Kaupunginhallitus, kokous 4.9.2023

§ 185 Vastaus Pro Vakka-Suomen valtuustoryhmän valtuustoaloite koskien vanhojen neuvolan tilojen ottamista vanhusten käyttöön

LAIDno-2022-1288

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Seppo Rinne esitti Pro Vakka-Suomen valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Vanhan neuvolan hyödyntäminen

Esitämme kunnioittaen, että kaupunki hyödyntäisi vanhan neuvolan tilat vanhusten käyttöön.

Joka arkipäiväinen Vanhusten Toimintapirtti voisi siirtyä siirtyisi toimimaan vanhan neuvolan vapaana oleviin tiloihin. Nyt Pirtin toiminta on sijoitettu häiritsevästi Kaukolankodin ala-aulaan valloittaen kaikki nurkat, jopa osan ruokasalistakin. Toiminta talon aulassa sekoittaa Kaukolankodin varsinaista toimintaa. Toimintapirtti on loistava virike vanhuksille ja antaa omaishoitajille kaivatun lepohetken, mutta paikka on ongelmallinen. Hartauksien ym. tilaisuuksien pitäminen Kaukolankodissa on hankaloitunut pirtin toiminnan vuoksi.

Vanha neuvola olisi valmis toimintapirtin kaltaiselle toiminnalle ja ulkoilumahdollisuudet olisivat loistavat. Moni asiakas pääsisi tähän vanhaan neuvolaan ilman taksikyytiä. Esimerkiksi omainen voisi vaikka pyörätuolia käyttäen tuoda osallistujan sinne. Neuvolassa on valmiiksi omat huoneet ohjaajille ja yhteinen kokoontumistila laulutuokioita ym. askarteluhetkiä varten. Rakennusten toisessa päässä on myös toimintaa. MLL toimii tiettävästi siinä, joten edellä mainitun pirtin toiminta sopisi sen kumppaniksi vallan mainiosti.

Täytyy suuresti ihmetellä, ettei kaupungin päättäjien mieleen ole tullut miten neuvolarakennus voitaisiin hyödyntää järkevästi. Ovathan vanhukset aina etusijalla, ja vaalitkin ovat lähellä. Nyt mielikuvitusta kehiin mitä ”Mainiolla Laitilalla” olisi tarjolla vanhuksille."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi em. valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on teknisellä johtajalla. 

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käytti valtuutettu Seppo Rinne.

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Mika Raula, tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on 8.2.2021 päättänyt asettaa terveystalon (ent. neuvolan) myyntiin. Tarjouksia siitä ei ole toistaiseksi saatu, mutta parhaillaan käydään neuvotteluja mahdollisen ostajatahon kanssa. Jos näissä edetään suotuisasti, tuodaan tarjous kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kaukolankodin toiminta nykyisessä rakennuksessa tulee päättymään viimeistään vuonna 2026. Varsinais-Suomen hyvinvointialue katsoo, että rakennus ei nykyisellään vastaa niitä tarpeita, joita vanhusten asumispalveluilta edellytetään. Se katsoo myös, ettei rakennus ole muunneltavissa em. vaatimusten mukaiseksi.  Aloitteessa todetaan, että toimintapirtin kaltaiset tilat tulisi järjestää lähempänä keskustaajamaa, jotta minimoitaisiin esim. taksikuljetusten tarve. Kaukolankoti on ongelmallinen sijaintinsa johdosta. 

Vanhusten asumispalveluyksikön rakentaminen on tällä hetkellä virellä entisen seurakuntakeskuksen tontiile. Toteutuessaan se tulisi ratkaisemaan aloitteen mukaiset puutteet. Valtuutettu Rinne toteaa aivan oikein aloitteessaan siinä, että Kaukolankodin sijainti on sellainen, että se edellyttää monelta taksikuljetusta. Myöskään Kaukolankodin tilat nykyisellään eivät ole sopivia aloitteen mukaisen Vanhusten Toimintapirtin kaltaiseen toimintaan. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen rakennushankkeessa tultaneen ottamaan huomioon myös vanhusväestön kokoontumistilat. Aloitteessa mainittu MLL:n toiminta on siirtynyt uusiin tiloihin aloitteessa mainitusta poiketen.

Kaupunki ei vastaa enää aloitteessa esitetyistä toiminnosta, vaan ne ovat siirtyneet vuoden vaihteessa hyvinvointialueelle, jolla on vireillä em. hanke asumispalvelujen uudelleen järjestämisestä. Tarkoituksena on tämän hankkeen yhteydessä vastata myös aloitteen esityksien tarpeisiin. Kaupungin ei ole näin ollen järkevää toteuttaa aloitteessa esitettyjä toimintoja vanhaan neuvolaan, vaan edelleen pyrkiä luopumaan neuvolarakennuksesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa vastauksenaan kaupunginvaltuustolle aloitteen johdosta, ettei se johda jatkotoimenpiteisiin esittelytekstissä esitetyin perustein.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.