Sivistysvaliokunta, kokous 29.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Turun ja Laitilan kaupunkien välisten koulutusta koskevien sopimusten uudistaminen ruotsinkielisen esi- ja perusopetuksen järjestämisestä, opetuksen järjestäminen sairaalakoulussa sekä perusopetuksen valmistavan opetuksen järjestämisestä

LAIDno-2023-627

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Turun kaupunginhallitus on kokouksessan 11.4.2023/ § 152 päättänyt uudistaa Turun kaupungin ja muiden kuntien väliset koulutusta koskevat sopimukset. Ko. päätös on liitteenä, jossa on selostettu asiaa yksityiskohtaisemmin.

Uudistusta koskevia sopimuksia on kolme; sopimus ruotsinkielisen esi- ja perusopetuksen järjestämisestä, sopimus opetuksen järjestämisestä sairaalakoulussa ja sopimus perusopetukseen valmistavan opetuksen järjestämisestä. 

Perusopetuslain 4 §:n mukaan kunta, jossa on sekä suomen- että ruotsinkielisiä asukkaita, on velvollinen järjestämään perusopetuksen ja esiopetuksen erikseen kumpaakin kieliryhmää varten. Ruotsinkielistä esi- ja perusopetusta olisi melko haasteellista järjestää Laitilassa, koska opetus koskisi vain yksittäisiä oppilaita. Tämän vuoksi on järkevää tehdä erilllinen sopimus Turun kaupungin kanssa ruotsinkielisen esi- ja perusopetuksen järjestämisestä. Sopimuksen mukainen opetuksen järjestäminen on yksi vaihtoehto, mikäli tarvetta ruotsinkileiselle opetukselle tulee jatkossa. Lukuvuonna 2022-2023 Laitilassa ei ollut yhtään oppilasta ruotsinkielisessä oppetuksessa. 

Perusopetuslain 4 a §:n mukaan sairaalan sijaintikunta on velvollinen järjestämään sairaalassa potilaana olevalle oppilaalle opetusta siinä määrin kuin se hänen terveytensä huomioon ottaen on mahdollista. Hoidosta vastaavan sairaalan sijaintikunta on velvollinen järjestämään myös muulle erikoissairaanhoidossa olevalle oppivelvolliselle oppilaalle opetusta ja tukea siinä määrin kuin se hänen terveytensä, pedagogiset erityistarpeensa ja erikoissairaanhoidon hoidolliset ja kuntoutukselliset toimenpiteet huomioon ottaen on perusteltua, jos opetuksen järjestäminen muutoin ei ole tämän tai muun lain mukaisista tukitoimista huolimatta oppilaan edun mukaista. Laissa kunnan peruspalveluiden valtionosuudesta 38 §:n mukaan kotikunta hoidon aikana, on velvollinen maksamaan oppilaasta sairaalan tai muun erikoissairaanhoidon toimintayksikön sijaintikunnalle korvauksen. Sopimus opetuksen järjetämisestä sairaalakoulussa on välttämätön oppilaiden opetuksen järjestämiseksi mahdollisten pitkien hoitojaksojen ajaksi.

Laitila järjestää perusopetukseen valmistavaa opetusta omana toimintana. Lukuvuonna 2023-2024 perusopetuksessa toimii kaksi valmistavan opetuksen ryhmää, joista toinen on vakituinen ja toinen määräaikainen ryhmä. Valmistavan opetuksen järjestäminen on Laitilassa jo vakiintunutta, joten tällä hetkellä ei ole tarvetta sopia Turun kaupungin kanssa erillistä perusopetukseen valmistavan opetuksen sopimusta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää hyväksyä uudet sopimukset Turun kaupungin kanssa ruotsinkielisen esi- ja perusopetuksen järjestämisestä sekä opetuksen järjestämisestä sairaalakoulussa. Sivistysvaliokunta valtuuttaa sivistysjohtajan tekemään tarvittaessa vähäisiä muutoksia sopimuksiin sekä allekirjoittamaan sopimukset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. Lisäksi sopimukseen opetuksen järjestämisestä sairaalakoulussa lisätään liitteeksi 2 Laitilan kaupungin DPA-sopimus.


Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.