Sivistysvaliokunta, kokous 29.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Muutokset perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmiin 1.8.2023 alkaen

LAIDno-2023-617

Valmistelija

  • Nestori Mäkelä, sivistystoimen palvelupäällikkö, nestori.makela@laitila.fi

Perustelut

Perusopetus:

Opetushallitus on määräyksillään OPH-532-2023 sekä OPH-172-2023 antanut muutosmääräyksiä opetussuunnitelmaan toimeenpantavaksi 1.8.2023 alkaen. Muutokset lisätään paikallisiin opetussuunnitelmiin liitteiden mukaisesti.

OPH-172-2023:

Opetushallitus on tänään päättänyt muuttaa ja täydentää Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 luvun 14 Vuosiluokat 3 ̶ 6 alalukua 14.4 Oppiaineet vuosiluokilla 3 ̶ 6  ja liitteitä 1 ̶ 3 Perusopetuksen arviointikriteerit kuudennen vuosiluokan päätteeksi -liitteen mukaisesti.  Tämän määräyksen mukaiset Perusopetuksen arviointikriteerit kuudennen vuosiluokan päätteeksi -liitteen tiedot sisällytetään sellaisinaan Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 mukaisesti laadittuihin paikallisiin opetussuunnitelmiin ja otetaan käyttöön 1.8.2023 alkaen.   Opetuksen järjestäjä ei voi jättää noudattamatta tätä määräystä tai poiketa siitä. 

OPH-532-2023:

Opetushallitus on tänään päättänyt liitteen mukaisista muutoksistaPerusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 lukuihin:- 4.2 Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet- 5.1 Yhteinen vastuu koulupäivästä- 5.6 Paikallisesti päätettävät asiat- 8.1 Paikallisesti päätettävät asiat ja opetuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma.Tämän määräyksen mukaan tarkistettu paikallinen opetussuunnitelma tulee ottaa käyttöön viimeistään 1.8.2023.Opetuksen järjestäjä ei voi jättää noudattamatta tätä määräystä tai poiketa siitä.

Laitilan kaupungin perusopetuksen opetusuunnitelmaan oheisten muutosmääräysten muutokset ovat ajettuna ja paikallisesti päätettävät asiat täydennettynä lukujen 4-5 -osalta. Opiskeluhuollon osuus on vielä päivittämättä johtuen alueellisen ja seudullisen opiskeluhuoltosuunnitelmatyön päivitysprosesseista, jotka jatkuvat vielä syksyllä 2023. Nämä muutokset tuodaan taannehtivasti päätöksentekoon.

Perusopetuksen opetussuunnitelma on liitteenä.

Lukiokoulutus:

Opetushallitus on määräyksellään OPH-4610-2022 antanut muutosmääräyksiä lukion opetussuunnitelman perusteisiin paikallisesti päätettäviksi. Muutosmääräyksen sisällöt ovat päivitetty lukion opetussuunnitelmaan. Lisäksi paikallisiin opintojaksoihin tehdään seuraavat lisäykset. Lukion opetussuunnitelmat astuivat voimaan 1.8.2021. Kahden vuoden kokemuksella on todettu, että paikallisiin valinnaisiin opintojaksoihin pitää tehdä muutama lisäys:

ENA11 Englannin abikertaus 2 -opintojakso syksyllä englannin kirjoittajille

OPO4 Kortit työelämään -opintojakso 

TO7 Opiskelijakuntatoiminta -opintojakso

TO8 Kansainvälisyys -opintojakso

TO9 Vapaaehtoistoiminta ja/tai sosiaalityö -opintojakso

 

Opintojaksoja ei ole tarkoitus tarjota ENA11 lukuun ottamatta opiskelijoille vuosittain, mutta niiden kirjaaminen opetussuunnitelmaan helpottaa muualla suoritettujen opintojen hyväksilukua sekä mahdollistaa erilaisten vuosittain vaihtuvien teemaopintojen monipuolisen järjestämisen.

Lukion opetussuunnitelma on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta hyväksyy:

1. Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman muutokset liitteiden ja kuvauksen mukaisesti

2. Lukion paikallisen opetussuunnitelman muutokset liitteiden ja kuvauksen mukaisesti

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Koulut, sivistystoimen palvelupäällikkö

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.