Kaupunginhallitus, kokous 7.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Konserniyhtiöiden talouden toteuma 1-6/2020

LAIDno-2020-57

Valmistelija

  • Atte Hyvärinen, Vt. talous- ja hallintojohtaja, atte.hyvarinen@laitila.fi

Perustelut

Kaupungin konserniohjeiden mukaan kaupunginhallitus vastaa mm. siitä, että konserniyhtiöt raportoivat toiminnastaan ja talou-destaan kaksi kertaa vuodessa. Tytäryhtiöt ovat vuosittain toimittaneet 30.6. tilanteen mukaiset taloustiedot kaupungille tiedoksi.

Kuluvan vuoden talousarviossa tytäryhtiöille on asetettu seuraavia tavoitteita: 

Jääkukon osalta tavoite on jäähallitoiminnan asteittainen omavastuun lisääminen. Tämä tapahtuu vaiheittain kun yhtiön lainat on hoidettu 2023 mennessä.

Laitilan Lämmön osalta ei tuottovaatimuksia ole toistaiseksi asetettu. Laitilan lämmön tuotanto on säilynyt suunnilleen samana kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Käyttökate on hieman heikentynyt edellisvuodesta.

Laitilan terveyskoti Oy:n osalta ei ole asetettu sijoitetun pääoman tuottovaatimusta. Laitilan terveyskoti Oy:n tuottojen toteutuma on 44 prosenttia vuoden 2020 kesäkuussa ja on pienentynyt edellisvuodesta 5 prosenttiyksikköä. Omavaraisuusaste on 64 prosenttia ja on parantunut edellisvuodesta kahden prosenttiyksikön verran. Suhteellinen velkaantuneisuus on 59 prosenttia.

Kiinteistö- ja asuntoyhtiöiden osalta taloudelliseksi tavoitteeksi on asetettu 50 %:n omavaraisuusaste pitkällä aikavälillä ja 90 %:n käyttöaste.

Omavaraisuusaste on alhainen monessa kiinteistöyhtiössä. Omavaraisuusaste säilyi edellisvuoden tasolla, ollen kesäkuussa 2020 keskimäärin 46,0 prosenttia. Syynä niiden alhaiseen omavaraisuusasteeseen on kiinteistöjen lisääntyneet investointitarpeet, jotka on rahoitettu lainarahoituksella. Laitilan talojen osalta velkaantuminen johtuu uuden vuokratalon rakentamisesta. Alhaisimmat omavaraisuusasteet ovat Kiinteistö Oy Laitilan Valkorannalla 14,7 prosenttia, Kiinteistö Oy Keskevaarilla 12,1 prosenttia ja Laitilan taloilla 3,5 prosenttia. 

Asuntojen ja toimitilojen keskimääräinen vuokrausaste on pysynyt suunnilleen samana vuodesta 2019 ollen kesäkuun lopussa 94,1 prosenttia. Sen osalta on saavutettu vuoden 2020 talousarviossa asetettu tavoite.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi konserniyhtiöiden taloudellisen tilanteen. Lisäksi kaupunginhallitus huomioi, että omavaraisuusaste on 4,0 prosenttia alle talousarviossa 2020 asetetun tavoitetason. Tilannetta omavaraisuusasteen osalta seurataan ja toimiin ryhdytään tarpeen mukaan.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.