Kaupunginhallitus, kokous 22.5.2023

§ 123 Perusopetuksen välipalatarjoilun määräaikainen kokeilu

LAIDno-2022-1251

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi
  • Juha Laiho, Keittiöpäällikkö, juha.laiho@laitila.fi

Perustelut

Hallintojohtaja on 22.11.2022 sekä sivistysvaliokunta 24.11.2022 §121:ssä päättänyt käynnistää perusopetuksessa ylimääräisen, perheille omakustanteisen välipalan kokeilujakson 1.2.-30.4.2023. Päätöksessä on mainittu, että kokeilusta saatujen kokemusten, palautteiden ja käytön mukaan arvioidaan välipalatarjoilun jatkoa.

Välipalakokeilu toteutettiin helmi-huhtikuun aikana. Halukkaat perheet pystyivät ostamaan lapsille ja nuorille kymmenen kerran sarjakortteja 8 euron hintaan Laitilan kirjastosta, kirjaston aukioloaikojen mukaisesti. Sarjakorteilla välipalan nouto ja maksu toteutettiin kouluissa koulunkäynninohjaajien, opettajien ja keittiöhenkilökunnan yhteistyöllä, pääosin välituntisin.

Liitteenä on koonti toteutuneista välipaloista kokeilun aikana. Välipalakortteja myytiin 131 kpl eli teoreettisesti 1310 välipalan verran. Lunastettuja välipaloja oli yhteensä koko kolmen kuukauden aikana 918 kpl eli keskiarvoisesti 1,6 % oppilaista hyödynsi välipalaoikeutta per koulupäivä. Vilkkainta välipalojen nauttiminen oli Kodjalan koulutalossa ja alhaisinta Kappelimäen ja Varppeen kouluissa. Määrät ovat oppilasmääriin suhteutettuna erittäin vähäisiä.

Tehtyjen em. päätösten mukaisesti välipalakokeilusta kerättiin palautetta Webropol-lomakkeella välipalakokeilun jälkeen. Oppilaille suunnattuun kyselyyn vastasi 40 vastaajaa, joista 25 oli osallistunut kokeiluun. Jokainen kokeiluun osallistunut toivoo välipalakokeilulle jatkoa. Välipalakortin ostaminen koettiin helpoksi, tosin yksittäisessä vastauksessa toivottiin myös käteismaksun mahdollisuutta. Välipalan jako kouluilla oli vastaajien mukaan onnistunut mukavasti, kehitystoiveita tuli siitä, että ennakkoon tulisi olla tiedossa, mitä välipalaa kulloinkin tarjoillaan. Myös välipalavaihtoehtoja toivottiin enemmän.

Laitilan keskuskeittiön ja jakelukeittiöiden arkeen kokeilulla oli suuria vaikutuksia. Työaikaa kului jokaisessa keittiössä n. 0,25h/päivä, vaikka tarjottavat välipalat oli suunniteltu niin, ettei erillistä valmistusta tarjota. Mikäli tarjonnassa olisi esim. sämpylöitä, leikkeleitä, vihanneksia tms. olisi työmäärä merkittävästi suurempi eikä se nykyresurssein onnistuisi. Oppilaiden halukkuus välipalan noutoon vaihteli suuresti niin koulujen välillä kuin kokeilun aikana. Tämä tuottaa myös turhaa työtä, koska keittiöiden on silti varauduttava välipalamenekkiin niin jakelun, tilausten kuin valmistusten suhteen. Henkilöstöresurssia kokeilu vaati keittiöhenkilökunnan lisäksi hallinnosta, kirjastosta sekä koulujen hallinto- ja opetushenkilöstöstä.

Yhteisessä keskustelussa sivistystoimen ja hallintotoimen edustajien kanssa on todettu, että kokeilu kiinnosti erittäin pientä osaa oppilaista (laskennallisesti korkeintaan 1,6 % oppilasmäärästä ). Suhteutettuna sen tuomaan työaikatarpeeseen sekä elintarvikekustannuksiin välipalatarjoilun järjestäminen ainakaan toistaiseksi ei ole tarkoituksenmukaista, vaikka yksittäisen oppilaan kannalta välipalan ostomahdollisuus voi olla tärkeä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää ruokapalvelujen osalta, ettei välipalakokeilua perusopetuksessa jatketa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Tiedoksi

keittiöpäällikkö, sivistysjohtaja

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.