä, tulee alueen asemakaavaa muuttaa. Muutos edellyttää kerrostalotonttien löytymistä toisaalta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa vastauksenaan kaupunginvaltuustolle aloitteen johdosta, että aloite on toteutunut esitetyllä tavalla.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.