Kaupunginhallitus, kokous 22.5.2023

§ 120 Poikkeamislupahakemus kiinteistölle 400-413-1-110

LAIDno-2023-451

Valmistelija

  • Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi

Perustelut

Rakennuspaikka ja sijainti

Pinta-alaltaan 1913 m²:n suuruinen kiinteistö 400-413-1-110 (Marjamäki), joka sijaitsee Laitilan Lukujärven rannalla osoitteessa Järvitie 133.

Hanke kuuluu rantakaavaan osille Kaarni-, Lammin-, Luku-, Musta-, Pitkä- ja Särkijärviä Kouman, Laustin, Salon ja Seppälän kylissä, jonka kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 22.3.1999 (§ 24) ja Lounais-Suomen ympäristökeskus on vahvistanut 4.5.2000.

Rakennuspaikka sijoittuu ranta-asemakaavan mukaiselle loma-asuntojen korttelialueelle (RA), jonka rakennuspaikalle saa rakentaa yksikerroksisen loma-asunnon ja vierasmajan sekä loma-asuntoon liittyviä talousrakennuksia. Vierasmajarakennus saa olla enintään 25 kerrosalaneliömetrin suuruinen ellei toisin ole määrätty.

Lisäksi rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

sa     Saunan rakennusala.

100   Rakennuspaikan enimmäiskerrosala, joka sisältää kaikki rakennuspaikalle rakennettavat rakennukset.

ajo    Korttelialueen sisäinen ohjeellinen ajotie tai polku.

Yleismääräykset

Rakennusten on oltava rakenteeltaan ja julkisivultaan maastoon ja maisemaan hyvin sopeutuvia. Rakennusten tulee muodostaa rakennuspaikalla yhtenäinen pihapiirikokonaisuus. Rakennusten alin sallittu lattiataso on 0,5 m järven ylimmän tulvavedenpintaa ylempänä. Lomarakennusten rannanpuoleinen julkisivu tai räystäskorkeus saa olla enintään 3,5 m. Korttelialueilla sallitaan jätteiden poisto vain umpisäiliöön ja poiskuljetus tai kuivakäymälät sekä kompostointi. Pesuvedet on imeytettävä maahan vähintään 15 m etäisyydellä rannasta. Imeytyskohdan maaperän tulee olla riittävän vettäläpäisevä.

Korttelialueilla rannan ja rakennusalan välisen rantakaistan puusto ja aluskasvillisuus tulee säilyttää pääosin luonnonvaraisena.

 

Rakennustoimenpide

Uuden lomarakennuksen (119 m²) rakentaminen.

Rakentamisrajoitus

Hanke edellyttää maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n mukaista poikkeamista ranta-asemakaavan mukaisesta rannanpuoleisesta julkisivun enimmäiskorkeudesta, rakennusoikeudesta, saunan rakennusalasta sekä lomarakennuksen etäisyydestä rantaviivasta.

Hakijan perustelut

Hakija on perustellut hankettaan seuraavasti:

Hankkeella ei vaikutuksia. Tällä hetkellä mökki sijaitsee järven ns. vanhimpien mökkien alueella ja nykyiset olemassa olevat mökit on rakennettu (70-80-luvulla) mataliksi ja sen ajan rakennustyyliin loivakattoisiksi. Koska naapurimökit ovat vanhoja tulee niiden korjaaminen ajankohtaiseksi hyvin pian ja tällöin naapurimökkien ilme tulee muuttumaan. Lisäksi tällä hetkellä järven lähes kaikki uudismökit ovat yksilappeisia tai ovat julkisivukorkeudeltaan yli 3,5m.

Naapureiden kuuleminen

Hakija on kuullut kaksi naapuria, joilla ei ollut huomautettavaa hankkeesta. Lisäksi toisella naapurikiinteistöllä on kuolinpesä, jota ei ole kuultu.

Ratkaisun perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:ssä säädetyt poikkeamisen edellytykset

Kunta voi erityisestä syystä myöntää poikkeuksen maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyistä tai sen nojalla annetuista rakentamista tai muuta toimenpidettä koskevista säännöksistä, määräyksistä, kielloista tai muista rajoituksista.

Poikkeamista ei kuitenkaan saa myöntää, jos se:

- aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;

- vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;

- vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista tai

- johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia

Hakemuksen mukaan rakennuksen julkisivun korkeus laudoituksen alapinnasta otsalaudan yläpintaan on 4,05 m (julkisivulaudoituksen korkeus on 3,75 m). Hakija on perustellut hakemusta muilla kuin maankäytöllisillä perusteluilla ja mainitsee muun muassa, että vanhojen naapurimökkien ilme tulee muuttumaan, kun niitä aletaan korjata.

Vanhan rakennuksen korjaamisessa tulee edelleen noudattaa voimassa olevaa ranta-asemakaavaa, minkä lisäksi kaupungin rakennusjärjestyksessä mainitaan, että rakennuksen korjaamisessa on otettava huomioon kunkin rakennuksen ominaispiirteet, eikä korjaaminen saa ilman erityisiä perusteita johtaa tyylillisesti alkuperäisestä rakennuksesta poikkeavaan lopputulokseen. Lisäksi Laitilan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 31.3.2014 Kaarni-, Luku-, Pitkä- ja Särkijärven ranta-asemakaavan ja ranta-asemakaavan muutoksen, joka on kaavamääräyksiltään lähes yhteneväinen Kaarni-, Lammin-, Luku-, Musta-, Pitkä- ja Särkijärviä koskevan rantakaavan kanssa. Näin ollen voidaan todeta, että alue on haluttu edelleen pitää yhteneväisenä vanhaan rakennuskantaan nähden. Voidaan myös todeta, että mitä MRL 60 §:ssä (asemakaavan ajanmukaisuuden arviointi) säädetään asemakaavan ajanmukaisuuden arvioinnista, ei kuitenkaan koske ranta-asemakaavaa.

Rakennusoikeus on ratkaistu ranta-asemakaavassa. Kaavan mukaisesti kyseessä olevan rakennuspaikan enimmäiskerrosala on 100 m², joka sisältää kaikki rakennuspaikalle rakennettavat rakennukset. Hakemuksen mukaisesti rakennuksen kerrosala on 119 m² eli ylitys on 19 %. Haetun poikkeamisen hyväksyminen tarkoittaisi maanomistajien yhdenvertaisen kohtelun vaarantumista lupakäsittelyssä, koska alueen ranta-asemakaavan mukaista rakennusoikeutta ei voida muuttaa yksittäisin poikkeamisluvin.

Kaavan mukainen saunan rakennusala on osoitettu Lukujärven rannan puolelle. Asemapiirroksen mukaisesti saunarakennusta ei rakenneta kaavan mukaiselle rakennusalalle, vaan se on yhdistetty osaksi päärakennusta.

Rakennusjärjestyksessä on määräys lomarakennuksen etäisyydestä keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta (Lomarakennuksen ja muun kuin saunarakennuksen etäisyyden keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta tulee olla vähintään 20 metriä). Asemapiirroksessa on osoitettu rakennus toisesta reunasta noin 15 metrin päähän rannasta ja näin ollen se ei täytä kaikilta osin vaadittua etäisyyttä rantaviivasta.

Edellä olevaan perustuen poikkeamisen myöntäminen aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle ja alueidenkäytön muulle järjestämiselle. Hankkeen tueksi ei ole maankäytöllistä erityistä syytä ja hankkeeseen suostuminen vaarantaisi maanomistajien tasapuolisen kohtelun periaatteen toteutumisen lupakäsittelyssä.

Kaupunginhallitus toteaa, että hanke edellyttää maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n mukaista poikkeamista ranta-asemakaavan määräyksistä.

Kaupunginhallitus katsoo, että hakemuksen tueksi ei ole maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n tarkoittamaa erityistä syytä eikä maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n tarkoittamia edellytyksiä. Kun huomioidaan ranta-alueelle jo muodostunut rakentaminen sekä alueen kaavallinen tilanne, tulee uudisrakennusten soveltua olemassa olevaan rakennettuun ympäristöön.

Hankkeeseen suostuminen vaarantaa lisäksi maanomistajien tasapuolisen kohtelun periaatteen toteutumisen lupakäsittelyssä.

 

Hakijalta peritään poikkeamislupapäätöksestä Laitilan kaupunginhallituksen 13.2.2012 50 §:n päätöksen mukainen 250 €:n maksu.

 

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 §, 171 §, Laitilan kaupungin hallintosääntö 28 § kaupunginhallituksen ratkaisuvalta kohta 21.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hylkää haetun poikkeamisen edellä mainituin perustein.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija,
Laitilan rakennusvalvontaviranomainen,
Varsinais-Suomen ELY-keskus

Muutoksenhaku

Päätökseen voidaan hakea muutosta Turun hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Valituskirjassa on ilmoitettava

- valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite

- päätös, johon haetaan muutosta

- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi

- muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava. Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla voi valitusasiakirjat lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksiannosta.

Turun hallinto-oikeuden postiosoite on PL 32, 20101 Turku ja käyntiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku, sähköposti turku.hao@oikeus.fi, puh. 0295642400 ja fax 0295642414. Sähköinen asiointi osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) 3 §:n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 270 euroa.