Elinvoimajaosto, kokous 24.4.2023

§ 17 Hankekatsaus ja Laitilan kaupungin osallistuminen Ukipolis Oy:n hankekoordinaattorin rahoitukseen ja Mobiililuotsin ylläpitorahoitukseen

LAIDno-2023-158

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juha-Matti Päivölä, Elinvoimapäällikkö, juha-matti.paivola@laitila.fi

Perustelut

Ukipolis on hakenut vuoden 2022 aikana useita hankkeita varmistaaksemme yritysten ja seudullisen kehittämisen Vakka-Suomessa tulevaisuudessa. Nyt käynnissä olevat kärkihankkeet (Tukeva (elintarvike), Pelme (matkailu) ja Hiine (teollisuus)) ovat joko päättyneet tai päättymässä kevään aikana.

Seuraavat hakemukset 1-4 ovat saaneet rahoituspäätöksen Varsinais-Suomen Ely-keskuksen maatalousrahastolta, Leader Ravakalta ja Varsinais-Suomen liiton kautta tulevista EAKR rahoituksesta. Näillä hankkeilla katetaan seudun kolmen kärkialan kehittämisen (teollisuus-, elintarvike- sekä matkailu- ja palvelualat). Hankkeiden tavoitteet, toimenpiteet sekä tarkemmat kuvaukset ovat liitteenä. Alla lyhyet kuvaukset hankkeista.

Ukipolis hakee kuntien päätöstä 5. Vakka-Suomen Hankekoordinaattorin ja 6. Mobiililuotsin ylläpidon rahoitukseen vuosille 2023 ja 2024.

1. Next Level – Nokka kohti muutosjoustavaa ja kestävää kasvua (15.1.2023 – 28.2.2025, 26 kk).

Maakunnallinen hanke, jonka pääkohteena ovat teollisuuden ja teollisuuteen palveluja tuottavat yritykset. Hankehallinnointi on Ukipolis Oy:ssä. Hankekumppaneina ovat Yrityssalo Oy, Turunmaa (Kemiön kunta ja Parainen) ja Turun ammattikorkeakoulu. Hankerahoitus EAKR / Varsinais-Suomen liitto 70 % ja omarahoitus kunnista 30%. Ukipoliksen kokonaisbudjetti on 214 000 € ja Vakka-Suomen kuntaosuus 64 177 € (2468 €/kk). Mukana tällä hetkellä Uusikaupunki ja Laitila

2. Yhteistyöllä Vakka-Suomen matkailuun (1.1.2023- 31.5.2024, 17 kk)

Hankkeen päätavoitteena on Vakka-Suomen matkailu – ja palvelualojen yritysten ja verkostojen kehittäminen. Hankkeen tuloksena syntyy vetovoimainen ja yhtenäinen Vakka-Suomen matkailualue. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä yritysten, Visit-organisaatioiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Hankerahoitus on V-S Ely-keskuksen kautta maaseuturahoituksesta. Kokonaisbudjetti on 119 670 € ja kuntaosuus 24 000 €. Mukana hankkeessa Uusikaupunki ja Laitila.

3. Varsinais-Suomen ruokasektorin koordinaatiohanke ((1.9.2022)- 1.1.2023 – 31.3.2024 aktiivinen toiminta Vakka-Suomessa 15 kk ).

Maakunnallinen hanke, jonka hankehallinnointi on Turun yliopiston Brahea-keskuksessa. Muut hanketoimijat ovat Loimaa (Novida), Yrityssalo Oy, Turunmaa (Kemiön saari ja Parainen) ja Ukipolis Oy (Vakka-Suomi). Hankkeen päätavoitteena on lisätä ruokasektorin yritysten kasvupotentiaalia ja kehitysmahdollisuuksia verkostojen, kumppanuuksien ja aktiivisella vuoropuhelulla kestävän kehityksen toimintamallilla. Hankkeen Vakka-Suomen osuuden budjetti on 70 200 € ja kuntaosuus on 14 050 €. Mukana Uusikaupunki ja Laitila.

4. KYKY, kontakteja kansainväliseen yritysneuvontaan (1.1.2023 – 30.6.2024 / 18 kk ).

Hankkeessa luodaan yhteydet eri maiden kehittämisorganisaatioihin ja kartoitetaan mahdollisuuksia kansainvälisiin hankkeisiin tulevaisuudessa Mikro- ja pienyrittäjille. Yhteystyömahdollisuuksia kartoitetaan Pohjoismaista, Baltiasta ja Ukrainasta. Hankkeen rahoitus tulee Leader Ravakka ry:ltä. Hankkeen budjetti on 62 000 € ja omarahoituskuntaosuus on 12 400 €. Mukana hankkeessa Uusikaupunki ja Laitila.

5. Vakka-Suomen hankekoordinaattori

Ukipolis Oy pyytää Laitilan kaupungilta päätöstä osallistumisesta hankekoordinaattorin toimen kustannuksiin. Hankekoordinaattorin toiminta on esitetty ja ehdotettu kunnille erillisellä toimintakuvauksella kesällä 2022. Hankekoordinaattorin vaatimuksia on kerätä ja jakaa tietoa eri rahoituskanavista ja –linjauksista (mm. EU, Leader, Ministeriöt), tuntea rahoituksen hakuprosessit ja –linjaukset rahoitushakukausille. Tunnistaa ja löytää linjauksista rahoitustuki-instrumentteja Vakka-Suomen aluekehittämiseen. Lisäksi tehtäviin kuuluu hankeideoinnin edistäminen, hankesuunnittelu ja budjetointi sekä hankekirjoitus ja –haku. Koordinaattorin resursointiin on ajateltu varattavan 1 htv/a, joka jakautuisi 2-3 henkilön kesken ja jaksottuisi rahoitushakuaikojen, kumppanuuksien, suunnittelutyön ja seudullisen tarpeen mukaan. Hankekoordinaattorin toiminta on suunniteltu vuosille 2023 – 2024 ja kokonaisbudjetti on 127 600 €. Tässä esitetty Ukipolis Oy:n ehdotus kuntaosuuksista, jako Vakka-Suomen kuntien asukasluvun mukaan.

Uusikaupunki 63 750 € (2 656 €/kk)
Laitila 35 104 € (1463 €/kk)
Kustavi 3988 € (166 €/kk)
Pyhäranta 8266 € (345€/kk)
Taivassalo 6878 € (287 €/kk)
Vehmaa 9502 € (396 €/kk)

Nykyisellään hankkeet toteuttavat kuntien ja alueen strategisia tavoitteita ja vahvasti elinkeinoelämän tarpeesta lähteviä hankkeita. Laitilan kaupunki maksaa Ukipolis Oy:n perusrahoitusta 5 € per asukas vuosittain, joilla tuotetaan sovitut palvelut laadukkaina ja Ukipoliksen hallituksen hyväksymät hankkeet, lisäksi tulevat mahdolliset tämän ulkopuolisten hankkeiden kuntaosuudet. Erillisen hankekoordinaattorin vaatima rahoituksen kustannusnousu olisi vuosina 2023 ja 2024 noin 40 % perusrahoituksen päälle. Ajatus on hyvä, että pystyttäisiin alueellisesti vastaamaan uusien ja nykyisten rahoituskanavien parhaaseen mahdolliseen hyödyntämiseen. Laitilan kaupungin osuus tähän olisi 1 463 €/kk vuosina 2023-2024 eli yhteensä 35 104 €.

6. Mobiililuotsi Vakka-Suomen kuntien palveluiden, yritysten ja yhdistysten sähköinen palvelualusta

Mobiililuotsi on palvelu jolla vastataan laajasti uusien asukkaiden, mukaan luettuna maahanmuuttajat, yleisimpiin kysymyksiin ja tarpeisiin sekä kokoaa yhteen Vakka-Suomen palvelut julkiselta, yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta. Palvelun tarkoituksena on helpottaa ja vähentää asiakaspalveluun käytettyä aikaa ja on tarjolla kolmella kielellä: suomi, englanti ja ukraina. Mobiililuotsi on pilotoitu Vakka-Suomessa ja otettu käyttöön 01/2022. Palvelu ei toimi ilman teknistä ylläpitoa ja alla esitelty palvelun ylläpidon kunta osuudet sekä palvelun tarkempi esittely liitteessä.

Uusikaupunki 800 €/vuosi
Laitila 800 €/vuosi
Kustavi 800 €/vuosi
Pyhäranta 800 €/vuosi
Taivassalo 800 €/vuosi
Vehmaa 800 €/vuosi

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Hankkeet 1-4 ovat Ukipolis Oy:n hallituksen hyväksymiä hankkeita, joiden kuntarahaosuus Laitilan kaupungin osalta tulee perusrahoituksesta.

5. Elinvoimajaosto päättää ettei Laitilan kaupunki lähde Vakka-Suomen hankekoordinaattorin toimen kustannuksiin vuosille 2023 ja 2024.

6. Elinvoimajaosto päättää, että Laitilan kaupunki osallistuu Mobiililuotsin ylläpitokustannuksiin 800 €/vuosi, vuosina 2023 ja 2024.

Päätös

Keskustelun kuluessa esittelijä muutti päätösehdotusta siten, että hankkeen viidennen kohdan osalta (koskien hankekoordinaattorin kustannuksia) asiassa jatketaan neuvotteluja. Elinvoimajaosto hyväksyi muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli elinvoimapäällikkö Juha-Matti Päivölä.

Edelleen merkittiin pöytäkirjaan, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kuusisto ja esittelijä kaupunginjohtaja Lauri Kattelus ilmoittivat esteellisyydestä osallistua asian käsittelyyn Ukipoliksen hallituksen jäsenyyden vuoksi. Esittelijänä asian käsittelyn ajan toimi hallintojohtaja Heli Kiertokari-Laitinen.

Valmistelija

  • Juha-Matti Päivölä, Elinvoimapäällikkö, juha-matti.paivola@laitila.fi

Perustelut

Käytyjen neuvotteluiden tuloksena saatu uusi ehdotus, jossa hankekoordinaattorin toiminta on suunniteltu vuosille 2023 – 2024 – (2025) ja kokonaisbudjetti on 83 558 €. Hankekoordinaattoriresurssiksi uudessa ehdotuksessa on 0,5 henkilötyövuotta. Oheisessa liitteessä kuntaosuudet Laitilan ja Uudenkaupungin osalta em. vuosille.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Elinvoimajaosto päättää, että Laitilan kaupunki osallistuu Vakka-Suomen hankekoordinaattorin toimen kustannuksiin vuosille 2023, 2024 ja (2025) seuraavasti 2023 – 7385 €, 2024 – 11078 € ja 2025 – 11078 €. Kustannus maksetaan elinkeinotoimen määrärahoista ja vastaavalla summalla korotetaan elinkeinotoimen määrärahoja.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asian käsittelyn ajan asiantuntijana läsnä oli elinvoimapäällikkö Juha-Matti Päivölä. 

Edelleen merkittiin pöytäkirjaan, että esteellisinä käsittelemään asiaa käsittelyn ajaksi kokouksesta poistuivat kaupunginjohtaja Lauri Kattelus sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kuusisto. Molemmat ovat Ukipolis Oy:n hallituksen jäseniä.

Tiedoksi

Ukipolis Oy

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.