Sivistysvaliokunta, kokous 29.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Varppeen koulun valinnaisainetarjonta 2023-2024

LAIDno-2023-612

Valmistelija

  • Tuomas Kankaanpää, Varppeen koulun rehtori, tuomas.kankaanpaa@laitila.fi

Perustelut

Perusopetuksen valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatko-opintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden kehittää osaamistaan kiinnostuksensa suunnassa. Valinnaisuus tukee opiskelumotivaatiota ja kartuttaa valintojen tekemisen taitoja.

Tuntijakomuutoksen (sivistysvaliokunta 8 §/2023) myötä valinnaisia aineita on 8. luokalla neljä ja 9. luokalla neljä vuosiviikkotuntia. Tämän lisäksi valinnaisina opiskellaan taito- ja taideaineiden valinnaisia tunteja, joita Laitilan kaupungin tuntijaossa on 8. luokalla kaksi ja 9. luokalla kaksi vuosiviikkotuntia. Yhteensä valinnaisia opintojaksoja opiskellaan siten 8. vuosiluokalla 6 tuntia viikossa (4 + 2) ja 9. vuosiluokalla 6 tuntia viikossa (4 + 2). Yhteensä yläkoulussa opiskellaan tuntijakopäätöksen mukaisesti 30 tuntia viikossa kaikilla luokka-asteilla. 

Taide- ja taitoaineiden valinnaiset opintojaksot arvioidaan osana yhteisen oppiaineen kokonaistuntimäärää eikä niistä anneta erillistä arvosanaa. Muut valinnaiset aineet arvioidaan numerolla, koska niiden laajuus on 2 vvt. 

Oppilaille tarjottavat valinnaisaineet ovat pykälän liitteenä. 

8. luokalle tarjottaviin valinnaisiin on tehty joitain muutoksia ja lisäyksiä. Taide- ja taitoaineiden syventävät kurssit pysyvät entisen kaltaisina. Valinnaisina opintoina tarjottavassa kotitaloudessa on luovuttu kahden erisisältöisen kurssin (Treenaamalla taituriksi/Home Survival) järjestämisestä: jatkossa tarjottaisiin vain Home Survival I -kurssia, josta voidaan muodostaa useampia opetusryhmiä. Terveystiedon tarjoamisesta 2 vvt:n valinnaisena luovuttaisiin, samalla uutena valinnaisaineena tarjottaisiin Visuaalisten ohjelmien käyttöä (2 vvt), jonka yhteydessä Tietokoneen hyötykäyttö (uusi) -valinnainen on nimetty uudelleen ja sisältöä on suunnattu vahvemmin tietoteknisten perustaitojen harjoitteluun jatko-opintojen tueksi. 

9. luokalla lyhytkursseja (1 vvt) ei enää tarjottaisi (tuntijakomuutos, ks. edellä). Jatkossa mm. italiaa ja tukioppilaskurssia voidaan tarjota 2 vvt:n pitkäkursseina. Pääosasta lyhytkursseja on muokattu 2 vvt:n tarjottavia valinnaisaineita. Joitain on pudotettu valinnaisainetarjottimelta pois (esimerkiksi ohjelmoinnissa tarjottaisiin kahden erisisältöisen kurssin sijaan yksi 2 vvt:n valinnaisaine). 

Joustavan perusopetuksen toimintaa tukevaksi on suunniteltu vain JOPO-oppilaille valittavia valinnaisaineopintoja kolmena 2 vvt:n kurssina. Kurssit ovat Työelämäntaidot (2 vvt), Elämäntaidot kotitalous (2 vvt) sekä Elämänhallinta ja hyvinvointitaidot (2 vvt). Kursseista Työelämäntaidot kiinnittyy JOPO-luokalla suoritettaviin työssäoppimisjaksoihin, kotitalouden kurssilla keskitytään arjen taitojen vahvistamiseen ja hyvinvointitaidoissa tarkastellaan itsestä huolehtimisen taitoja laajemmin mm. stressinhallintaan, terveellisiin elämäntapoihin, mielenterveyteen ja eri yhteisöissä toimimiseen liittyvissä teemoissa. 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta hyväksyy Varppeen koulussa oppilaiden valittaviksi tarjottavat valinnaisaineet lukuvuodesta 2023-2024 lukien. Samalla sivistysvaliokunta hyväksyy näitä valinnaisia aineita koskevat opetussuunnitelmatäydennykset. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Varppeen koulu

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.